День Незалежності з Махном

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Махнофест)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День Незалежності з Махном
ДНЗМ 2006
Музично-літературний андеґраундовий фестиваль ДНЗМ 2006
Жанр рок-, акустична та інша музика, поезія
Дати 24-25 серпня
Місце проведення Гуляйполе, у 2010 році Київ
Країна  Україна
Роки існування з 2006: 2007, 2008, 2009, 2010
Засновано Мистецьке об'єднання Остання Барикада
Вебсайт
Офіційна сторінка Фестивалю

Музи́чно-літерату́рний андеґра́ундовий фестива́ль «День Незале́жності з Махно́м» — щорічний фестиваль, що проводиться на батьківщині Нестора Махна у місті Гуляйполі Запорізької області 2425 серпня і приурочений до святкувань Дня Незалежності.

Перший фестиваль відбувся у 2006 році.

Ініціатором фестивалю та головним режисером є громадський та культурний діяч Олесь Доній, організатором — мистецьке об'єднання «Остання Барикада».

Мета фестивалю[ред. | ред. код]

Організатори фестивалю поставили за мету відродити максимально демократичні відзначення Дня Незалежності як свята, що об'єднує переважну більшість українських громадян, оскільки зараз воно набуло вже такої кількості ознак офіціозу, що поступово перестає бути справді народним святом. Гасло фестивалю:

«Чинуші святкують у Києві, а справжні українці їдуть у Гуляйполе»

Програма та учасники[ред. | ред. код]

2006[ред. | ред. код]

Фестиваль не отримав жодних формальних дозволів від влади, тому перший фестиваль відбувся всупереч всім можливим заборонам.

Ввечері відбулася основна подія дня – рок-концерт, у якому виступили гурти «Русичі» (м. Білгород-Дністровський), «Хорта» (м. Запоріжжя), «Транс-Формер» (м. Полтава), «П@П@ Карло (м. Харків)», «Перлина Степу» (м. Київ), «Арахнофобія» (м. Полтава), «Вертеп» (м. Дніпропетровськ), «Вася Club» (м. Київ), «Мертвий півень» (м. Львів) та «Кому вниз» (м. Київ). Проте фестивальний день на цьому не завершився. Уночі його продовжили барди під час так званої «бардівської ватри». Едуард Драч, Анатолій Сухий (гурт "Рутенія"), Олександр Музика та гурт «За вікном», Руслан Гетьман, Сергій Буланий, Олексій Бик, Олексій Бондаренко (гурт «Вертеп») та Костянтин Павляк (Кока Черкаський) біля вогнища співали для тих, кому не спалося.[1]

Літератори виступали з тачанок, які були заздалегідь привезені з Києва "Махновські читання". Взяли участь: Сергій Жадан, Сергій Пантюк, Світлана Поваляєва, Юрко Покальчук, Лесь Подерв'янський, Лесь Ульяненко.

2007[ред. | ред. код]

За словами голови Мистецького об'єднання «OstаNNя Барикада» Олеся Донія, «Цьогорічний фестиваль буде гідно продовжувати закладені у минулому році традиції — буде весело, голосно та андеґраундово».

У «Махновських читаннях» взяли участь такі письменники та поети:

У музичній частині взяли участь гурти:

2008[ред. | ред. код]

[2]

2009[ред. | ред. код]

Ведучим фестивалю був обраний Артем Полежака. Це був його перший досвід ведення мистецьких акцій.

На фестивалі відбулося Махновське весілля. Одружилися поетеса Аліна Сваровскі та журналіст Віталій Селик стаття в Газеті по-українськи

2010[ред. | ред. код]

Через фінансові та політичні труднощі був проведений у дружній атмосфері поблизу Києва і носив назву "Махнофестик" [Архівовано 7 серпня 2010 у Wayback Machine.]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. День Незалежності у Гуляйполі відствяткували без трауру та «з Махном». Архів оригіналу за 14 жовтня 2008. Процитовано 17 серпня 2019.
  2. Йшли бої в пилюці Гуляйполя. life.pravda.com.ua. Архів оригіналу за 12 вересня 2008. Процитовано 3 липня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]