Маєток княгині Варвари Голіциної

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Маєток княгині Варвари Голіциної — знаходився у с. Козацькому Звенигородського району Черкаської області.

Історія[ред. | ред. код]

Збудований наприкінці XVIII ст. До 1791 р. село Козацьке належало Григорію Потьомкіну, після його смерті воно перейшло у спадок Варварі Василівні Енгельгард, племінниці Григорія Потьомкіна і рідній сестрі Олександри Енгельгард.

У 1779 р. Варвара Василівна вийшла заміж за князя Сергія Федоровича Голіцина (1748—1810), генерала, відомого воєначальника. Після смерті Катерини ІІ генерал потрапив у немилість до імператора Павла І.

У 1797 р. його з родиною (з дев'ятьома синами) відправили у с. Козацьке. Разом з ними до села приїхав особистий секретар князя та вихователь його дітей — Іван Андрійович Крилов, який став відомим байкарем[1].

На час приїзду Голіциних маєток був у запущеному стані. Російський літератор Філіпп Вігель рік прожив у маєтку і так описав його:

«Село Козацьке було з числа тих маєтків, які польські королі роздавали магнатам в Україні після її поділу на польську та російську. Магнати ніколи в них не приїжджали, жили у Варшаві або Вільні й отримували з них лише доходи… безкінечний двір, обнесений тином, в глибині якого відкривались дерев'яні барські хороми, збудовані нашвидкуруч, а по бокам знаходились шість доволі просторих мазанок, замість флігелів, і сад, розведений лише восени, що був лише рядками прутків»[2].

Княгиня Варвара заклала парк і спорудила садибу у Козацьке.

З 1872 р. маєток перейшов Варварі Григорівні Голіциній (1851—1908).

У 1885 р. побудовано палац в готичному стилі з галереями, залами та баштами. Зараз маєток можемо побачити лише на архівних фото.

Основний стиль архітектури, використаний у будівлях маєтку, — псевдоготика. Будинок мав досить велику площу, крім основних житлових кімнат у ньому були різні галереї, зали. Нині зберігся тільки будинок управителя, частково флігель, в'їздні ворота та нові будівлі, споруджені за наказом наступних власників маєтку.[3] Великий господарський блок, який знаходиться ліворуч від в'їзних воріт, збудували вже нові власники маєтку після смерті Голіциної — губернатор Києва Фундуклей, баронеса Врангель та князі Куракіни[4]. У господарських приміщеннях розміщувалося ПТУ.

У першому своєму варіанті ландшафтний парк мав водойму з насипним островом, водоспади, сімейний мавзолей та альтанки.

У 1918 р. червоний кінний загін під командуванням Григорій Котовський зруйнував княжий маєток Голіциних.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Natalka. Садиба княгині Варвари Голіциної. drymba.com (укр.). Архів оригіналу за 30 квітня 2021. Процитовано 30 квітня 2021.
  2. а б m; Rivnic; M, 2013-02-16 21:58:00; M, Rivnic; Rivnic 2013-02-16 21:58:00. Козацьке. Залишки маєтку Голіциних. mandrivnic.livejournal.com (укр.). Архів оригіналу за 30 квітня 2021. Процитовано 30 квітня 2021.
  3. Садиба княгині В.В. Голіциної. Zruchno.Travel - національний туристичний портал (ua) . Архів оригіналу за 30 квітня 2021. Процитовано 30 квітня 2021.
  4. Фортеці, замки, палаци - «Садиба Голіцина» - ул. Леніна, 57, с. Козацьке. discover.ck.ua (укр.). Архів оригіналу за 30 квітня 2021. Процитовано 30 квітня 2021.