Мегакл (лідер параліїв)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алмеон
Народився VI ст. до н.е.
дема Алопека
Помер між 556 до н. е.
Стародавні Афіни
Країна Стародавні Афіни
Національність давній грек
Діяльність політик
Рід Алкмеоніди
Батько Алкмеон
Мати Кесіра
У шлюбі з Агаріста
Діти Клісфен
Гіппократ
Кесіра II

Мегакл (*Μεγακλῆς, д/н —після 556 до н. е.) — давньогрецький політичний діяч Афінського полісу. У просопографічній і генеалогічній літературі зазвичай іменується як Мегакл (II).

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з аристократичного роду Алкмеонідів. Син Алкмеона. Народився в демі Алопека. Між 575 і 571 роками до н. е. змагався з іншими претендентами за право оженитися на Агарісті, доньці Клісфена, тирана Сікіона. Насамперед його супротивником був Гіппоклід з роду Філаїдів (давніх суперників Алмеонідів). Перемогу ймовірно здобув завдяки батькові, що в свій час разом з Клісфеном брав участь у Першій Священній війні. Це дозволило Мегаклу встановити вигідні контакти зволодарями і впливовими родами тогочасної Еллади. Можливо, Мегакл був переможцем Істмійських ігор.

В середині VI століття до н. е., в період загострення політичної боротьби в Афінах, очолював угруповання параліїв («прибережних»), які боролися за владу з педієями («рівнинними») і діакріями («гірськими»).

На думку Аристотеля, прихильники Мегакла домагалися «середнього способу правління», тобто створення ліберально-аристократичного режиму. В 561/560 до н. е. вождь демократичної угруповання Пісістрат вчини заколот і встановив свою першу тиранію. Це призвело до об'єднання Мегакла з лідером олігархічної партії педієїв Лікургом, і спільними силами вони через кілька років вигнали тирана.

Між переможцями почалася боротьба за владу і через деякий час Мегакл, зазнавши поразки, був змушений укласти угоду з Пісістратом і сприяти встановленню його другої тиранії. Союз був скріплений шлюбом між тираном і донькою Мегакла. Втім Пісістрат, вже мав дорослих синів, тому не збирався мати нащадків від нової дружини, щоб не надати в подальшому привід Алкмеонідам перейняти владу в його нащадків. Формальною приводом не мати інтимних стосунків з дружиною Пісістрат посилався на Кілонів гріх — прокляття, що тяжіло над родом Алкмеонидів.

За цих обставин Мегакл примирився зі олігархами, які, ймовірно, поваливши Пісістрата близько 556 року до н. е. Після цього фактично розділив владу над Афінами з олігархом Лікургом. Висловлюється думка, що Мегакл не дожив до другого повернення Пісістрата у 546 році до н. е.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Агаріста, донька Клісфена, тирана Сікіона

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Konrad Kinzl: Megakles 2. In: Der Neue Pauly (DNP). Band 7, Metzler, Stuttgart 1999, ISBN 3-476-01477-0, Sp. 1134.
  • Domenico Musti, Storia Greca — Linee di sviluppo dall'età micenea all'età romana, Roma, Editori Laterza, 2006, p. 239, ISBN 978-88-420-7514-1.