Мегалара гаруда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мегалара гаруда
Самець
Самець
Самиця
Самиця
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Шестиногі (Hexapoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)
Родина: Піщані оси (Crabronidae)
Підродина: Crabroninae
Триба: Larrini
Рід: Megalara
Rosichon,Kimsey & Ohl, 2012
Вид: M. garuda
Megalara garuda
Rosichon,Kimsey,& Ohl, 2012
Посилання
Вікісховище: Megalara garuda
EOL: 29301462
ITIS: 1010333

Мегалара гаруда (Megalara garuda) — вид ос родини Піщані оси (Crabronidae).

Назва[ред. | ред. код]

Megalara garuda, де «Megalara» — «дуже великий», а «garuda» — цар птахів Гаруда, персонаж з індонезійської міфології напівптах-напівлюдина.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид був виявлений на південному сході острова Сулавесі (Індонезія) і описаний в 2012 році американським професором ентомології Лінною Кімсі (Kimsey) та німецьким гіменоптерологом Майклом Олемом (Michael Ohl)

Таксономія[ред. | ред. код]

Вид відноситься до великої родини пісочних ос, але дуже сильно відрізнявся зовнішнім виглядом і будовою тіла від всіх інших представників цієї родини. Тому біологами було прийнято рішення віднести комаха в новий рід піщаних ос — Мегалара (Megalara), який включає один єдиний вид Мегалара Гаруда (Megalara garuda).

Опис[ред. | ред. код]

Мегалара Гаруда — це найбільша оса в світі. Звичайна довжина її тіла досягає 3,5 см, що в середньому в 3 рази більше звичайної оси. Тіло оси забарвлене в чорний колір. Крила, що досягають 5,5 см в розмаху, мають темно-жовте забарвлення. Головна особливість оси — її щелепи, вона має просто величезні розміри, по довжині порівняні з передньою парою ніжок. Щелепи закручені в обидві сторони від голови. У виду Megalara сильно розвинений статевий диморфізм — самки на 1/4 менше самців і не мають такої великої щелепи.

Вчені поки не може пояснити, навіщо осі така будова тіла, але висуваються такі припущення: щелепи допомагають обороняти гніздо і вони ж допомагають при зляганні утримувати самку.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Ці величезні оси є хижаками, можуть паралізувати комах, заривати їх в землю, де у них підготовлене гніздо, і там же вони відкладають яйця. Коли потомство з'являється на світ, то починає харчуватися тим, що наловили дорослі особини.

Посилання[ред. | ред. код]

  • L. Kimsey and M. Ohl (2012). Megalara garuda, a new genus and species of larrine wasps from Indonesia (Larrinae, Crabronidae, Hymenoptera). ZooKeys. 177: 49. doi:10.3897/zookeys.177.2475.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  • eurekalert.org [Архівовано 15 лютого 2016 у Wayback Machine.] vom 23. März 2012: «Megalara garuda: the King of Wasps.»
  • Bizarre «King of Wasps» Found in Indonesia [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.], National Geographic News vom 27. März 2012.
  • UC Davis Entomologist Lynn Kimsey Discovers New Species of Wasp: Gigantic Wasp With Long, Powerful Jaws. University of California, Davis, Department of Entomology, 19. August 2011. Abgerufen am 30. März 2012.