Меггі Рейлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Меггі Рейлі
Maggie Reilly
Основна інформація
Дата народження 15 вересня 1956(1956-09-15) (67 років)
Місце народження Глазго, Шотландія, Велика Британія
Роки активності 1970 — наш час
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Професія співачка
Освіта Boroughmuir High Schoold
Співацький голос сопрано
Інструменти вокал
Жанр прогресивний рок
Колективи Cado Belle
Лейбли EMI[d]
maggiereilly.co.uk
CMNS: Файли у Вікісховищі

Меггі Рейлі (англ. Maggie Reilly народилася 15 вересня 1956, Глазго, Шотландія) — шотландська співачка.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в місті Глазго 15 вересня 1956. Батьків Меггі звали Ден і Маргарет Райллі. Її батько, Ден, був співаком в танцювальній групі. Маленька Меггі часто виступала разом з батьком в пабах і концертних залах по всій Шотландії. 1970 року, попри свій юний вік, Меггі Рейлі захотіла почати власну професійну музичну кар'єру і вирушила до Лондона, де записала свій перший сингл «Imagine Me». Однак розкрутити сингл не вдалося.

У жовтні 1974 року група «Joe Cool» об'єдналася з джаз-орієнтованої групою «Up», в підсумку обидва колективи трансформувалися в групу «Cado Belle», до якої входили Меггі Райллі (вокал, бек-вокал), Алан Дербі (Alan Derby) — гітара, Ґевін Хаджсон (Gavin Hudgson) — бас, Стюарт Меккіллоп (клавішні), Деві Рой (Davy Roy) — ударні, Колін Туллі (Colin Tully) — саксофон і флейта. Восени 1976 вони випустили єдиний свій альбом, однойменний з групою. Наступного року вийшов EP «Cado Belle», після чого група вирушила у свій перший тур по країні, граючи концерти в різних клубах. Музиканти «Cado Belle» грали в стилі фанк-рок. Однак, в ті роки всі інші напрямки музики виявилися в тіні панк-року, і в підсумку в 1979 році група розпалася: Гевін Хаджон поїхав до Ірландії, Стюарт Меккіллоп став працювати з групою «ABBA», а Меггі стала працювати сесійного вокалісткою, наприклад, співпрацювала з групою «Kokomo», Гемішем Стюартом (Hamish Stuart), джазовим гітаристом Джиммі Мулленом (Jimmy Mullen), саксофоністом Діком Моррісі.

Деякий час Меггі Рейлі працювала і жила в Ірландії, поки в 1980 року не зустріла Майка Олдфілда. Тодішня дівчина Майка, Саллі Купер, була великою прихильницею групи «Cado Belle» і порекомендувала Майку взяти у вокал Меггі Райллі. Почувши Райллі, Олдфілд тут же запропонував їй місце вокалістки в своєму шестимісячному європейському концертному турі на підтримку альбому «Platinum». Співпраця з Майком була великим проривом в кар'єрі Меггі. Першим альбомом Майка Олдфілда, у записі якого брала участь Райллі, став «QE2» (у тому ж 1980), де вона заспівала в композиціях «Sheba», «Arrival», «Celt». У всіх цих композиціях відсутня лірика. Музика Майка Олдфілда сильно відрізнялася від фанку «Cado Belle» і була трохи незвична для Меггі, їй довелося підлаштовуватися під нові умови, бо тут вона виступала на зразок додаткового інструменту.

Дискографія[ред. | ред. код]

Соло-альбоми[ред. | ред. код]

Джерело[ред. | ред. код]