Медаль «За поранення» (Австро-Угорщина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
За поранення
Verwundetenmedaille
Країна Австро-Угорщина
Тип Медаль
Вручається: військові без відмінності звання та цивільні
Підстава отримання поранення
Статус не вручається
Нагородження
Параметри 38 мм
Засновано: 13 липня 1918
Нагороджені:
d (1)
Черговість

CMNS: Медаль «За поранення» у Вікісховищі

Медаль «За поранення» (нім. Verwundetenmedaille) — військова нагорода Австро-Угорщини часів правління останнього цісаря Карла I.

Історія[ред. | ред. код]

Практично всю війну в австро-угорській армії не було ніякої офіційної відмінності, яка відзначала б отримане військовослужбовцем поранення. 12 серпня 1917 року Карлом I було віддано розпорядження про розробку дизайну та положення до нагороди для поранених та загиблих воїнів. Проте лише 13 липня 1918 року оголосили про установу медалі, а 25 липня 1918 року опублікували її статут.

Нагороджені медаллю австрійські офіцери, які після аншлюсу перейшли у вермахт, після початку Другої світової війни автоматично одержали нагрудний знак «За поранення».

Опис[ред. | ред. код]

Медаль являє собою правильний круг з цинкового сплаву діаметром 38 мм. На аверсі був зображений профіль цісаря Карла I обличчям вправо. Під портретом зображувались дві перехрещені лаврові гілки, а у верхній частині по колу — напис «CAROLUS» (Карл). На реверсі в центрі — напис на латині і два рядки «LAESO MILITI» (Пораненому воїну), в нижній частині медалі поміщався рік установи нагороди римськими цифрами «MCMXVIII» (1918). Медаль носилася на трикутній колодці зі стрічки темного сіро-зеленого кольору з червоною окантовкою та вузькими червоними смужками посередині. Кожна серединна смужка позначала одне поранення. Ширина стрічки складала 40 мм, червоні смуги по краях — по 4 мм кожна Були передбачені стрічки від однієї до п'яти, що відповідало кількості поранень. А медаль на стрічці без серединних смуг вручалася військовим інвалідам.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Медаль за поранення [Архівовано 26 листопада 2015 у Wayback Machine.]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Arthur H. Houston, Vicken Koundakjian: Wound Medals, Insignia and Next-Of-Kin Awards of The Great War, OMSA 1995
  • Johann Stolzer/Christian Steeb Osterreichs Orden vom Mittelalter bis zur Gegenwart, Akademische Druck- und Verlagsanstalt Graz, ISBN 3-201-01649-7