Медаль ордена «Батьківська слава»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль ордена «Батьківська слава»
Медаль ордена «Родительская слава»
Країна Росія Російська Федерація
Тип Медаль
Статус вручається
Нагородження
Параметри срібло
Засновано: 7 вересня 2010
Перше: 4 травня 2011[1]
Останнє: 22 квітня 2013
Нагороджено: 270
Нагороджені:
Категорія:Нагороджені медаллю ордена «Батьківська слава» (1)
Черговість
Старша нагорода Медаль «За заслуги в освоєнні космосу»

CMNS: Медаль ордена «Батьківська слава» у Вікісховищі

Медаль ордена «Батьківська слава» — державна нагорода Російської Федерації. Медаллю нагороджуються батьки (усиновителі), що виховують або виховували чотирьох і більше дітей — громадян Російської Федерації відповідно до вимог сімейного законодавства.

Історія нагороди[ред. | ред. код]

Медаль ордена «Батьківська слава» заснована Указом Президента Російської Федерації від 7 вересня 2010 року № 1099 «Про заходи щодо вдосконалення державної нагородної системи Російської Федерації»[2]. Тим самим указом затверджені Положення про медаль та її опис.

До зміни нагородної системи Російської Федерації Указом № 1099 батьки, що виховують або виховували чотирьох і більше дітей — громадян Російської Федерації, нагороджувалися орденом «Батьківська слава»; згідно з новим Статутом ордена, ним нагороджуються батьки, що виховують або виховували сімох і більше дітей.

Указом Президента Російської Федерації від 16 грудня 2011 року № 1631 «Про внесення змін до деяких актів Президента Російської Федерації»[3] до статуту та опису медалі були внесені зміни, якими додатково запроваджується мініатюрна копія медалі.

Положення про медаль[ред. | ред. код]

Підстави для нагородження[ред. | ред. код]

  1. Медаллю ордена «Батьківська слава» нагороджуються батьки (усиновителі), що виховують або виховували чотирьох і більше дітей — громадян Російської Федерації відповідно до вимог сімейного законодавства.
  2. Нагородження медаллю «Батьківська слава» здійснюється за умови, що представлені до нагороди батьки (усиновителі) утворюють соціально відповідальну родину, ведуть здоровий спосіб життя, забезпечують належний рівень турботи про здоров'я, освіту, фізичний, духовний та моральний розвиток дітей, повний і гармонійний розвиток їх особистості, подають приклад у зміцненні інституту сім'ї і вихованні дітей.
  3. Нагородження осіб, зазначених у пункті 1 цього Положення, медаллю ордена «Батьківська слава» здійснюється при досягненні четвертою дитиною віку трьох років і за наявності в живих решти дітей, за винятком випадків, передбачених цим Положенням.
  4. При нагородженні медаллю ордена «Батьківська слава» враховуються діти, що загиблі або зниклі безвісти при захисті Батьківщини або державних інтересів Російської Федерації, під час виконання військового, службового чи громадянського обов'язку, померлі внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отриманих при вказаних обставинах, або внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання.
  5. Нагородження медаллю ордена «Батьківська слава» усиновителів здійснюється за умови гідного виховання та утримання усиновлених дітей протягом не менше п'яти років.

Порядок носіння[ред. | ред. код]

  • Медаль ордена «Батьківська слава» носиться на лівій стороні грудей і за наявності інших медалей Російської Федерації розташовується після медалі «За заслуги в освоєнні космосу».
  • Для особливих випадків і можливого повсякденного носіння передбачене носіння мініатюрної копії медалі ордена «Батьківська слава», яка розташовується після мініатюрної копії медалі «За заслуги в освоєнні космосу».
  • При носінні на форменому одязі стрічки медалі ордена «Батьківська слава» на планці вона розташовується після стрічки медалі «За заслуги в освоєнні космосу».

Опис медалі[ред. | ред. код]

Медаль[ред. | ред. код]

  • Медаль ордена «Батьківська слава» з срібла з позолотою. Вона має форму кола діаметром 32 мм з опуклим бортиком з обох сторін.
  • На лицьовій стороні медалі — зображення знака ордена «Батьківська слава».
  • На зворотному боці медалі — напис: «ЗА ВОСПИТАНИЕ ДЕТЕЙ», під ним — номер медалі.
  • Всі зображення на медалі рельєфні.
  • Медаль за допомогою вушка і кільця з'єднується з шовковою, муаровою стрічкою білого кольору з двома світло-синіми смужками. Ширина стрічки — 24 мм, ширина світло-синьої смужки — 2 мм.
  • На чоловічому костюмі носиться медаль на п'ятикутній колодці, обтягнутій стрічкою.
  • На жіночому костюмі носиться медаль на кільці, через яке пропущена стрічка, укладена бантом.

Планка та мініатюрна копія медалі[ред. | ред. код]

  • При носінні на форменому одязі стрічки медалі ордена «Батьківська слава» використовується планка висотою 8 мм, ширина стрічки — 24 мм.
  • Мініатюрна копія медалі ордена «Батьківська слава» носиться на колодці. Діаметр мініатюрної копії медалі — 16 мм.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента Российской Федерации от 4 мая 2011 года № 572 «О награждении государственными наградами Российской Федерации». Kremlin.ru. Процитовано 14 травня 2011.[недоступне посилання з квітня 2019](рос.)
  2. Указ Президента Российской Федерации от 7 сентября 2010 года № 1099 «О мерах по совершенствованию государственной наградной системы Российской Федерации» [Архівовано 12 травня 2015 у Wayback Machine.](рос.)
  3. Указ Президента Российской Федерации от 16 декабря 2011 года № 1631 «О внесении изменений в некоторые акты Президента Российской Федерации» [Архівовано 31 березня 2013 у Wayback Machine.](рос.)