Медведчук Володимир Нестерович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медведчук Володимир Нестерович
Народився 5 серпня 1918(1918-08-05)
Корнин, Сквирський повіт, Київська губернія, УНР
Помер 13 березня 1981(1981-03-13) (62 роки)
Поховання Борова
Діяльність підпільник, бухгалтер
Заклад Київський державний університет імені Тараса Шевченка
Членство ОУН
Діти Медведчук Віктор Володимирович і Медведчук Сергій Володимирович

Володимир Нестерович Медведчук (5 серпня 1918, Корнин, Сквирський повіт, Київська губернія — 13 березня, 1981) — батько українських політиків Віктора та Сергія Медведчуків.

Життєпис[ред. | ред. код]

Володимир Медведчук народився у селі Корнині Сквирського повіту Київської губернії у селянській родині Нестора Остаповича та Тетяни Прокопівни Медведчуків. Окрім сина у родині було дві доньки — Феодосія та Оксана. Був заарештований гестапо 15 травня 1943 року, разом з трьома іншими оунівцями, заарештованих звільнили житомирські підпільники. Після зайняття села радянськими військами, був заарештований відділом контррозвідки СМЕРШ 1-ї танкової армії, за доносом В. Грінченка. Під час слідства до Медведчука застосовували катування; було "встановлено", що Медведчук був нібито діячем ОУН. 13—14 червня був засуджений військовим трибуналом до 8 років концтаборів та 4 років обмеження в правах за статтями 58-2, 58-10, 58-11. Відбував покарання у Херсонській закритій спецколонії для інвалідів, з 1952 року мешкав на поселенні у селищах Почет та Абан Красноярського краю. Пізніше повернувся до України.

У 1970 році став працювати в Київському державному університеті імені Тараса Шевченка, де послідовно працював на посадах бухгалтера гаража, бухгалтера, старшого бухгалтера ректорату та старшого бухгалтера науково-дослідного сектору. Звільнився у лютому 1976 року. Після оприлюднення інформації про роботу Володимира Медведчука в університеті, політтехнолог Олексій Голобуцький прокоментував, що така кар'єра репресованого по справі ОУН(б) «це абсолютна фантастика»[1].

Володимир Медведчук помер 13 березня 1981 року, похований у селі Борова Київської області.

Голова ОУН Богдан Червак стверджував, що в архіві організації прізвище Медведчук не зустрічається[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Якою була кар'єра у батька Медведчука: опублікований цікавий документ. Апостроф (укр.). Процитовано 6 серпня 2022.
  2. Чи був Медведчук в ОУН?. Українська правда (укр.). Процитовано 7 серпня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]