Медіа-скаутство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Медіаскаутство (також Medienscout, Mediascout, Medienscouts або Medienmentor) є освітніми ініціативами для медіаосвіти дітей і підлітків. При цьому підлітки, які пройшли навчання як медіаскаути або наставники, беруть на себе інформацію та освіту своїх однокласників та друзів з тем, пов'язаних із медіа. Мета полягає в тому, щоб сприяти медіаграмотності дітей і підлітків, а отже, орієнтує на відповідальне використанню ними ЗМІ. Термін Scout (англійська для розвідки — досліджуйте, просвічуйте) орієнтує на паралель із скаутами.

Ідея Медіаскаутства виникла в Німеччині і орієнтована на навчання і самонавчання підлітків, котрі — як рівні — будуть посередниками (медіаскаутами) між медіа і ровесниками для зменшення залежності від негативного впливу медіа на особистість.

Сучасний стан[ред. | ред. код]

Сьогодні діти та молодь мають багато можливостей для використання ЗМІ. Однак у багатьох випадках вони не здатні компетентно оцінити переваги та небезпеки, які виникають, та діяти відповідно[1]. Все більший і більший потенціал нових медіа ставить під загрозу негативного впливу на молодь. Це часто є змістом політичних дебатів.[2] ,[3] На передньому плані виникають такі проблеми:

Ефект прославлення насильства: Передбачається, що насильство на телебаченні або у відеоіграх знижує поріг гальмування реакцій молодих людей на негатив, призвичаює їх до негативу. У молодіжному насильстві засоби масової інформації часто отримують роль підсилювача. При запуску відео, відеоігор, фільмів і музики часто наводяться як потенційні причини, що впливає на сприйняття негативу[4]. Захист неповнолітніх :

Залежність :

Як і наркотики або азартні ігри, ЗМІ можуть викликати залежність. Особливо загрожує залежність від відеоігор, Інтернету або телебачення підліткам.[5].[6]

Конфіденційність :

Завдяки зростанню впливу соціальних мережах та громад, молоді люди виявляють чимало особистої інформації або фотографій себе в Інтернеті. Часто їм важко оцінити, хто має доступ до цієї інформації і як вони можуть бути використані проти неї в майбутньому[7]

Медіальний вплив :

Через рекламу, кіно та комп'ютерні ігри компанії також намагаються впливати на поведінку підлітків або керувати ними. Тому існують дуже конкретні економічні інтереси, що стоять за створенням медіа-форматів. Демонстрація цих механізмів сприяє більш усвідомленому споживанню. Можливості та сильні сторони концепції медіа-скаутів для передачі цього важливого контенту вже визнані на політичному рівні Через рекламу, кіно та комп'ютерні ігри компанії також намагаються впливати на поведінку підлітків або керувати ними. Наявні дуже конкретні економічні інтереси, що стоять за створенням медіаформатів. Демонстрація цих механізмів сприяє більш усвідомленому споживанню медіа. Можливості та сильні сторони концепції медіаскаутів для передачі цього важливого контенту вже визнані на політичному рівні[8],[9], що розглядається на Німецькому дні попередження[10] і про це повідомляється в деяких ЗМІ[11] ,[12].[13],[14]

Освітні концепції[ред. | ред. код]

Освітня концепція медіаскаутства базується на тезі профілактики відомого принципу рівного навчання. Це поняття розглядає людей як рівних (Engl. Peer: рівний, рівний іншому), оскільки вони є членами тієї ж соціальної групи, особливо з урахуванням віку, позицій або статусу. Медіа-скаути будуть уповноважені передавати інформацію ровесникам із конкретної тематики та надавати їм соціально корисну інформацію. Цільова група формується таким чином що всі члени — рівні й інформація шириться такими ж рівними членами. Така установка пояснюється, переважно, тим, що підлітки розглядають своїх однолітків як головних співрозмовників. Теорія мотивації молоді свідчить, що люди мають більш високу мотивацію до навчання, якщо те, чого вони навчилися, має відношення до їхнього життя або вони усвідомлюють, що вони можуть допомогти іншим через те, про що вони дізналися[15].

Зміст навчання[ред. | ред. код]

Навчання з опертям на засоби масової інформації розглядає різні теми, які мають відношення до відповідального та інформованого підходу. Серед основних тем:

  • медіапедагогіка;
  • медіакомпетентність;
  • медіаграмотність;
  • медіаосвіта;
  • Нові медіа;
  • психологія;
  • право;
  • «гнучкі» навички;
  • профілактика;
  • риторика.

Оскільки різні ініціативи, клуби та проекти мають різний акцент на зміст медіанавчання і через те, що однакові теми не завжди належно висвітлюються, конкретний навчальний зміст представлено у відповідних ініціативах.

Проекти (різні медіа-скаутські ініціативи в Німеччині)[ред. | ред. код]

Ще в 2004—2006 роках попередні етапи проекту були протестовані в Берліні, Аугсбурзі та Дармштадті в рамках дисертації Бояна Годіна Bojan Godina[16] . Впровадження та переваги цього методу медіаосвіти були науково оцінені. Зміст тренінгу був, відповідно до теми дисертації, «невидимою релігією підсвідомого маркетингу в ЗМІ». Підлітки мали бути проінформовані в першу чергу про функціонування та вплив медіального впливу. Використовуючи результати дослідження, проект розвідки ЗМІ було розроблено партнерами (IKU / vimotion / House of Prevention).

Планування та реалізація першого медіаскаутського проекту розпочалося у 2009 році у гімназії імені Георга Бюхнера у Віннендені . Початковою подією стала «розправа над Вінненденом», яка обговорювалася по всій країні щодо впливової ролі ЗМІ, наприклад, так званих " кілерів "[17] Beitrag der Süddeutschen auf ihrem Internetportal. На відміну від попередників, у Бранденбурзі та Баварії, використовувався широкий спектр навчального змісту. Офіційно проект розпочався 4 лютого 2010 року з 14 медіаскаутами.[18] Організація була заснована в січні 2012 року як неприбуткова асоціація і в тому ж році виграла «Schutzbengel Award»[19][20] послуг Rummelsberger для людей gGmbH, на тему «молоді соціальних медіа».

Базовий тренінг для медіаскаутів складається з теоретичних і практичних аспектів. Крім того, існують різні просунуті модулі, які присвячені різним пріоритетам, таким, як поглиблена освіта з питань наркоманії та попередження злочинності. На підтримку цього проекту тренінг зосереджується на власному електронному навчанні- Платформа, за допомогою якої скаути самостійно працюють над конкретними навчальними підрозділами, тут роз'яснюються організаційні питання, завдяки яким слухачі отримують базу даних текстових, візуальних і кінематографічних матеріалів і презентацій, які вони можуть використовувати для своєї роботи в класах з конкретних тем. Для того, щоб скаути могли розвиватися в дидактичній та змістовній якостях, уроки знімаються та оцінюються анкетами. Це забезпечує постійну внутрішню оцінку.

Педагогами медіаскаутської концепції Гейдельберга-Вінненера є не тільки медіапросвітники та соціологи, а й кіно- та медіавиробники, які представляють філософію прав людини і природність цієї ціннісної концепції. Згідно з цією умовою, засновники компанії Medienscout опублікували книгу «Орієнтована на вартість медіаосвіта: проєкт профілактики» Medienscout".[21]

Література[ред. | ред. код]

  • Werteorientierte Medienpädagogik, VS Verlag (Springer Fachmedien), Wiesbaden 2011, ISBN 978-3-531-17979-7 (Bojan Godina, Harald Grübele und Kurt W. Schönherr) (нім.)
  • Godina(2007): «Unsichtbare Religion des subliminalen Marketings in den Medien», PDF, Universität Heidelberg (нім.)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend: Medienkompetenz stärken. 22. Mai 2012, abgerufen am 21. August 2012.
  2. Bericht über Möglichkeiten zur Stärkung der Medienkompetenz bei Kindern und Jugendlichen, Eltern sowie Fachkräften in Schulen und in der Kinder- und Jugendarbeit (Memento des Originals vom 22. Januar 2016 im Internet Archive)
  3. Info: Der Archivlink wurde automatisch eingesetzt und noch nicht geprüft. Bitte prüfe den Link gemäß Anleitung und entferne dann diesen Hinweis. (PDF; 205 kB) der ressortübergreifenden Arbeitsgruppe «Medienkompetenz» mit Vertretern der Innenministerkonferenz (IMK), Justizministerkonferenz (JuMiKo), Jugend- und Familienministerkonferenz (JFMK), Arbeit- und Sozialministerkonferenz (ASMK), Kultusministerkonferenz (KMK) und weiteren Experten (Seite 5).
  4. Interview mit dem Militärpsychologen Dave Grossman u. a. über Konditionierung durch Videospiele im Bezug aufs Töten. Abgerufen am 28. August 2012.
  5. Vorträge der 4. Berliner Mediensucht-Konferenz 2011. Archiviert vom Original am 25. Dezember 2011; abgerufen am 28. August 2012 (PDF; 293 kB). i Info: Der Archivlink wurde automatisch eingesetzt und noch nicht geprüft. Bitte prüfe den Link gemäß Anleitung und entferne dann diesen Hinweis.
  6. Nicht mehr online verfügbar.) Ehemals im Original; abgerufen am 28. August 2012. (Seite nicht mehr abrufbar, Suche in Webarchiven) i Info: Der Link wurde automatisch als defekt markiert. Bitte prüfe den Link gemäß Anleitung und entferne dann diesen Hinweis.
  7. Sascha Lobo über den Versuch der Schufa Facebook-Konten für ihre Recherche zu nutzen. Abgerufen am 28. August 2012.
  8. Bericht der Enquete Kommission Rheinland-Pfalz, S. 20. Abgerufen am 28. August 2012 (PDF; 713 kB)
  9. Stellungnahme zum Thema Medienkompetenz vor dem Bundestag, S. 11. Abgerufen am 28. August 2012 (PDF; 359 kB)
  10. Die Macher des Medienscout e. V. auf dem Deutschen Präventionstag. Abgerufen am 28. August 2012
  11. Bericht in der Backnanger Kreiszeitung. Abgerufen am 28. August 2012
  12. Schüler werden Medienscouts. (Nicht mehr online verfügbar.) In: Ostsee-Zeitung. dpa, 10. August 2012, ehemals im Original; abgerufen am 12. März 2013. (Seite nicht mehr abrufbar, Suche in Webarchiven) i Info: Der Link wurde automatisch als defekt markiert. Bitte prüfe den Link gemäß Anleitung und entferne dann diesen Hinweis
  13. Vortrag zum Thema Medienscouts auch auf der Gamescom. Archiviert vom Original am 18. August 2012; abgerufen am 28. August 2012. i Info: Der Archivlink wurde automatisch eingesetzt und noch nicht geprüft. Bitte prüfe den Link gemäß Anleitung und entferne dann diesen Hinweis
  14. Bericht auf Nordbayern.de. Abgerufen am 28. August 2012.
  15. Text über Peer-Education der Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung. (Nicht mehr online verfügbar.) Ehemals im Original; abgerufen am 28. August 2012 (PDF; 43 kB). (Seite nicht mehr abrufbar, Suche in Webarchiven) i Info: Der Link wurde automatisch als defekt markiert. Bitte prüfe den Link gemäß Anleitung und entferne dann diesen Hinweis
  16. Bojan Godina: Unsichtbare Religion des Sublimalen Marketings in den Medien. Institut für Bildungswissenschaft der Universität Heidelberg, 2007, abgerufen am 27. Juli 2011
  17. Beitrag auf focus.de. Abgerufen am 29. August 2012
  18. Bericht in der Bagnanger Kreiszeitung zur Ausbildung. Abgerufen am 29. August 2012.
  19. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 серпня 2016. Процитовано 7 березня 2019. 
  20. https://www.lifetime-learning.de/ilias/goto.php?target=cat_3224&client_id=virtual_client
  21. Bojan Godina, Harald Grübele und Kurt W. Schönherr: Werteorientierte Medienpädagogik. Springer VS Verlag, 2011, abgerufen am 15. März 2011.