Меклін Наталія Федорівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Меклін (Кравцова), Наталія Федорівна
Наталія Федорівна Меклін
Ім'я при народженні Наталія Федорівна Меклін
Прізвисько нічна відьма
Народження 8 вересня 1922(1922-09-08)
Лубни, Полтавська губернія, УСРР
Смерть 5 червня 2005(2005-06-05) (82 роки)
Москва, Росія
Поховання Троєкуровське кладовище
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил Прапор ВПС СРСР ВПС СРСР
Рід військ Бомбардувальна авіація
Освіта МДУ
Роки служби 19411957
Партія КПРС
Звання  Майор авіації
Формування 46-й гвардійський нічний бомбардувальний авіаційний полк
Командування командир ланки
Війни / битви Німецько-радянська війна
Інше письменниця
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора
Орден Вітчизняної війни I ступеня Орден Вітчизняної війни II ступеня Орден Червоної Зірки Орден «Знак Пошани»
CMNS: Меклін Наталія Федорівна у Вікісховищі

Наталія Федорівна Меклін (Кравцова) (нар. 8 вересня 1922, Лубни, Полтавська губернія, УСРР — пом. 5 червня 2005, Москва, Росія) — радянська льотчиця, Герой Радянського Союзу (1945), в роки німецько-радянської війни старший льотчик 46-го гвардійського нічного бомбардувального авіаційного полку (325-я нічна бомбардувальна авіаційна дивізія, 4-а повітряна армія, 2-й Білоруський фронт).

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 8 вересня 1922 у місті Лубни Полтавської губернії (нині Полтавської області, Україна) у сім'ї службовця. Шкільні роки провела у Харкові, згодом мешкає у Києві, де у 1940 р. з відзнакою закінчила середню школу № 79[1]. У старших класах захопилась планеризмом. Записалась у аероклуб при Київському Палаці піонерів.

У 1941 році закінчила перший курс Московського авіаційного інституту. На початку жовтня 1941 р. зарахована згідно з особистою заявою у жіночу авіаційну частину, яка формувалась за ініціативою Героя Радянського Союзу М. Раскової. У 1942 році Наталія Меклін закінчила Військову авіаційну школу пілотів (м. Енгельс).

На фронтах німецько-радянської війни з травня 1942 року була старшим льотчиком 46-го гвардійського нічного бомбардувального полку (325-та нічна бомбардувальна авіаційна дивізія, 4-та повітряна армія, 2-й Білоруський фронт).

На рахунку командира ланки Наталії Меклін — 980 бойових вильотів на бомбардування важливих об'єктів у тилу ворога, скупчень його живої сили і бойової техніки, із завданням йому значних втрат. За три роки війни жіночий полк пройшов бойовий шлях від Терека до Берліна. Льотчиці піддавали нищівним бомбовим ударам позиції німців у передгір'ях Кавказу, на Кубані, на Таманському півострові, у Криму, Білорусі, Польщі, Німеччині. Літали вночі на легкомоторних літаках По-2, проти яких діяли ворожі прожектори, зенітки та нічні винищувачі.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 23 лютого 1945 р. Н. Ф. Меклін присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Після війни закінчила Військовий інститут іноземних мов (19481953). Працювала в інформаційному відділі управління Генштабу Радянської армії перекладачем-референтом, потім у видавництві військово-технічної літератури іноземними мовами перекладачем, редактором. У відставку вийшла у званні майора.

Із 1972 року — член Спілки письменників СРСР, член Клубу товаришів «Військового інституту іноземних мов Червоної Армії».

Померла 5 червня 2005 року.

Похована на Троєкурівському цвинтарі у Москві.

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історія ліцею. Від гімназії до ліцею. http://lit79.org.ua/. Ліцей Інформаційних Технологій №79. 2011. Архів оригіналу за 7 жовтня 2014. Процитовано 27 вересня 2014. 

Джерела[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза. — Т. 2. — М., Военное издательство, 1988. — С. 66.

Посилання[ред. | ред. код]