Мекозухії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мекозухії
Квінкана
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Зауропсиди (Sauropsida)
Надряд: Крокодилоподібні (Crocodylomorpha)
Ряд: Крокодили (Crocodilia)
Підродина: Mekosuchinae
Willis, Molnar & Scanlon, 1993
Mekosuchus inexpectatus
Balouet & Buffetaut, 1987
Посилання
Вікісховище: Mekosuchinae
Fossilworks: 157962

Мекозухії (Mekosuchinae) — вимерла підродина крокодилів з ​​Австралії і південної частини Тихого океану. Найдавніші рештки відносяться до відкладень еоцену, і дожили до плейстоцену в Австралії і до прибуття людей на тихоокеанські острови Фіджі, Нова Каледонія і Вануату. Проте вельми дискусійним є питання положення цього таксона у систематиці: чи це окрема родина Mekosuchidae у надродині Crocodyloidea, або це підродина у родині Crocodylidae.

Мекозухії демонструють широкий екоморфний діапазон в розмірних класах (Mekosuchus менше 1 м завдовжки і 5-метровий Pallimnarchus) і морфологічних змінах. Mekosuchus inexpectatus мешкав у Новій Каледонії. Ранньоміоценовий вид, Harpacochampsa camfieldensis, можливо, нагадував Псевдогавіала Шлегеля.

У плейстоцені, Quinkana був одним з хижаків найвищого рівня австралійського континенту.

За однією з теорій Mekosuchinae вимерли в Австралії після прибуття крокодилів з ​​роду Crocodylus, сьогодні представлені гребенястим крокодилом. Ймовірно на Вануату та Новій Каледонії крокодили вимерли по приходу людей.

Систематика[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Jim I. Mead, David W. Steadman, Stuart H. Bedford, Christopher J. Bell und Matthew Spriggs: New extinct Mekosuchine crocodile from Vanuatu, South Pacific, 2002

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]