Мексиканське протистояння

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відтворення мексиканського протистояння фанатами стімпанку

Мексиканське протистояння (англ. Mexican standoff, Mexican stand-off), у загальному значенні — конфлікт, у якому для всіх учасників одночасно неможливо як перемогти, так і легко вийти з конфронтації.

Часто так називають різновид дуелі між трьома, а не двома противниками. Суттєва відмінність від «класичної» дуелі полягає в тому, що вищі шанси на перемогу має не найшвидший стрілець, а той, хто стріляє другим: перший дуелянт цілить в одного з противників, а переможець стріляє в нього самого

Ситуація має багато психологічних й інших штучних аналогів. Наприклад, схожа ситуація спостерігається в шаховій грі і має назву цугцванг (будь-який хід першого гравця стає програшним).

Украй напружена ситуація та гра нервів у мексиканському протистоянні, де перемагає найвитриманіший, зробила цей термін популярним для позначення різних протистоянь (у тому числі між двома противниками), політичних конфліктів тощо: говорячи про «мексиканське протистояння», мають на увазі ситуацію, коли той, хто не витримує і починає діяти, неминуче наражається на смертельну небезпеку. Яскравим прикладом є Карибська криза восени 1962 року навколо радянської ядерної зброї на Кубі.

У фінансових колах термін «мексиканське протистояння» (Mexican stand-off) використовують на позначення ситуації, коли одна із сторін вимагає для себе щось (наприклад, у перемовинах щодо концесії) і, на думку другої сторони, не пропонує взамін нічого рівного за ціною. Друга сторона відмовляється вести перемовини. Тобто, обидві сторони, які могли б мати ви́году від домовленості, не погоджуються з адекватністю компенсації, внаслідок чого домовленість не досягається.

Мексиканське протистояння — поширений сюжет у багатьох художніх фільмах, зокрема у сценах, де кілька озброєних персонажів тримають одне одного під прицілом (вестерни, поліцейські бойовики тощо). Одним із відомих сучасних прибічників мексиканського протистояння в кіно є режисер Джон Ву, який неодноразово використовував цю ситуацію у своїх кінофільмах.

Походження терміну[ред. | ред. код]

Вислів мексиканське протистояння використовується щонайменше із 1890-х років. Різні тлумачні словники по-різному описують його етимологію: одні стверджують, що термін має австралійське походження (наприклад, Cambridge Advanced Learner's Dictionary), інші посилаються на часи американо-мексиканської війни (1846—1848), або мексиканських бандитів другої половини XIX століття.

Перше згадування «мексиканського протистояння» в дещо іншому сенсі міститься в короткому оповіданні, надрукованому в газеті "Sunday Mercury" (Нью-Йорк) 19 березня 1876 року. Мексиканський бандит, захопивши американця, пропонує обрати між утратою грошей чи життя: «Нумо! — сказав він суворо. — Назвемо це протистоянням, мексиканським протистоянням, ти втратиш свої гроші, але збережеш своє життя!» (Оригінальна цитата: "Go-!" said he sternly then. "We will call it a stand-off, a Mexican stand-off, you lose your money, but you save your life!")

Приклади мексиканського протистояння в популярних фільмах[ред. | ред. код]

Мексиканське протистояння у фільмі Квентіна Тарантіно «Скажені пси» (1992, фрагмент кадру)

Див. також[ред. | ред. код]