Мелконян Монте Чарльзович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мелконян Монте Чарльзович
вірм. Մոնթե Մելքոնյան
Народився 25 листопада 1957(1957-11-25)[1]
Вісейлія, Каліфорнія, США[1]
Помер 12 червня 1993(1993-06-12)[1] (35 років)
Mərzilid, Агдамський район, Азербайджан
·загиблий у бою
Поховання Grave of Monte Melkoniand
Країна  США
 Вірменія
Національність американці вірменського походженняd[2]
Діяльність археолог, військовослужбовець
Alma mater Університет Каліфорнії (Берклі)
Знання мов японська, англійська, французька, іспанська, італійська, турецька, перська, курдська і вірменська[3]
Учасник Громадянська війна в Лівані, Карабаський конфлікт і Операція ВАН
Роки активності 19791993
Військове звання лейтенант-полковник і підполковник
Брати, сестри Мелконян Маркарd
У шлюбі з Seta Melkoniand
Нагороди
Герой Арцаха Національний герой Вірменії

Монте Чарльзович Мелконян («Аво») (вірм. Մոնթե Մելքոնյան, 25 листопада 1957 — 12 червня 1993) — вірменський військовий діяч, колишній керівник організації АСАЛА (ASALA-RM), учасник громадянської війни в Лівані, у Вірменії Монте Мелконян визнаний героєм Карабаської війни та вважається одним з найяскравіших, найталановитіших і найдосвідченіших вірменських командирів під час Карабаського конфлікту.

Біографія[ред. | ред. код]

Монте Мелконян народився 25 листопада 1957 року в місті Вісалія (штат Каліфорнія, США). Закінчив університет Берклі за фахом «археологія» та «історія Азії». Володів сімома мовами.

У 1978 році він прибув до Бейрута, і взяв участь в обороні вірменського кварталу від сил фалангістів. Мелконян був членом вірменського ополчення в Бурдж-Хамуді протягом двох років і брав участь у вуличних боях з фалангістам. Навесні 1980 року він вступив в АСАЛА, пройшов військову підготовку. Мелконян здійснював операції в Римі, Афінах, та інших місцях, і допомагав планувати і готувати бойовиків для здійснення Операції Ван у вересні 1981 року, під час якої четверо вірмен захопили турецьке посольство в Парижі. У листопаді 1985 року Мелконян був арештований в Парижі і засуджений до 6 років тюремного ув'язнення за незаконне зберігання зброї та підробку документів. На початку 1989 року він був звільнений і висланий у Південний Ємен.

У 1990 прибуває до Карабаху, бере участь у боях за Бузлух, Манашид, Еркедж. Стає командиром Корнідзорського загону. У 1992 році при спробі взяти село Мачкалашен (південні ворота в Карабах), азербайджанська армія зіткнулася із загоном Монте, після чого загроза Арцаху з півдня була ліквідована. Весь наступний рік Монте бився, обороняючи Мартунинський район. Завдяки його досягненням, Мартунинський район не віддав «ні сантиметра своєї землі», як висловлювався сам Аво. Своїм героїзмом і патріотизмом він завоював всенародну любов і повагу.

Загинув у бою 12 червня 1993 року.

Нагороди[ред. | ред. код]

Пам'ять[ред. | ред. код]

На честь Монте Мелконяна названо військову частину ЗС Вірменії, університет і школу в місті Єревані, міст, благодійний фонд.

Цікавий факт[ред. | ред. код]

Майже в кожному будинку Мартунинського району Нагірно-Карабаської Республіки на стінах є принаймні один портрет Монте Мелконяна, оскільки завдяки йому район відносно спокійно, в порівнянні з іншими районами пережив війну.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Deutsche Nationalbibliothek Record #135887801 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Krikorian A., Heratchian H. Le dictionnaire biographique: Arméniens d'hier et d'aujourd'huiMaisons-Alfort: 2021. — P. 395. — ISBN 978-2-905686-93-0
  3. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  4. Высшее звание Республики Армении // Сайт [[Президент Вірменії|Президента Вірменії]] (рос.). Архів оригіналу за 31 грудня 2017. Процитовано 21 березня 2013. 

Посилання[ред. | ред. код]