Мельгунівський курган

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мельгунівський курган
Мельгунівський курган
Мельгунівський курган
Деякі дослідники вважають, що саме ця скіфська баба була знайдена на вершині Мельгуновського кургану
Розташування
Координати 48°43′29″ пн. ш. 32°22′50″ сх. д. / 48.724944° пн. ш. 32.380639° сх. д. / 48.724944; 32.380639
Країна Україна Україна
Регіон Кіровоградська область
Район Знам'янський район
Найближче місто Копані
Історія
Культура Скіфія
Період VII ст. до н. е.

Лита Могила (Литий курган, Мельгунівський курган) — один з найдавніших курганів скіфів, царський курган другої половини 7 ст. до н. е.

Історія[ред. | ред. код]

Розкопаний у вересні 1763 року біля с. Копані Знам'янського району Кіровоградської області. Роботи проведені за вказівкою О. Мельгунова, майбутнього генерал-губернатора Новоросійської губернії. Додатково досліджувався В. Ястребовим у 1892 та Н. Бокій у 1990[1]. 2019 року проведено розкопки під керівництвом Ю. Болтрика. Встановлено, що курган споруджений наприкінці VII ст. до н. е. та зазнав змін у IV ст. до н. е.

Відомості про розкопки уривчасті та суперечливі. Висота кургану близько 10,5 м. Насип складався з перепаленого ошлакованого ґрунту, в якому знайдені залишки переплавлених металів, горілих кісток, каміння, землі та глини, змішаних з вуглинами. Використання вогню було частиною поховального обряду.

У кургані знайдено ряд золотих прикрас та оздоб меча, які зберігаються в Ермітажі та Харківському історичному музеї ім. М. Ф. Сумцова (більша частина предметів з музею загинула під час бомбардування у 1941 р.). На глибині 2 м під кам'яними плитами знайдені залізний акінак з окутим золотом руків'ям та вкритими золотою платівкою дерев'яними піхвами, прикрашеною зображеннями фантастичних тварин у передньоазійському стилі, золота діадема, срібні деталі від ассирійського палацового табурету, 17 масивних золотих пластин із зображенням орла з петлями на звороті, пластинка із зображеннями мавп і птахів, бронзова застібка з голівками левів на кінцях, 40 бронзових наконечників стріл та інше. Прикраси і зброя в скіфо-урартському стилі. Речі не мали слідів вогню.

Значення[ред. | ред. код]

Пам'ятка має видатне значення, оскільки це єдиний відомий на сьогодні скіфський царський курган того часу в Північному Причорномор'ї. Більшість дослідників вважають, що з розкопок саме цього кургану розпочинається історія археологічних досліджень в Україні. 2020 року завершено відновлення насипу кургану та встановлено пам'ятний знак.

В українській символіці[ред. | ред. код]

Герб Кіровоградської області

Золоте зображення орла з кургану використано як головний елемент герба Кіровоградської області.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Михайловна, Бокий, Нинель; Дмитриевич, Могилов, Александр (1 січня 2014). Новое о Мельгуновском кургане (укр.). Архів оригіналу за 1 червня 2016. Процитовано 18 травня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]