Мельница (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мельница
(укр. «Млин»)
Хелавіса на фестивалі, присвяченому 300-річчю «Літнього саду» (26 червня 2004)
Хелавіса на фестивалі, присвяченому 300-річчю «Літнього саду» (26 червня 2004)
Основна інформація
Жанр артрок
Стиль фолк-рок
Роки з 1999 по теперішній час
Країна Росія
Місто Москва
Мова російська, англійська
Лейбл Navigator Records
Склад Наталія О’Шей
Олексій Кожанов
Дмитро Фролов
Сергій Вишняков
Дмитро Каргін
официальный сайт

Мельница (гурт) у Вікісховищі

«Ме́льница» (з рос. — «Млин») — російський фолк-рок-гурт[1][2][3][4][5] з Москви. Заснований 15 жовтня 1999 року. Вокалістка і основний автор пісень — Наталія О'Шей (Хелавіса).

Історія[ред. | ред. код]

Гурт заснована в 1999 році колишніми учасниками гурту «Тиль Уленшпигель[ru]», яка на той час розпалася. На афішах першого концерту «Мельницы», який відбувся 29 жовтня 1999 року, все ще значилося «Тиль Уленшпигель», за що Хелавіса вибачилася перед публікою. В дебютний альбом «Мельница» під назвою «Дорога сна» («Шлях сну») увійшли декілька пісень, аранжувальником яких був Руслан Комляков, лідер гурту «Тиль Уленшпигель».

Гурт став популярним у 2005 році завдяки «Нашому радіо» хіт-параду «Чартова дюжина». Шанувальники гурту «Мельница» організували флешмоб і вивели пісню «Нічна кобила» в лідери хіт-параду. З тих пір «Мельница» — постійний учасник плей-листа «Нашого радіо», їх пісні часто перемагають у хіт-парадах. У тому ж 2005 році у складі Млини відбулися зміни. Кілька учасників відокремилися і утворили гурт «Сильфы». Але в грудні прийшли чотири нових учасника, двоє з яких грали також в гурті NetSlov[ru]. Тоді ж з'явилася друга вокалістка, Алевтина Леонтьєва, яка взяла участь у запису альбому «Зов крови»[ru] («Поклик крові», 2006). Співачка Алевтина покинула гурт у 2007 році.

У 2009 році «Мельница» записала новий альбом «Дикие травы[ru]» («Дикі трави»). У цьому ж році вийшов збірник хітів «Мельница: Кращі пісні». Паралельно з роботою в «Мельницы», Хелавіса виступає сольно, довгий час поширювались аматорські записи її концертів. Перший «офіційний» сольний альбом, «Леопард в городе»(«Леопард в місті«), вийшов в 2009 році. У 2011 році у гурта вийшов сингл «Рождественские песни», куди увійшли дві нові пісні — «Береги себя» і «Овечка». Сингл видавався обмеженим тиражем для відвідувачів різдвяних концертів гурту, надходити у продаж або перевидаватися він не буде.

28 квітня 2012 року відбувся реліз п'ятої платівки «Ангелофрения[ru]». В той же день «Мельница» презентувала новий альбом в Москві, в клубі Arena Moscow. Також вийшли DVD-запис концерту-презентації «Диких трав» і бокс-сет «Знак четырёх» — перевидання перших чотирьох альбомів гурту. Як бонус у «Знак четырёх» увійшли пісні «Береги себя» і «Овечка», включені в різдвяний сингл 2011 року. У листопаді відбулися зйомки першого кліпу гурту[6] і матеріалу для другого кліпу з концерту гурту в Іжевську 25 листопада 2012 року[7].

11 січня 2013 року вийшов різдвяний міні-альбом «Радость моя», що включає 5 пісень. 26 вересня 2014 року вийшов перший офіційний концертний альбом гурту «Мельница» «Ангелофрения Live», що включає в себе запис 16 пісень з презентації альбому «Ангелофрения» в клубі Arena Moscow 28 квітня 2012 року. 25 жовтня 2014 року відбувся ювілейний концерт у Москві, присвячений п'ятнадцятиріччю гурту, а також народженню доньки у віолончеліста Олексія Орлова.

9 жовтня 2015 року вийшов альбом «Алхимия». 3 вересня 2016 року, в день народження Хелавіси, публіці був представлений кліп на пісню «Прощай» з останнього альбому. 15 жовтня 2016 року відбувся вихід нового альбому «Химера[ru]», концептуально пов'язаний з попереднім. У 2017 році перевидано два перших альбоми гурту, «Дорога сна[ru]» та Перевал[ru]. Нове видання включає в себе буклети з текстами пісень і новими ілюстраціями.

У 2019 році гурт «Мельница» святкує своє двадцятиріччя ексклюзивним релізом «2.0 (Vintage Sessions)». Відповідно до власних прагнень та численних проханнь шанувальників музиканти записали добірку улюблених пісень у живому виконанні та нових аранжуваннях. У «Vintage Sessions» взяли участь їх колеги та друзі Михайло Смирнов та Артем Якушенко, а супутнє відео зняв Олександр Карпов.[8] 16 жовтня 2020 року відбувся реліз синглу «Рукописи». [9]

11 грудня 2020 року до виходу нового доповнення The World of Warcraft: Shadowlands гурт записав ексклюзивну пісню відбувся реліз синглу "Тёмные Земли" - колаборації гурту "Мельница" та компанії Blizzard Entertainment. Вони вже працювали разом над піснею "Дочь морей", що супроводжувала вихід доповнення The World of Warcraft: Battle for Azeroth. У російській локалізації відео Наталія О'Шей стала «голосом Джайни», і це виконання було дуже високо оцінене шанувальниками гри в усьому світі. [10]

12 березня 2021 року відбувся реліз альбому "Манускрипт". Свій восьмий за рахунком студійний альбом гурт записав у 2020 році. У Сергія Вишнякова вже були нариси до мелодій та рифів майбутніх треків. З одного з таких нарисів виросла «Апельсиновая Баллада» — перша пісня альбому, яка багато в чому визначила його настрій та звучання, а далі розпочалася робота над платівкою.

«У мене був досить довгий період, коли потрібно було «відженитися» від естетики та образів галактики Альхімейра та планети Люцифераза, тому я не поспішала з написанням нових текстів, дала собі можливість пошукати нові джерела натхнення. Вийшло вдало, що в цей час я опинилася на Близькому Сході і отримала можливість качати енергію безпосередньо з Леванту, познайомитися з новими духами місць і взагалі експериментувати», — розповідає Наталія О'Шей.

У березні концертне життя завмерло — розпочався локдаун, і за час карантину альбом був повністю дописаний.

«Якби не карантин, наприклад, не вийшло б пісні «Хамсин» — однієї з найголовніших та найпозитивніших в альбомі. І, напевно, «Сонет» залишився б тільки тінню на стіні печери мого серця».

У серпні музиканти нарешті знову зустрілися на студії і в рекордні терміни – всього за 7 днів – записали «Манускрипт» повністю, не рахуючи трохи пізніше сингла «Тёмные Земли», що увійшов до релізу.

Альбом вийшов гармонійним та дуже динамічним. У ньому є і наскрізний рух образів і сюжетів, і зовсім новий всесвіт, і нові герої, у тому числі й нова романтична пара (після Трістана та Ізольди з «Альхімейри»). В альбомі звучить струнний квартет та фортепіано, а деякі пісні записані у несподівано швидких для гурту темпах. «Чесно кажучи, мені самій здається, що під цю платівку однаково славно буде і пити шампанське, і читати Бомарше, і танцювати, і цілуватися», — говорить Хелавіса про результати роботи.

Вперше в історії «Мельниці» альбом повністю візуалізований: кожна пісня має не лише свою обкладинку, а й цілий комікс, на основі якого створено відеоряди для майбутніх концертів. «Тож глядачеві та слухачеві нікуди не сховатися, не втекти від того, що саме хотів сказати їм автор», — констатує Хелавіса.[11]

10 червня 2022 року відбувся реліз синглу «Кащей».

“Ідея пісні виникла в мене рівно рік тому, минулого травня, під час десятиденної військової операції між Ізраїлем та Сектором Газа, яку одна сторона називала “Страж стін”, а інша – “Меч Єрусалиму”. Між втечами в бомбосховище я надивилася на гарні розриви над морем, схожі на монстрів-світлячків, і все це транслювала беззмінному співавтору Ользі.

Коли ракетні обстріли завершилися і думки почали оформлюватись в рядки, ми зрозуміли, що нам потрібен новий ліричний герой — можливо, це Одіссей, що приплив з левантійського світу «Манускрипта», а може, і Кащей, що висить на ланцюгах у підвалі Марії Морівни з явно дорослими цілями. І таким чином історія війни та смерті обросла побутовим чаклунством і, як завжди, перетворилася на історію перемоги життя та кохання.

Цікаво, що спочатку написала я пісню під фортепіано, але ми вирішили не продовжувати грифонові експерименти, і Сергій, можна сказати, весь вклався в дуже сильний і незабутній риф, на якому будується пісня. У ньому є і тріск електричних розрядів, і гуркіт глибинних хвиль, і навіть трохи співу (чи завивання?) сирен.

Для нас «Кащей» — це крок до нового матеріалу та нового звучання, що практично формує пісня цього сезону.” - розповідає Хелавіса.[12]

9 вересня 2022 року відбувся реліз синглу «Сердце ястреба».

«Пісня побудована на темі Сергія Вишнякова, яка відразу здалася мені дуже кіношною в плані «людина в чорному пішла в пустелю, і стрілець пішов за ним». Але в моїй голові тоді щосили гуляли чеські гусити на своїх бойових возах, і тому пісня вийшла набагато більш середньовічно-слов'янською, ніж передбачала її вестерн-основа. Наші слухачі завжди чекають на «повернення старої доброї Мельниці», і можливо, цей трек їх потішить», — розповідає Хелавіса.

На пісню «Сердце ястреба» режисерка Ксенія Баскакова зняла кліп. Зйомки проходили на території природного комплексу "Романцівські гори" в Тульській області.[13]

Учасники гурту[ред. | ред. код]

  • Наталія О'Шей («Хелавіса») — вокал, ірландська арфа, перкусія, акустична гітара, вірші, музика, аранжування, художній керівник колективу.
  • Олексій Кожанов (з грудня 2005 року) — бас-гітара, акустична гітара, аранжування.
  • Дмитро Фролов (з грудня 2005 року) — ударна установка, аранжування.
  • Сергій Вишняков (з лютого 2010 року) — електрогітара, акустична гітара, соло, бек-вокал, музика, аранжування, художній керівник колективу.
  • Дмитро Каргін (з червня 2013 року) — флейта, аранжування духових.

Сесійні учасники[ред. | ред. код]

  • Василина Введенська — альт скрипковий. Лідер фолк-рок-гурту «Вилы». Сесійний учасник, травень 2000.
  • Сергій Сєдих — гітара, електрогітара. Лідер рок-гурту «Северо-Восток[ru]», сесійний учасник концертів 2009—2010, взяв участь у записі альбому «Дикие травы» (2009).
  • Ірина Суріна — вокал. Кантрі-фолк-співачка, колишня учасниця гурту «Кукуруза[en]» (1991—2000). Взяла участь в записи альбому «Дикі трави».
  • Олена Нікітаєва — вокал. Взяла участь в записи альбому «Дикие Травы» та його презентації в СК «Олимпийский» (2009)
  • Сергій Клевенський — духові. Взяв участь у записі альбому «Дикие травы».
  • Макс Йорик — електроскріпка. Взяв участь у записі альбому «Дикие травы» та його презентації в СК «Олимпийский» (Москва) та ДС «Ювілейний» (СПб).
  • Петро Нікулін — діджеріду. Взяв участь у записі альбому «Дикие травы».
  • Микола Ооржак — горловий спів. Взяв участь у записі альбому «Дикие травы».
  • Оскар Чунтонов — орган Хаммонда. Клавішник гурту Петра Наліча, Тетяни Зикіної. Взяв участь у записі альбому «Дикие травы» («Дикі трави»). Сесійний учасник московських концертів гурту з 2010 р.

Адміністративно-технічна група[ред. | ред. код]

  • Олексій Зінов'єв — звукорежисер сцени.
  • Іван Савін — художник по світлу.

Колишні учасники[ред. | ред. код]

  • Ден Скуріда — гітара, перкусія, вокал. Із започаткування гурту до липня 2002 року. Учасник гурту «Ветер Воды».
  • Марія Скуріда — скрипка, бек-вокал. Із започаткування гурту до липня 2002 року. Учасниця гурту «Ветер Воды».
  • Наталія Філатова — флейта. Із започаткування гурту до жовтня 2005 року. Учасниця гурту «Сильфы».
  • Олександр Степанов (Грендель) — гітара, перкусія, вокал, музика, аранжування. З започаткування гурту «Мельница» у жовтні 1999 року по грудень 1999 року був учасником гурту. З новими силами повернувся у січні 2001 року, щоб посилити і урізноманітнити звучання колективу. У червні 2007 року знову покинув гурту, був учасником фолк-гурту «АнарримА» до її розпаду.
  • Діна Хацко — другий вокал, 1999 рік.
  • Олександра Нікітіна — віолончель, 1999 рік.
  • Олексій Сапков (Чус) — з жовтня 1999 року по березень 2010 року: гітара, вокал, перкусія, музика, вірші, аранжування. З березня 2010 року по червень 2017 року: директор колективу.
  • Олексій Даниленко — віолончель, 2000 рік.
  • Ольга Лопина — другий вокал, листопад-грудень 2000 року.
  • Діна Нігматулліна — віолончель. З 2000 року до грудня 2003 року.
  • Наталія Масевнина — скрипка. З вересня 2002 року до вересня 2003 року.
  • Роман Лютославський (Прощенко) — перкусія, ударна установка. З вересня 2002 року до липня 2004 року.
  • Інеса Клубочкина (Бурлакова) — скрипка. З жовтня 2003 року до жовтня 2005 року. Учасниця гурту «Сильфы».
  • Наталія Котлова (Хмелевська) — віолончель. З грудня 2003 року до жовтня 2005 року. Колишня учасниця гурту «Сильфы». Учасниця гурту «Магелланово Облако»
  • Євген Чесалов — бас-гітара. З квітня 2004 року до жовтня 2005 року. Учасник гурту «Сильфы».
  • Олександр Леєр — ударна установка, перкусія. З липня 2004 року до жовтня 2005 року. Колишній учасник гурту «Сильфы».
  • Марія Цодокова (Шанті) — вокал, бек-вокал. У листопаді 2004 року виступала з гуртом як друга вокалістка.
  • Ірина Ширяєва — вокал, бек-вокал. У січні-травні 2005 року виступала з гуртом як друга вокалістка.
  • Сергій Заславський — флейта, мелодика, жалейка, саксофон, акордеон, варган, аранжування. З грудня 2005 по травень 2013 року.
  • Олексій Орлов — электровиолончель, віолончель, мандоліна, аранжування. З грудня 2005 року по червень 2017 року.
  • Алевтина Леонтьєва — вокал, бек-вокал, вірші. З 27 травня 2006 року виступала з гуртом як друга вокалістка. 24 листопада 2007 року покинула гурт «Мельница», веде власні проекти.
  • Олексій Тарасов (Альтар) — адміністратор гурту з травня 2005 по листопад 2010 року.
  • Олексій Аржанов (Доктор) — звукорежисер (покинув гурту в жовтні 2011 року).
  • Макс Черепанов — моніторний звукорежисер (до жовтня 2011 року)
  • Олексій Денисов — звукорежисер (з листопада 2011 року по червень 2017 року).

Склад гурту по роках[ред. | ред. код]

Дискографія[ред. | ред. код]

Основна стаття: Дискографія гурту «Мельница»[ru]
Студийні альбоми[ред. | ред. код]
  • 2003 — «Дорога сна»
  • 2005 — «Перевал»
  • 2006 — «Зов крови»
  • 2009 — «Дикие травы»
  • 2012 — «Ангелофрения»
  • 2015 — «Алхимия»
  • 2016 — «Химера»
  • 2019 — «2.0»
  • 2021 — «Манускрипт»
Концертний альбом[ред. | ред. код]
  • 2014 — «Ангелофрения Live»
Міні-альбоми[ред. | ред. код]
  • 2004 — «Master of the Mill»
  • 2013 — «Радость моя»
Сингли[ред. | ред. код]
  • 2011 — «Рождественские песни»
  • 2020 — «Рукописи»
  • 2020 — «Тёмные земли»
  • 2022 — «Кащей»
  • 2022 — «Сердце ястреба»
Вінил[ред. | ред. код]
  • 2013 — «Дорога сна»
  • 2017 — Альхимейра
  • 2019 — «2.0»
  • 2021 — «Манускрипт»
Відеокліпи[ред. | ред. код]
  • «Дороги» (2012) — режисер Вадим Шатров
  • «Баллада о борьбе» (2014) — режисер Станислав Довжик
  • «Контрабанда» (2014) — режисер Вадим Шатров
  • «Прощай» (2016) — режисер Александр Карпов
  • «Поверь» (2018) — режисер Ксенія Баскакова
  • «Лики Войны: Джайна» (2018) —Анимаційне відео до гри «World of Warcraft»
  • «Хамсин» (2021) — Анімаційний кліп
  • «Грифон» (2021) — режисер Сергій Акрачков
  • «Кащей» (2022) — Анімаційний кліп
  • «Сердце ястреба« (2022) — режисер Ксенія Баскакова
Лірик відео[ред. | ред. код]
  • «Никогда» (2020) — Анімаційне відео
  • «Саламандра» (2020)
  • «Господин Горных Дорог» (2020)
  • «Рукописи» (2020) — Анімаційне відео
  • «Апельсиновая баллада» (2021) — Анімаційне відео
  • «Мне нужен снег» (2021) — Анімаційне відео
  • «Филидель» (2021) — Анімаційне відео
  • «Сонет» (2021) — Анімаційне відео

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Хелависа: «Я оперирую мифами и теоретическим колдовством». Лидер культовой группы «Мельница» о себе и фолк-роке [Архівовано 8 серпня 2017 у Wayback Machine.] — «Взгляд»(рос.)
  2. Рецензия на альбом «Мельница» «Ангелофрения» (2012) [Архівовано 27 жовтня 2016 у Wayback Machine.] — InRock(рос.)
  3. Солистка фолк-рок-группы «Мельница» даст последний перед декретом концерт в Москве [Архівовано 8 серпня 2017 у Wayback Machine.] — Российская газета(рос.)
  4. Популярная фолк-рок-группа «Мельница» впервые выступила в Вологде [Архівовано 27 листопада 2015 у Wayback Machine.] — Советский спорт(рос.)
  5. «Мельница»: небесная наука [Архівовано 8 серпня 2017 у Wayback Machine.](рос.)
  6. «Мельница» сняла свой первый клип. newsmusic.ru. 20 ноября 2012. Архів оригіналу за 28 листопада 2012. Процитовано 25 жовтня 2017.(рос.)
  7. Елена Кардопольцева (27 ноября 2012). Ижевские поклонники смогут увидеть себя в клипе группы «Мельница». izhlife.ru. Архів оригіналу за 1 грудня 2012. Процитовано 25 жовтня 2017.(рос.)
  8. svguitar. Мельница — 2.0 (2019) — Мельница. Процитовано 9 червня 2023.
  9. svguitar. Мельница — Рукописи — Single (2020) — Мельница. Процитовано 9 червня 2023.
  10. svguitar. Мельница — Тёмные Земли — Single (2020) — Мельница. Процитовано 9 червня 2023.
  11. svguitar. Мельница — Манускрипт (2021) — Мельница. Процитовано 9 червня 2023.
  12. svguitar. Мельница — Кащей — Single (2022) — Мельница. Процитовано 9 червня 2023.
  13. svguitar. Мельница — Сердце ястреба — Single (2022) — Мельница. Процитовано 9 червня 2023.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Інтерв'ю[ред. | ред. код]

Блоги[ред. | ред. код]

  • LJ-спільнота melnitsa — портал, присвячений гурту «Мельница»
  • LJ-автор ylgur — блог Хелавіси