Мелія Олександр Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мелія Олександр Олександрович
Народився невідомо
тепер Республіка Грузія
Помер невідомо
Країна  СРСР
Національність грузин
Alma mater Тбіліський політехнічний інститут
Нагороди
Сталінська премія

Олександр Олександрович Мелія (?, тепер Республіка Грузія — ?) — український та грузинський інженер, конструктор, начальник конструкторських бюро. Депутат Верховної Ради УРСР 3—5-го скликань.

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчив Тбіліський політехнічний інститут. Ще студентом у 1935 році винайшов високопродуктивний (до 20 тисяч штук цегли за зміну) прес для сухого пресування цегли і будівельних деталей.

У 1936—1938 роках — начальник конструкторського бюро при Президії Московської Ради депутатів. Користувався заступництвом Микити Хрущова.

У 1946 році переїхав до Києва, де очолив конструкторське бюро Київського цегельного заводу Міністерства промисловості будівельних матеріалів УРСР і допрацював свій винахід. Замовлення на виготовлення пресу розмістили на заводах в Києві і Харкові (всього у 1947—1948 роках було виготовлено 80 штук).

У 1950-х роках — начальник і головний конструктор спеціального конструкторського бюро «Головбудмашина» Міністерства будівельного і шляхового машинобудування СРСР у Києві; начальник спеціального конструкторського бюро Держбуду Української РСР.

У 1955 році запропонував великорозмірні плити напівсухого пресування ПМ 390х290, що значно поліпшило пропорції у порівнянні з попередніми квадратними плитами 294х294. Домігся серійного випуску двох моделей пресу Мелія — АМ-11 і АМ-12(СМ-198).

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]