Меморіальний комплекс на честь воїнів-односельчан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Меморіа́льний ко́мплекс на честь во́їнів-односельча́н — пам'ятка історії місцевого значення, що знаходиться в с. Слободище Бердичівського району Житомирської області.

Історія пам'ятки[ред. | ред. код]

В роки ІІ Світової війни 632 уродженці с. Слободище героїчно боролись проти фашистських загарбників. За ратні подвиги Карпенку Івану Михайловичу і Грабчуку Максиму Григоровичу присвоєно с звання Героїв Радянського Союзу, а Грабчак Степан Іванович нагороджений Великою і Малою Зіркою Героя ЧСР.

177 воїнів – земляків не повернулись з фронтів війни. На їх честь в 1966 році встановлено обеліск із сірого граніту з вмонтованими пластинами з нержавіючої сталі, на яких викарбувані імена загиблих воїнів – односельчан.

Опис[ред. | ред. код]

В 1992 році обеліск перенесено у створений меморіальний комплекс, в якому праворуч від обеліска встановлено дві прямокутні стели з лабрадориту на честь земляків-Героїв Радянського Союзу Карпенка І.М. та Грабчука М.Г. з викарбуваними портретами та присвятними написами, а також покладено 8 плит з лабрадориту з присвятним написом та іменами 177-х загиблих воїнів-земляків, 2 плити на честь Героїв Радянського Союзу і одна плита на честь жертв Голодомору та політичних репресій.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. Т.1 - М., 1987.
  • Іващенко О.М. Пам’ятки і пам’ятні місця історії та культури на Бердичівщині. Випуск 5. // Житомир: «Полісся», 2005. – С. 164.
  • Золотые Звезды Полесья, К., 1985. - С.192 - 196.