Меморіальний музей Квітки Цісик (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Меморіальний музей Квітки Цісик
Тип музей
Країна  Україна
Розташування Україна Україна 79059, м. Львів, вул. Квітки Цісик
Відкрито 2 квітня 2011
Директор Маргарита Савченко

Меморіа́льний музе́й Кві́тки Ці́сик — освітньо-культурний заклад у м. Львові. Відкритий 2 квітня 2011 року в приміщенні Львівської середньої загальноосвітньої школи № 54.

Історія та сьогодення музею[ред. | ред. код]

Під час проведення, 2-3 квітня 2011 року, у Львові Міжнародного конкурсу українського романсу ХХ століття ім. Квітки Цісик, на однойменній вулиці, у крилі вестибюля загальноосвітньої середньої школи № 54, з'явився меморіальний музей співачки, який є єдиним у світі музеєм Квітки Цісик.[1] Ініціатором та меценатом встановлення меморіальних таблиць, засновником Громадської організації «Незабутня Квітка» та музею Квітки Цісик у Львові є заслужений лікар України, голова правління громадської організації «Незабутня Квітка», депутат Львівської міської ради Роман Грицевич.[2]

Музей включений у список туристичних місць Львова.

Експозиція музею

Першим експонатом стала оригінальна платівка 1981 року, студійний запис її першого альбому «Пісні України». Наповненню музею експонатами сприятимуть родичі Квітки Цісик, що проживають в Америці[3].

Серед експонатів музею документи та фотоматеріали, які висвітлюють життя та творчий шлях співачки. Серед експонатів також є особисті речі Квітки Цісик: парфуми, рукавички та чобітки співачки. Під час екскурсії музеєм звучить унікальний голос Квітки Цісик.

Експозиція міститься в одній кімнаті, тут є:

  • особисті речі Квітки (сценічні чобітки, рукавички, шкатулка, в якій зберігала коштовності, улюблені квіти — маки, якими прикрашала свої сукні),
  • ноти з її рукописом тексту пісень,
  • афіші концертів у США та Україні,
  • альбоми з її піснями,
  • диск з документальним фільмом «Квітка. Голос в єдиному екземплярі» (єдина кінострічка, знята в Україні, про життя і творчість артистки),
  • пам'ятна медаль з її портретом, виготовлена на честь 60-річчя від дня народження видатної українки.
  • сертифікат, який свідчить: одна з зірок Всесвіту названа іменем Квітки. «Купив» її американець українського походження, музикант-віртуоз Алекс Гутмахер. Дізнавшись історію Квітки Цісик (відійшла у кращий світ у 45 років від онкозахворювання), вирішив присвятити своє життя цій жінці, аби розповісти світові про її співочий талант. Музей входить у заснований ним україно-американський благодійний проєкт «Незабутня Квітка».
  • фото з фотовиставки, присвяченої 65-річчю від дня народження співачки. На світлинах — Квітка Цісик у молодіжній організації «Пласт», серед відомих людей, друзів, на сцені під час концертів.
  • малюнки учнів львівських шкіл «Українські народні мотиви у творчості Квітки Цісик».

Багато експонатів, зокрема її особисті речі, музеєві подарував чоловік Квітки Ед Ракович на відкриття музею.

Посольство США в Україні подарувало музеєві книги, буклети та журнали про історію, культуру та освіту в Америці.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Музей Квітки Цісик. Архів оригіналу за 10 січня 2019. Процитовано 10 січня 2019.
  2. У Львові відкрили Музей Квітки Цісик | Культура. zaxid.net (укр.). Архів оригіналу за 10 січня 2019. Процитовано 10 січня 2019.
  3. У Львові на вулиці Квітки Цісик відкриють меморіальний музей співачки. Архів оригіналу за 10 січня 2019. Процитовано 10 січня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]