Меморіал «Слава Героям!» (Бердичів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Меморіал "Слава Героям!" місто Бердичів

49°53′39″ пн. ш. 28°34′47″ сх. д. / 49.894417° пн. ш. 28.57972° сх. д. / 49.894417; 28.57972Координати: 49°53′39″ пн. ш. 28°34′47″ сх. д. / 49.894417° пн. ш. 28.57972° сх. д. / 49.894417; 28.57972
Статус відкрито
Країна  Україна
Розташування Бердичів
Встановлено 2016
Стан відкрито
Меморіал «Слава Героям!» (Бердичів). Карта розташування: Україна
Меморіал «Слава Героям!» (Бердичів)
Меморіал «Слава Героям!» (Бердичів) (Україна)

Меморіал «Слава Героям!» місто Бердичів — увіковічує пам'ять про трагічні події, які залишили глибокий слід в історії міста Бердичева: пам'ять про покоління, що воювало в роки Другої світової війни; Героїв Небесної Сотні, які загинули під час Революції гідності (2014); пам'ять про Героїв — захисників України, які загинули в ході Антитерористичної операції (АТО)

Загальні дані[ред. | ред. код]

Меморіал «Слава Героям!» встановлено в центральній частині міста Бердичів (пл. Соборна,1).

Автор проекта меморіала — бердичівська художниця Валентина Коломієць, проект реалізован працівниками бердичівської приватної майстерні «Ковальська хата».

Кошти на спорудження меморіалу «Слава героям!» збирали всією громадою. Це і благодійні внески пересічних людей, кошти установ та організацій. 25 березня 2015 року в міському Палаці культури імені О. А. Шабельника відбувся благодійний концерт «Україна. Віра. Перемога» за участю кращих мистецьких колективів Бердичева. Кошти у розмірі 175 тис. грн., зібрані під час концерту, були направлені на спорудження меморіалу пам'яті. Всього було зібрано майже 190 тисяч гривень.

8 травня 2015 року в День пам'яті та примирення відбулося освячення пам'ятника «Слава Героям!». Освячення меморіалу та спільну молитву біля нього здійснили священики різних конфесій.

Відкриття меморіалу відбулось 9 травня 2015 року під час зібрання громадськості з нагоди 70-ї річниці Перемоги над нацизмом. Віднині Вічний вогонь горить у пам'ять про всіх тих, хто спить вічним сном, віддавши життя за Батьківщину: жертв Другої світової війни, загиблих на Майдані та полеглих на Сході України.


Історія створення[ред. | ред. код]

До 2015 року на цьому місці стояв пам'ятний знак учасникам комсомольсько-молодіжного підпілля[недоступне посилання з липня 2019]. У 1967 році за ініціативою міського комітету комсомолу було прийнято рішення про увіковічення подвигу комсомольсько-молодіжного підпілля та спорудження пам'ятного знаку.

За ескізом Мирослава Ясельського, сина одного з підпільників, було розроблено проект пам'ятника.

Це був 3-х ступінчатий, пірамідальний обеліск, виготовлений з полірованого лабрадориту. Його розміри: 2,25*2,25*6 м, розміри прапору: 1,9*1,3 м. Напис на пам'ятнику: Молодым патриотам подпольщикам г. Бердичева погибшим в борьбе с немецко-фашистскими захватчиками 1941—1945 гг. От комсомолии Бердичева 1967 год. 9 травня 1970 року біля підніжжя обеліска було запалено Вічний вогонь.

З цього часу щороку 9 травня біля обеліску та Вічного вогню проводяться заходи з відзначення свята Перемоги у Другій світовій війні.

Після кривавих подій на Майдані, що розгорталися під час Революції Гідності, у багатьох містах та населених пунктах країни з'явилися меморіали в пам'ять про Героїв Небесної Сотні. Облаштували такий і в Бердичеві — у березні 2014 року на Центральній площі міста за ініціативи активістів встановили фотографії загиблих, на кожній із табличок коротко виклали біографії борців за Україну. Одночасно депутатська група «Народна Рада» [Архівовано 20 лютого 2017 у Wayback Machine.] в Бердичівській міській раді запропонувала спорудити меморіал Небесної сотні на площі Героїв Майдану. Ця пропозиція хоча й отримала підтримку влади, але через відсутність конкретного архітектурного рішення прийнята не була. Лише наприкінці 2014 року до питання спорудження меморіалу знову повернулись, але вже на нових позиціях — об'єднати меморіал із уже існуючим у місті пам'ятним знаком на Соборній площі.

Опис[ред. | ред. код]

В основу створення ескізного проекту двох складових меморіалу «Слава героям!», покладена ідея двох доріг, двох життєвих шляхів, що йдуть у вічність.

Одна дорога устелена звичайною київською бруківкою, яка для мирних мітингарів з різних куточків України стала і полем бою, і зброєю. Саме цією дорогою відлетіла у вічність Небесна сотня. Їхні чисті душі символізує голуб — птах миру.

Друга дорога — шлях священного обов'язку — захисту цілісності і єдності нашої незалежної держави. Цей шлях устелений орденами і медалями бойової мужності і героїчного патріотизму. Білими журавлями знімаються у небесну височінь душі воїнів-захисників, щоб звідти оберігати кожний наш мирний день. А журавки вірно і вічно берегтимуть світлу пам'ять про них.

Різними дорогами йдуть герої у безсмертя, але ці дороги обов'язково зустрінуться і зійдуться воєдино, як єдиним було прагнення Героїв кращого майбутнього на рідній, мирній, незалежній, єдиній і непереможній українській землі. А Вічний вогонь освятить цю єдність.

Зліва від меморіалу встановлено стенд з прізвищами та фотографіями Героїв Небесної Сотні, справа — стенд з прізвищами та фотографіями воїнів, які загинули в ході АТО.

19 серпня 2016 року по обидві сторони від меморіалу було встановлено по три гранітні плити, на яких нанесено імена 19-и загиблих воїнів, присвятний напис, Малий Державний герб України та герб міста Бердичева. Присвятний напис: «Слава Героям України!!!», «Бердичів пам'ять збереже», а також уривок вірша поетеси Людмили Максимлюк, народженого в час Майдану:

«…заплакав Бог, побачивши загін –

Спереду — сотник, молодий, вродливий

І юний хлопчик в касці голубій,

І вчитель літній — сивий-сивий…

І рани їхні вже не їм болять,

І синьо-жовтий стяг покрив їм тіло…

Як крила янгола розкрилася душа –

Небесна сотня в вічність полетіла…»

Джерела, посилання і література[ред. | ред. код]

  1. Т.Дроботюк. У Бердичеві спільними зусиллями влади і громади відкрито оновлений меморіал «Слава Героям!»//Бердичів: газета. — 2015. — № 18. — с.1-2
  2. В.Кравченко. 70-й День Перемоги//Земля Бердичівська: газета. — 2015. — № 20.-с.1
  3. http://www.trkvik.tv/posts/memorial-slava-heroiam-berdychivliany-zmozhut-pobachyty-uzhe-u-travni [Архівовано 21 березня 2018 у Wayback Machine.]
  4. https://day.kyiv.ua/uk/news/100515-v-berdychevi-osvyatyly-memorial-slava-geroyam [Архівовано 22 березня 2018 у Wayback Machine.]
  5. http://www.trkvik.tv/posts/za-den-do-vidkryttia-memorialu-slava-heroiam-predstavnyky-relihiinykh-hromad-mista-osviatyly-ioho-z-nadiieiu-na-myr-v-ukraini [Архівовано 22 березня 2018 у Wayback Machine.]
  6. http://news.dks.com.ua/index.php/news/kultura/4872-berdichivlyani-zibrali-ponad-170-tisyach-griven-na-memorial-slava-geroyam [Архівовано 22 березня 2018 у Wayback Machine.]