Мемфіський реп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мемфіський реп
Стилістичні походження
Походження
Типові інструменти
Популярність

1990—2005

2018 — т. ч.
Похідні жанри Фонк, клауд-реп[1]
Інші теми
Південний хіп-хоп, кранк, треп, фонк

Мемфіський реп (англ. Memphis rap) —це регіональний піджанр хіп-хоп-музики, який з'явився в Мемфісі, штат Теннессі у 1990-х роках. Відмінними рисами жанру стали похмура атмосфера, використання семплів із соулу або фанку та лоу-фай звучання. У цьому піджанрі часто використовувалася драм-машина Roland TR-808, подвійна читка та семпли музики різних напрямків, починаючи від соулу і закінчуючи фанком. Іноді зустрічається семплювання інших виконавців цього ж жанру. Твори не слід плутати із фонком або триллом. На обкладинках альбомів чи синглів використовувалися саморобні логотипи та низькоякісна фотообробка. Згодом це стало відмінною рисою жанру.

Зародження жанру[ред. | ред. код]

Першовідкривачами цього жанру став DJ Spanish Fly — електронний ді-джей та продюсер, який став продавати касети зі своїми піснями, крім міксів. DJ Squeeky пішов за ним, і відкрив обговорюваний звук. Його біти були похмурими та загрозливими, раптово DJ Squeeky став популярним продюсером, притягнувши в реп 8Ball & MJG, Tom Skeemask, Criminal Manne. Звучання DJ Squeeky вплинуло на Three 6 Mafia, на ранніх етапах своєї кар'єри вони семплювали його біти. Похмура атмосфера та lo-fi звук з'явився в результаті самодіяльного звукозапису використовуючи чотириканальні рекордери та дешеві драм-машини. Розстановку ударних партій програмували на Roland TR-808 — основу продюсування Мемфіс-репу. Найвідоміший звук у цій драм-машині це 808 Cowbell, що зустрічається у страшних мелодіях. За основу мелодій брали семплу з фільмів жахів, мелодії на піаніно, соул музику та синтові мелодії. Одна з відмінних рис Мемфіс-репа є семплювання голосів та їх зациклювання на створення гіпнотичних приспівів.

Найвідоміші представники мемфіс-репу: Three 6 Mafia, Tommy Wright III, DJ Squeeky, Al Kapone, DJ Spanish Fly, Lil Noid, та 8Ball & MJG. Вважається, що треп та кранк беруть свої витоки з цього жанру.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. “WELCOME TO HELL” A MINI-DOC ON THE HISTORY OF MEMPHIS RAP (eng) . musicismysanctuary.com. Архів оригіналу за 26 лютого 2022. Процитовано 2018-19-12.

Посилання[ред. | ред. код]