Менгу-Тимур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Менгу-Тімур)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амир Темур Тарагай
6-й емір Мавераннахра
Початок правління: 1266
Кінець правління: 1282


Дата народження: 14 століття, 1336
Місце народження: Мавераннахр, Кеш
Країна: Узбекистан
Дата смерті: 1282(1282)
Місце смерті: Отрар
Батько: Тарагай

Мангу-Тимур (у літописі Мангутемір) — онук Батия, хан Золотої орди з 1266 року, чоловік Абіш-хатун. Помер у 1282 році.

Історичні факти[ред. | ред. код]

Під час правління Менгу-Тимура Золота орда отримала незалежність від Монгольської імперії. При ньому татари разом з володимиро-суздальськими князями здійснили напади на Візантійську імперію (приблизно 1269-1271), Велике князівство Литовське, Жемайтійське і Руське (1275), Кавказ (1277).

Від імені Менгу-Тимура написаний перший із ярликів, що збереглися , від 1267 року про звільнення православної церкви від сплати дані Золотій Орді. Це свого роду хартія недоторканності для православних церкви та духовенства - на початку ярлика було вміщено ім'я Чингісхана.

Тепер же в ярлику було затверджено привілеї духовенства як широкої громадської групи, включно з членами їх сімей; церковні та монастирські земельні угіддя з усіма людьми, які там працюють, не платили податку; і всі «церковні люди» були звільнені від військової служби.

Мусульманські купці припинили обіймати посади податківців (баскаків) серед кріпаків. Образа православної релігії ,зокрема з боку мусульман каралася смертю. Ординським чиновникам заборонялося під страхом смерті забирати церковні землі, вимагати виконання будь-якої служби від церковних людей.

У Московському Літописному зводі кінця XV століття писалось : «умре царь татарский Беркаи, и бысть ослаба христианом от насилие бесермен»


Генуя, що прагнула за підтримки Візантії монополізувати торгівлю на Чорному морі, 1266 року добилися від Менгу-Тимура передачі їм у володіння Кафи (сучасна Феодосія), що стала пізніше центром їхніх Причорноморських колоній.

За його правління у складі Орди з'явилось Московське князівство , першим правителем якого (і першим князем міста Москви) став 16ти річний син Олександра Невського , Данило Олександрович

Література[ред. | ред. код]