Ментух Андрій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андрій Іванович Ментух
Народження 11 грудня 1929(1929-12-11) (94 роки)
село Карів нині Сокальського району Львівської області
Національність українець
Країна Польща Польща
Діяльність художник
Нагороди
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня

Андрій Іванович Ментух (11 грудня 1929(19291211), село Карів нині Сокальського району Львівської області) — український художник.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 11 грудня 1929 р. в селі Карові Сокальського району Львівської області. Під час другої світової війни, після того, як радянська влада прийшла на Галичину у 1944 р., родичів Ментуха вивозили до Сибіру. 15-річному Андрію вдалося втекти через кордон на польську територію, до так званого Закерзоння. Він втратив праву руку та ушкодив ліву.

1946 р. розпочав мистецьку діяльність в редакції «Інформативних вістей», де займався художнім оформленням титульних аркушів та інших видань.

Внаслідок операції «Вісла», 1947 р. був переселений на територію Ольштинщини. Закінчив середню мистецьку школу в Ґдині 1959 р., вищу школу мистецтв у Ґданську (нині це Академія мистецтв) із званням магістра. Протягом 19641990 рр. працював доцентом Вищої мистецької школи і зробив великий внесок у виховання плеяди польських митців.

Ще перед появою Українського Суспільно-Культурного Товариства брав активну участь у творенні української громади в Ґданську. За «український націоналізм» польська безпека переслідувала його до 1984 р.

Незважаючи на політичний нагляд, робив сценографії на Фестивалі української культури в Сопоті, виконував декорації, творив портрети Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки.

Оформив художньо п'ять «Українських календарів», до яких виконав титульні сторінки і календарі. У календарях розміщено 70 його робіт, серед яких 41 відтворюють портрети українських гетьманів, поетів, письменників. Все це виконував безкоштовно.

Після розпаду СРСР вперше взяв участь у виставці в Україні в Міжнародному бієнале «Імпреза» в Івано-Франківську. Там також 1989 р. був співголовою журі (з Е. Миськом). Андрій Ментух очолив друге (1991) і третє (1993 р.) бієнале. На 2-му бієнале отримав диплом Мистецького товариства «Шлях» зі Львова.

Виставки[ред. | ред. код]

1991 р. виставляв роботи на виставці «Погляд» у Києві та організував виставки в Каневі, Черкасах, Дніпропетровську, Харкові. Організував 1993 р. у Києві виставку «Українська сучасність» і 1994 р. взяв участь у виставці «Хутір» у Львові та Хмельницькому, 1996 р. — у виставці «Хутір ІІ» (Львів і Хмельницький), у липні-серпні 1997 р. презентував свій доробок в Одеському державному літературному музеї-галереї «Човен» та на виставці, присвяченій VI річниці Незалежності України, на виставці-фестивалю «Південний Хрест» і «Крізь віки» — галерея «Човен». Презентував свої роботи у Львівському осінньому салоні «Високий Замок» — протягом 1997-2001 рр. (виставка до Х річниці Незалежності України — Київ) та 2006—2007. У XXI ст. з ініціативи Андрія Бокотея, Андрія Ментуха і Андрія Чебикіна проводяться виставки «На Андрія» (13 грудня) у Львові та Києві. Окрім персональних виставок, Андрій Ментух брав участь у 36 збірних виставках художників України.

Майже всі картини А. Ментуха знаходяться в Україні. Три найкращі картини вже подарував Державному національному музею в Києві.

Визнання[ред. | ред. код]

Андрій Ментух є лауреатом премії ім. Василя Стуса, почесним членом Спілки художників України.

Для здібних митців з України заснував премію «Ментуха» — місячне перебування у Ґданську в майстерні художника.

У 2018 став номінантом на здобуття Шевченківської премії, але лауреатом не став.[1]

Кавалер ордена «За заслуги» 3-го ступеня (2019).

Про Андрія Ментуха письменниця Оксана Думанська написала книжку «Куди зникає час…». — Львів: Світ Дитини, 2009. — 120 с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Андрія Ментуха номіновано на здобуття Шевченківської премії. Polskie Radio dla Zagranicy. 02.02.2018. Архів оригіналу за 31 жовтня 2018. Процитовано 27.07.2018.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]