Мерзенна вісімка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мерзенна вісімка
The Hateful Eight
Жанр Вестерн
Режисер Квентін Тарантіно
Продюсер Стейсі Шер, Боб Вайнштайн і Гарві Вайнштайн
Сценарист Квентін Тарантіно
У головних
ролях
Семюел Лірой Джексон, Курт Расселл, Дженніфер Джейсон Лі, Волтон Ґоґґінс, Деміан Бічір, Тім Рот, Майкл Медсен, Брюс Дерн, Джеймс Парксd, Ченнінг Татум, Дена Ґур'єd[1], Зої Белл[1], Лі Горсліd[1], Джин Джонсd[1] і Квентін Тарантіно[1]
Оператор Роберт Річардсон
Композитор Енніо Морріконе
Монтаж Фред Раскін
Кінокомпанія The Weinstein Company
Дистриб'ютор Ukrainian Film Distribution
Тривалість 187 хв
Мова англійська
Країна США США
Рік 2015
Дата виходу 14 січня 2016 (Україна)
Кошторис 44 000 000 $[2]
Касові збори 155 760 117 $
IMDb ID 3460252
Попередній Джанґо вільний
Наступний Одного разу в Голлівуді
thehatefuleight.com
CMNS: Мерзенна вісімка у Вікісховищі
Q: Мерзенна вісімка у Вікіцитатах

«Мерзенна вісімка» (англ. The Hateful Eight; іноді стилізовано як The H8ful Eight) — американський фільм-вестерн режисера та сценариста Квентіна Тарантіно. У головних ролях — Семюел Лірой Джексон, Курт Расселл, Дженніфер Джейсон Лі, Волтон Гоггінс, Тім Рот, Деміан Бічір, Майкл Медсен та Брюс Дерн.

Дія фільму розгортається у Вайомінгу через кілька років після Громадянської війни. Восьмеро жителів Заходу, які шукають притулку під час снігової бурі, опиняються в крамниці, хазяї якої зникли. Їм доведеться провести там кілька днів, поки буря не вщухне, а тим часом хтось із них — спільник засудженої до страти злочиниці, котрий може будь-якої миті завдати удару. З'ясувати хто це стає неабияким завданням, адже кожен з присутніх має що приховувати.

Розробка фільму була анонсована Тарантіно у листопаді 2013 року. Однак, після того, як сценарій був злитий у мережу в січні 2014 року, режисер вирішив скасувати проєкт і опублікувати сценарій як роман замість цього. Після того, як Тарантіно провів читку сценарію перед публікою у театрі United Artists в Лос-Анджелесі, режисер сказав, що він заспокоївся і все ж таки буде знімати «Мерзенну вісімку». Фільмування почалось 23 січня 2015 року в Теллурайді, штат Колорадо. Прем'єра фільму відбулася 25 грудня 2015 року в обмеженому прокаті США та Канади, а в Україні — 14 січня 2016 року[3].

Сюжет[ред. | ред. код]

У горах Вайомінгу 1870 року мисливець за головами Джон Рут везе в орендованому диліжансі зі своїм кучером О. Б. засуджену до страти Дейзі Домерга. Прямуючи в містечко Ред-Рок, він зустрічає ще одного мисливця за головами, темношкірого відставного майора північників Маркіза Воррена, котрий втратив свого коня. Той віз в Ред-Рок трьох убитих бандитів. Джон упізнає Маркіуса і погоджується підвезти, хоча й не довіряє йому. Дейзі обурюється, що буде їхати з «ніґґером», але Джон за це б'є її, а потім іще кілька разів за різні слова, що його дратують.

Насувається снігова буря і несподівано на дорозі з'являється молодий південець Кріс Меннікс, молодший син відомого бандита. Кріс представляється як новий шериф Ред-Рока, він упізнає мисливців за головами, а ті його. Посперечавшись із Крісом, Джон погоджується підвезти і його.

Подорожні знаходять притулок у крамниці Мінні. Аби вберегтися від буревію, вони забивають двері цвяхами; впродовж фільму ці двері неодноразово зриває вітром, і хто-небудь вирушає забивати їх заново. Всередині виявляється троє відвідувачів, які теж ховаються від морозу — колишній генерал Конфедерації Сенфорд Смізерс, ковбой Джо Гейдж і кат Освальдо Мобрей, а також слуга відсутніх хазяїв, мексиканець Боб. Саме Освальдо повинен стратити Дейзі та вбивцю попереднього шерифа Ред-Рока, на місце якого був призначений Кріс. Бачачи, що всі присутні підозрюють одні одних в нечесності, Джон забирає в усіх зброю.

Намагаючись зігрітися, Джон розповідає, що хтось із присутніх — напевне спільник Дейзі, котрий задумав її звільнити, убивши Джона. Дейзі підігрує йому і визнає це. Бажаючи виявити змовника, Джон планує спровокувати його на напад раніше, ніж Джона здолає сон. Потім він посилає О. Б. винести відро в нужник надворі, через що кучер ледве не замерзає на смерть.

Згодом в ході розмови виявляється, що генерал Смізерс і майор Маркіз билися на різних сторонах і обоє — воєнні злочинці. Джон згадує про листування Маркіза з президентом Авраамом Лінкольном. Той зізнається, що це фальшивка, і глузує з Джона, бо надурив його, а потім пояснює, що тільки вигадка про листування з президентом спонукала білих бачити в ньому рівного.

За вечерею, однак, усі миряться і мир триває, допоки Маркіз не згадує загиблого сина Сенфорда. Генерал не знає як саме загинув його син, тож просить Маркіза розповісти. Глузуючи, Маркіз розповідає як той юнак вирушив у гори, намагаючись зловити Маркіза і отримати за нього нагороду. Але Маркіз зумів перемогти його, змусив роздягнутися та лишив помирати на морозі. Потім він пообіцяв урятувати юнака, якщо той займеться з ним оральним сексом, але потім усе одно вбив. Маркіз насміхається, що Сенфорд тепер змушений сидіти під одним дахом з убивцею сина. Розлючений генерал хапає залишений Маркізом револьвер аби застрелити його, але Маркіз вихоплює інший револьвер і стріляє в Сенфорда. О. Б. і Джо Гейдж виносять труп надвір.

Тим часом Дейзі бачить як хтось підливає в каву отруту. Джон і О. Б. Джексон випивають отруту і їх починає рвати кров'ю. Кріс ледве не випиває тієї ж кави, та Джон встигає його попередити. Дейзі глузує з Джона, відбирає в нього револьвер і застрелює. Несподівано Маркіз, погрожуючи власним револьвером, забирає в Дейзі зброю, а решті наказує вишикуватися вздовж стіни.

Взявшись за розслідування, Маркіз оголошує, що Кріс невинний, бо лише дивом врятувався, та довіряє йому револьвер. Боб переконує, що грав на піаніно в той час, коли тільки й могли підлити отруту. Маркіз натомість звинувачує Боба у вбивстві хазяїв крамниці, про що свідчить кривава пляма на спинці крісла. Не сумніваючись у своїх висновках, Маркіз убиває Боба. Потім він погрожує силоміць напоїти Дейзі отруєною кавою, якщо вона не зізнається хто отруйник. Джо заявляє, що це був він. Кріс, який з самого початку підозрював його, хоче вбити Джо. Та несподівано хтось іще стріляє з підвалу та влучає Маркізу в пах. Освальдо дістає прихований револьвер і пострілом ранить Кріса, але той влучає йому в живіт.

Дія переноситься в ранок, коли бандити Боб, Освальдо, Гейдж і — брат Дейзі, ватажок Джоді Домерга, прибувають до крамниці. Вони вбивають всіх, крім Смізерса, щоб звільнити Дейзі. Смізерса вони залишають живим аби їхня компанія виглядала менш підозрілою. Генерал погоджується, тоді Джоді спускається в підвал і чекає там прибуття жертв.

Маркіз і Кріс, хоча й поранені, здогадуються, що в підвалі сидить спільник Дейзі. Погрожуючи вбити її, вони змушують Джоді вилізти, а потім Маркіз застрелює його, хоча той був готовий здатися. Беззбройна Дейзі пропонує Крісу угоду — він повинен убити Маркіза, інакше інші її спільники влаштують різанину в Ред-Році. Маркіз стріляє в Освальдо, скориставшись чим, Гейдж намагається вбити Маркіза і Кріса. Але обоє реагують швидше і розстрілюють Гейджа. Коли Маркіз збирається вистрілити в Дейзі, в нього закінчуються набої.

Кріс відмовляється відпустити Дейзі, але падає без тями через втрату крові. Дейзі хапає мачете й відрубує руку від трупа Джона, з яким була скута довгим ланцюгом. Потім вона намагається взяти револьвер Гейджа, та Кріс отямлюється. Маркіз каже, що застрелити її замало, тому радить повісити. Кріс і Маркіз, попри рани, накидають на шию Дейзі зашморг і вішають на кроквах. Кріс виголошує вирок і присвячує цю страту пам'яті Джона. Потім він просить у Маркіза лист від Лінкольна, де президент хвалить свого темношкірого товариша. Він читає листа в голос і викидає. Закривавлені Кріс і Маркіз лишаються в крамниці.

У ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Написання сценарію[ред. | ред. код]

Живе читання сценарію «Мерзенної вісімки» у театрі Ace Hotel Los Angeles[en], як частина серії «Живих читань[en]» LACMA 19 квітня 2014 року.

У листопаді 2013 року Тарантіно повідомив, що він працює над новим фільмом, який також буде вестерном. Режисер заявив, що новий проєкт не є продовженням фільму «Джанґо вільний»[4]. 12 січня 2014 року була оголошена назва вестерну — «Мерзенна вісімка». Виробництво вестерну повинно було початись влітку 2014 року, але через те, що сценарій попав у мережу в січні 2014 Тарантіно вирішив скасувати проєкт і опублікувати сценарій як роман замість цього[5][6]. Він стверджував, що дав сценарій тільки трьом довіреним акторам, включаючи Брюса Дерна, Тіма Рота та Майкла Медсена[7][8].

19 квітня Тарантіно провів читку злитого у мережу сценарію перед публікою в театрі United Artists будівлі Ace Hotel Los Angeles[en]. Подія була організована Film Independent У музеї мистецтв округу Лос-Анджелес, як частина серії «Живих читань[en]», і була представлена Елвісом Мітчеллом[en][9]. Тарантіно пояснив, що вони читали перший варіант сценарію, і він додав, що він написав ще два нових з іншим кінцем. У цьому заході узяли участь такі актори, як Семюел Лірой Джексон, Курт Расселл, Ембер Темблін, Джеймс Паркс[en], Волтон Гоггінс, Зої Белл, Джеймс Ремар та Дана Гурьє, ще трьом акторам він дав сценарій у руки, до того як він був злитий у мережу — Брюсу Дерну, Тіму Роту та Майклу Медсену[10].

Пре-продакшн[ред. | ред. код]

28 травня 2014 року Тарантіно заявив, що він заспокоївся і збирається знімати «Мерзенну вісімку» в листопаді у Вайомінгу з усіма акторами, з якими він проводив читку сценарію, і що датою релізу, можливо, буде 2015 рік[11][12]. На San Diego Comic-Con International-2014 Тарантіно офіційно підтвердив виробництво фільму і сказав, що він працює над третім варіантом сценарію фільму[13]. 30 липня 2014 року показали постер фільму[14]. 14 серпня Slash Film підтвердив трейлер-дражнилку тривалістю в одну хвилину і сорок секунд, який демонструвався перед показом стрічки «Місто гріхів 2: Жінка, заради якої варто вбивати» 22 серпня[15]. Наприкінці серпня 2014 року Дженніфер Лоуренс вела переговори щодо участі у фільмі[16]. 23 вересня 2014 року було розкрито, що актор Вігго Мортенсен просив у Тарантіно роль у його фільмі[17]. 9 жовтня Дженніфер Джейсон Лі приєдналася до акторського складу, щоб зіграти роль Дейзі Домерг[18]. 5 листопада було оголошено, що Ченнінг Татум розглядається на одну із головних ролей[19]. Пізніше того ж дня The Weinstein Company підтвердила склад акторів у пресрелізі, який включав Семюела Ліроя Джексона, Курта Расселла, Дженніфер Джейсон Лі, Волтона Гоггінса, Тіма Рота, Деміана Бічіра, Майкла Медсена та Брюса Дерна. Участь Татума також була підтверджена[20]. 23 січня 2015 року TWC оголосила другорядний акторський склад, включаючи Джеймса Паркса[en], Дану Гурьє, Зої Белл, Джина Джонса[en], Кіта Джефферсона, Лі Горслі[en], Крейга Старка та Белінду Овіно[21].

Фільмування[ред. | ред. код]

Фільмування повинно було розпочатись у листопаді 2014 року, але були перенесені на початок 2015[22]. У вересні було повідомлено, що фільмування почнеться у січні 2015 року[23]. 26 вересня 2014 року The Denver Post[en] повідомила про те, що штат Колорадо профінансує стрічку на 5 000 000 $, тому увесь фільм буде зніматись на північному заході Колорадо[en][2]. Для виробництва фільму знімальній команді було надано ранчо у 900 акрів (близько 360 га). 16 жовтня пройшло засідання комісії з планування округу для прийняття дозволу на побудування тимчасової декорації[2]. За повідомленням Основне фільмування[en] почалися 8 грудня 2014 року у Колорадо на ранчо Шмід, яке знаходиться біля гірської стежки Вілсон Меса в 10 милях на захід від Теллурайду[24][25][26], але пізніше The Weinstein Company офіційно оголосила, що фільмування почалися 23 січня 2015 року[27].

Операторська робота[ред. | ред. код]

Оператор Роберт Річардсон, який працював з Тарантіно над стрічками «Вбити Білла», «Безславні виродки» та «Джанґо вільний», буде знімати «Мерзенну вісімку» на 70-мм кіноплівку[en], використовуючи камеру Ultra Panavision 70[en]. Це буде найширший реліз з 70-мм кіноплівкою з часів стрічки «Далека країна» Рона Говарда 1992 року[28]. Як було оголошено, фільм буде демонструватись з анаморфованим об'єктивом CinemaScope[en] з співвідношення сторін 2.76: 1, ультрашироким співвідношенням сторін, яке використовувалось в декількох фільмах 1950-х та 60-х, в такому, як «Цей шалений, шалений, шалений, шалений світ» 1963 року.

Випуск[ред. | ред. код]

Дистрибуція[ред. | ред. код]

3 вересня 2014 року The Weinstein Company (TWC) придбала права на розповсюдження фільму на міжнародному ринку восени 2015 року[23]. 9 лютого 2015 року The Hollywood Reporter з'ясувала, що TWC буде займатись міжнародним продажем стрічки, але Тарантіно уклав угоду так, щоб він особисто затверджував покупців стрічки[29]. Фільм буде показано в обмеженому прокаті у 70 мм форматі 25 грудня 2015 року, перш ніж він буде випущений в цифрових кінотеатрах 8 січня 2016 року.

Визнання[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації фільму «Мерзенна вісімка»
Рік Нагорода Категорія Номінант Результат Дж
2016 73-тя церемонія вручення нагороди «Золотий глобус» Найкраща акторка другого плану Дженніфер Джейсон Лі Номінація [30]
Найкращий сценарій Квентін Тарантіно Перемога
Найкраща музика Енніо Морріконе Перемога
69-та церемонія вручення нагороди БАФТА Найкраща жіноча роль другого плану Дженніфер Джейсон Лі Номінація [31]
[32]
Найкращий оригінальний сценарій Квентін Тарантіно Номінація
Найкраща музика до фільму Енніо Морріконе Перемога
88-ма церемонія вручення нагороди «Оскар» Найкраща акторка другого плану Дженніфер Джейсон Лі Номінація [33]
[34]
Найкраща музика до фільму Енніо Морріконе Перемога
Найкращий оператор Роберт Річардсон Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д ČSFD — 2001.
  2. а б в Kennedy, Lisa; Svaldi, Aldo (26 вересня 2014). Quentin Tarantino set to shoot "Hateful Eight" in Colorado. denverpost.com. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 27 вересня 2014. 
  3. Юлія Купріна, Дмитро Десятник (14 січня 2016). Прем'єри тижня: «Мерзенна вісімка», «Містер Голмс», «Крід: Спадок Роккі Бальбоа» і «Сидів голуб на гілці, міркуючи про буття». Forbes.ua. Архів оригіналу за 14 січня 2016. Процитовано 16 січня 2016. 
  4. Tarantino Reveals Plans For Next Movie. Yahoo: Nighttime in No Time. Архів оригіналу за 30 листопада 2013. Процитовано 27 листопада 2013. 
  5. Quentin Tarantino Plans to drop 'Hateful Eight' after the Script Leaked. Movies that Matter. 22 січня 2014. Архів оригіналу за 30 січня 2014. Процитовано 29 серпня 2014. 
  6. Fleming Jr., Mike (21 січня 2014). Quentin Tarantino Shelves 'The Hateful Eight' After Betrayal Results In Script Leak. Deadline.com. Архів оригіналу за 8 серпня 2014. Процитовано 29 серпня 2014. 
  7. Quentin Tarantino sues Gawker over Hateful Eight script leak. CBC News. 21 січня 2014. Архів оригіналу за 3 лютого 2014. Процитовано 29 серпня 2014. 
  8. Gettell, Oliver (22 січня 2014). Quentin Tarantino mothballs 'Hateful Eight' after script leak. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 9 лютого 2016. Процитовано 27 січня 2014. 
  9. World Premiere of a Staged Reading by Quentin Tarantino: The Hateful Eight. 19 квітня 2014. Архів оригіналу за 27 квітня 2014. Процитовано 29 серпня 2014. 
  10. Anderton, Ethan (21 квітня 2014). Tarantino's 'Hateful Eight' Live-Read Reveals Script Still Developing. FirstShowing.net. Архів оригіналу за 24 квітня 2014. Процитовано 27 січня 2014. 
  11. Seddon, Gem. Quentin Tarantino's The Hateful Eight Lands Full Cast, Will Shoot In November. wegotthiscovered.com. Архів оригіналу за 16 червня 2014. Процитовано 20 червня 2014. 
  12. Friedman, Roger. Exclusive: Tarantino Movie "Hateful Eight" Has November Start Date. showbiz411.com. Архів оригіналу за 1 липня 2014. Процитовано 30 червня 2014. 
  13. Stedman, Alex (27 липня 2014). Quentin Tarantino Confirms He’s Still Doing ‘The Hateful Eight’. Variety. Архів оригіналу за 28 липня 2014. Процитовано 28 липня 2014. 
  14. Billington, Alex (30 липня 2014). Tarantino's New Western 'The Hateful Eight' Unveils Another Poster. FirstShowing.net. Архів оригіналу за 2 серпня 2014. Процитовано 1 серпня 2014. 
  15. Fischer, Russ (15 серпня 2014). Quentin Tarantino’s ‘The Hateful Eight’ Trailer Debuts With ‘Sin City 2,’ Will Not Be Online. slashfilm.com. Архів оригіналу за 16 серпня 2014. Процитовано 14 серпня 2014. 
  16. Child, Ben (22 серпня 2014). Jennifer Lawrence may saddle up for Quentin Tarantino's Hateful Eight. The Guardian. Архів оригіналу за 23 серпня 2014. Процитовано 24 серпня 2014. 
  17. Garvey, Marianne; Niemietz, Brian; Coleman, Oli (23 вересня 2014). Viggo Mortensen and Quentin Tarantino talk business, and director gets closeup with Vanessa Ferlito. nydailynews.com. Архів оригіналу за 24 вересня 2014. Процитовано 24 вересня 2014. 
  18. Sneider, Jeff (9 жовтня 2014). Quentin Tarantino Casts Jennifer Jason Leigh as Female Lead in ‘Hateful Eight’. thewrap.com. Архів оригіналу за 11 жовтня 2014. Процитовано 10 жовтня 2014. 
  19. Fleming Jr, Mike (5 листопада 2014). Channing Tatum Eyes ‘Hateful Eight’ Role. deadline.com. Архів оригіналу за 9 лютого 2016. Процитовано 10 листопада 2014. 
  20. Ramisetti, Kirthana (6 листопада 2014). 'The Hateful Eight' cast announced: Samuel L. Jackson, Jennifer Jason Leigh and Channing Tatum among all-star cast in Quentin Tarantino's latest film. nydailynews.com. Архів оригіналу за 8 листопада 2014. Процитовано 9 листопада 2014. 
  21. Filming Starts for Quentin Tarantino’s The Hateful Eight. comingsoon.net. 23 січня 2015. Архів оригіналу за 23 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  22. Quentin Tarantino's The Hateful Eight shoot moved back to 2015. Daily Express. 16 липня 2014. Архів оригіналу за 17 липня 2014. Процитовано 17 липня 2014. 
  23. а б Weinsteins Will Distribute Quentin Tarantino’s ‘Hateful Eight’ Worldwide. deadline.com. 3 вересня 2014. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 3 вересня 2014. 
  24. Архівована копія. Архів оригіналу за 15 липня 2015. Процитовано 22 лютого 2015. 
  25. Архівована копія. Архів оригіналу за 14 травня 2016. Процитовано 22 лютого 2015. 
  26. Dyer, Kyle (10 грудня 2014). New Tarantino movie starts filming near Telluride. 9news.com. Архів оригіналу за грудень 11, 2014. Процитовано 11 грудня 2014. 
  27. McNary, Dave (23 січня 2015). Quentin Tarantino Starts Shooting ‘Hateful Eight’. variety.com. Архів оригіналу за 7 лютого 2016. Процитовано 24 січня 2015. 
  28. Pucho, Kristy. Quentin Tarantino's Hateful Eight To Be Widest 70mm Release In 20 Years. cinemablend.com. Архів оригіналу за 24 грудня 2014. Процитовано 10 грудня 2014. 
  29. Roxborough, Scott (9 лютого 2015). Berlin: Quentin Tarantino Personally Approving Buyers of 'Hateful Eight'. hollywoodreporter.com. Архів оригіналу за 11 лютого 2015. Процитовано 11 лютого 2015. 
  30. Golden Globes 2016: full list of winners ((англ.)). The Guardian. 10 січня 2016. Архів оригіналу за 5 лютого 2016. Процитовано 11 лютого 2016. 
  31. Bafta Film Awards 2016: Nominations ((англ.)). BBC. 8 січня 2016. Архів оригіналу за 7 лютого 2016. Процитовано 11 лютого 2016. 
  32. Bafta Film Awards 2016: Winners ((англ.)). BBC. 14 лютого 2016. Архів оригіналу за 15 лютого 2016. Процитовано 15 лютого 2016. 
  33. THR Staff (14 січня 2016). Oscar Nominations: The Complete List ((англ.)). The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 1 лютого 2016. Процитовано 11 лютого 2016. 
  34. THR Staff (28 лютого 2016). Oscars: The Complete Winners List (англ.). The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 29 лютого 2016. Процитовано 29 лютого 2016. 

Посилання[ред. | ред. код]