Мерл сомалійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мерл сомалійський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Шпакові (Sturnidae)
Рід: Мерл (Lamprotornis)
Вид: Мерл сомалійський
Lamprotornis shelleyi
(Sharpe, 1890)
Ареал виду     Гніздування     Проживання впродовж року     Зимування
Ареал виду     Гніздування     Проживання впродовж року     Зимування
Синоніми
Spreo shelleyi
Spreo hildebrandti shelleyi
Lamprotornis hildebrandti shelleyi
Посилання
Вікісховище: Lamprotornis shelleyi
Віківиди: Lamprotornis shelleyi
ITIS: 560688
МСОП: 22710775
NCBI: 451409

Мерл сомалійський[2] (Lamprotornis shelleyi) — вид горобцеподібних птахів родини шпакових (Sturnidae)[3]. Мешкає в Східній Африці. Вид названий на честь британського орнітолога Джорджа Ернеста Шеллі[4]. Раніше вважався конспецифічним з кенійським мерлом.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 16 см, вага 45 г. Верхня частина голови фіолетові, потилиця і задня частина шиї темно-зелені, решта верхньої частини тіла пурпурово-синя. На обличчі тьмяно-чорна "маска". Підборіддя, горло і верхня частина грудей фіолетово-сині, решта нижня частини тіла іржаст-коричнева, гузка більш темні. Крила синьо-фіолетові або райдужно-бронзово-зелені. Покривні пера крил мають чорні кінчики. Нижня сторона крил темно-фіолетово-синя, нижня сторона хвоста чорнувато-коричнева. Загалом оперення на голові, верхній частині тіла, горлі і грудях має характерний райдужний металевий відблиск. Очі червонуваті або жовтувато-оранжеві, дзьоб і лапи чорні. У молодих птахів відблиск в оперенні менш виражений, верхня частина тіла у них сірувато-коричнева, нижня частина тіла охристо-коричнева.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Сомалійські мерли гніздяться від центральної Ефіопії до північного сходу Сомалі, півночі Кенії і південного сходу Південного Судану. Взимку вони мігрують на південь, досягаючи південного Сомалі і північного сходу Танзанії. Сомалійські мерли живуть в саванах і в сухих чагарникових заростях. В Південному Судані вони віддають перевагу сальвадоровим заростям, в Кенії — акацієвим і комміфоровим заростям. На півночі ареалу птахи зустрічаються на висоті до 1800 м над рівнем моря, на півдні ареалу на висоті до 1300 м над рівнем моря.

Сомалійські мерли зустрічаються невеликими зграйками, під час негніздового періоду іноді зграями до 100 птахів. Приєднуються до змішаних зграй птахів разом з бурими і багатобарвними мерлами. Живляться комахами і плодами. Гніздяться переважно з квітня по червень. Гніздо розміщується в дуплі дерева, на висоті від 1,5 до 3 м над землею, іноді в тріщинах серед скель, в Ефіопії іноді в термітнику. В кладці від 4 до 6 блакитнуватих або бірюзових яйця, поцяткованих коричневими плямами, розміром 26×18 мм. За сезон може вилупитися кілька виводків.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lamprotornis shelleyi: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 27 грудня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Nuthatches, Wallcreeper, treecreepers, mockingbirds, starlings, oxpeckers. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 27 грудня 2022.
  4. Jobling, James A. (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. с. 355. ISBN 978-1-4081-2501-4.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Feare, Chris; Craig, Adrian (1999). Starlings and Mynas. Princeton University Press. ISBN 0-7136-3961-X.