Меріон Мак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Меріон Мак
Marion Mack
Ім'я при народженні англ. Joey Marion McCreery
Псевдо Elinor Lynn і Marion Mack
Народилася 8 квітня 1902(1902-04-08)
Маммот[d], Джуеб, Юта, США
Померла 1 травня 1989(1989-05-01) (87 років)
Коста-Меса, Орандж, Каліфорнія, США
Поховання Pacific View Memorial Parkd[1]
Громадянство США США
Національність США США
Діяльність акторка, сценаристка, кіноакторка, актор німого кіно
Знання мов англійська[2]
У шлюбі з Louis Lewynd
IMDb ID 0533045 і ID 1671500

Меріон Мак (англ. Marion Mack; 8 квітня 1902 — 1 травня 1989) — американська кіноакторка, сценарист та агент з продажу нерухомості. Найбільш відома як партнерка Бастера Кітона у німій комедії 1926 року «Генерал».

Початок кар'єри[ред. | ред. код]

Мак, названа при народженні Джой Меріон Макрірі (англ. Joey Marion McCreery), з'явилась на світ в містечку Маммот, штат Юта. Після закінчення школи надіслала лист зі своєю фотографією режисеру Маку Сеннету, висловлюючи бажання стати акторкою. Менеджер Сеннета відповів Мак, що їй дадуть можливість показати себе на співбесіді, якщо колись приїде до Голлівуду. Невдовзі Мак, її батько та мачуха приїхали до Голлівуду та з'явилися у кіностудії Сеннета Keystone Studios. Не дивлячись на заперечення батька, Мак прийняла пропозицію Сеннета та отримала амплуа «красуня в купальнику» за $25 доларів за тиждень. Її дебютом став фільм «Літнього дня» (1921).

Після появи у декількох короткометражних стрічках Сеннета, вона залишила Keystone та підписала контракт із Mermaid Pictures із платнею $100 на тиждень. Під час роботи з Mermaid з'явилась у деяких комедійних короткометражках, але перейшла до Universal, де отримала декілька ролей у вестернах. Мак повернулась на Mermaid через рік. У 1923 році стала співавторкою та актрисою у напівбіографічній стрічці "Мері з кіно". Саме в цей час взяла сценічне ім'я «Меріон Мак». «Мері з кіно» був фінансово успішним фільмом, тож Меріон отримала головні ролі в кримінальній драмі "Один з найсміливіших" (1925) та драмі "Дівчина з карнавалу" (1926). У 1926 році також зіграла свою найвідомішу роль — Анабель Лі, подругу героя Бастера Кітона, Джоні Грея, у комедії «Генерал», дії й якій проходять під час Громадянської війни у США. Фільм мав непоганий успіх, але став касово неуспішним через високий бюджет. Останнім фільмом за участі Мак став "Аліса в країні кіно" (1928).

Мак відмовилась від акторської кар'єри після «Аліси в країні кіно» через те, що тривалі зйомки занадто її втомлювали («Генерал» знімали майже 6 місяців у штаті Орегон). Після добровільного звільнення вона почала кар'єру сценариста і написала сценарії декількох короткометражок для студій Metro-Goldwyn-Mayer та Warner Bros. Продюсував фільми чоловік Меріон, продюсер Луїс Левін. Режисером одного з фільмів за її сценарієм, а саме короткометражної стрічки «Впорядкований свінг» (англ. Streamlined Swing) 1938 року, став Бастер Кітон.

Пізні роки[ред. | ред. код]

У 1940-х роках популярність короткометражних стрічок сильно впала, до того ж похитнулося здоров'я чоловіка Меріон. У 1949 році вона знов почала кар'єру з нуля, на цей раз як брокер із нерухомості в окрузі Орендж, штат Каліфорнія. Сімейна пара мала у власності нерухомість у Беверлі-Гіллз та підтримувала дружні стосунки із колишніми колегами по індустрії кіно, наприклад, з Руді Воллі та Кларою Боу.

У 1970 році на другій хвилі популярності фільму «Генерал» кіноісторик Реймонд Рохауер знайшов Мак у її будинку в Коста-Меса. Хоча фільм і не мав фінансового та значного глядацького успіху відразу після свого випуску, пізніше він знайшов своїх поціновувачів та був визначений одним з найкращих фільмів Бастера Кітона. На підтримку фільму Мак відвідувала покази «Генерала» на різноманітних кінофестивалях, допоки проблеми із серцем не унеможливили подорожі. У 1978 році Мак пережила два серцевих напади, але пізніше з'явилася у документальному серіалі «Голлівуд» (1980), де розповіла про свій досвід роботи над «Генералом».

Приватне життя[ред. | ред. код]

Мак зустріла продюсера Луїса Левіна після перемоги на конкурсі краси у кіностудії Томаса Х. Інса. Вони одружилися у 1923 році та перебували у шлюбі до смерті Левіна у 1969 році. Мали одного спільного сина на ім'я Ленні.

1 травня 1989 року Меріон Мак померла від серцевої недостатності у Коста-Месі, Каліфорнія, у віці 87 років. Після закритого похорону Мак була похована в меморіальному парку Пасіфік Вью в Корона-дель-Мар, Ньюпорт Біч.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Примітки
1921 Літнього дня Фармеретта Короткометражний
Протитрована як Джої МакКрірі
1921 Репутація Інженю Короткометражний
Протитрована як Джої МакКрірі
1921 Повернення ковбоя Бетті Томпсон Короткометражний
Протитрована як Джої МакКрірі
1923 Мері з кіно Мері Сценарист
1925 Один з найсміливіших Сара Левайн
1926 Дівчина з карнавалу Нанет
1926 Генерал Анабель Лі
1928 Аліса в Країні кіно Аліса
1938 Впорядкований Свінг
 –
Короткометражний
Сценарист
1940 Аліса в Країні кіно Епізодична роль на залізничному вокзалі Не вказана у титрах
1940 Rodeo Dough
 –
Короткометражний
Сценарист
1942 Ширяючі зірки
 –
Короткометражний
Сценарист

Примітки[ред. | ред. код]