Мері Сью

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мері Сью (англ. Mary Sue) — архетип персонажа, який часто є необґрунтовано компетентним у всіх галузях, обдарований унікальними талантами чи здібностями, якого любить або поважає більшість інших персонажів, позбавлений слабкостей, надзвичайно привабливий та позбавлений значущих недоліків характеру.[1][2][3]

Термін часто використовується для обох статей, однак персонажа чоловічої статі з подібними рисами також можна назвати Марті Стю (англ. Marty Stu) та Гері Стю (англ. Gary Stu).

Походження[ред. | ред. код]

Термін «Мері Сью» походить від оповідання «A Trekkie's Tale» Паули Сміт, пародії на фанатські твори «Зоряного шляху», опублікованого в журналі «Menagerie №2» у 1973 році. У сюжеті зображена лейтенант Мері Сью («наймолодший лейтенант у флоті, їй лише п’ятнадцять з половиною років»), а також сатиризовані ідеалістичні жіночі персонажі, широко поширені у фанатській творчості по Зоряному шляху. Вона рятує життя всіх трьох і зрештою гине за трагічних обставин.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. What does Mary Sue mean?. www.definitions.net. Процитовано 24 вересня 2022.
  2. Milhorn, Thomas (2006). Writing Genre Fiction: A Guide to the Craft. La Vergne, Tenn.: Lightning Source Incorporated. с. 55. ISBN 978-1-58112-918-2.
  3. Robinson, Tasha (19 грудня 2015). With Star Wars' Rey, we've reached Peak Strong Female Character. The Verge. New York.