Месники: Війна нескінченності

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Месники: Війна Нескінченності
Avengers: Infinity War
Офіційний український постер фільму
Жанр Супергеройський
Науково-фантастичний
Екшн
Режисер Ентоні Руссо
Джо Руссо
Продюсер Кевін Файгі
Сценарист Крістофер Маркус
Стівен МакФілі
На основі команди Месники та комікс-серії «Месники» Стена Лі та Джека Кірбі
У головних
ролях
Роберт Дауні-молодший
Кріс Еванс
Марк Раффало
Кріс Гемсворт
Кріс Пратт
Елізабет Олсен
Джош Бролін
Том Гіддлстон
Себастіан Стен
Бенедикт Камбербетч
Пол Беттані
Семюел Лірой Джексон
Скарлетт Йоганссон
Кобі Смолдерс
Зої Салдана
Карен Гіллан
Він Дізель
Бредлі Купер
Том Голланд
Бенісіо Дель Торо
Дейв Батиста
Бенедикт Вонг
Пом Клементьєфф
Оператор Трент Опалок
Композитор Алан Сільвестрі
Монтаж Джеффрі Форд
Меттью Шмідт
Художник Charles Woodd[1]
Кінокомпанія Marvel Studios
Дистриб'ютор Walt Disney Studios Motion Pictures, B&H Film Distribution
Тривалість 149 хвилин
Мова англійська
Локалізація Le Doyen Studio
Країна США США
Рік 2018
Дата виходу США 23 квітня 2018 (Лос-Анджелес)
Україна 26 квітня 2018
США 27 квітня 2018
Кошторис $316–400 млн[2]
Касові збори $2,048,359,754[3]
IMDb ID 4154756
Рейтинг MPAA:
СВКВвУ: 12+
IMDb: 8.5/10 stars
Попередній КВМ: «Чорна Пантера» (2018)
Месники: «Ера Альтрона» (2015)
Наступний КВМ: «Людина-мураха та Оса» (2018)
Месники: «Завершення» (2019)
Офіційний сайт
CMNS: Месники: Війна нескінченності у Вікісховищі

«Ме́сники: Війна́ Нескінче́нності» (англ. «Avengers: Infinity War») — американський супергеройський фільм, знятий братами Руссо за мотивами коміксів про однойменну команду видавництва Marvel. Він є продовженням фільмів кінематографічного всесвіту Marvel. Також він є продовженням фільмів «Месники» та «Ера Альтрона». Фільм був оголошений в жовтні 2014 року під назвою «Месники: Війна нескінченності - Частина 1». У квітні 2015 року брати Руссо стали режисерами картини, а в травні Маркус і МакФі приєдналися до роботи над сценарієм. У липні 2016 року студія Marvel скоротила назву до «Месники: Війна Нескінченності». Знімання почалися в січні 2017 року в Pinewood Atlanta Studios в окрузі Фейет, штат Джорджія, і тривали до липня того ж року. Додаткові знімання проходили в Шотландії, Англії, центральній частині Атланти та Нью-Йорку.

Фільму адаптує сюжет та елементи коміксу «Рукавиця нескінченності» (1991) Джима Старліна та коміксу «Нескінченність» (2013) Джонатана Гікмана.

Прем'єра стрічки в Україні відбулась 26 квітня 2018 року у форматі 3D та IMAX 3D.[4]

На 1 березня 2024 року фільм займав 64-ту позицію у списку 250-ти найкращих фільмів за версією IMDb.

Синопсис[ред. | ред. код]

Через чотири роки після подій, що були показані у фільмі «Вартові галактики 2» частина Месників та Вартові галактики об'єднуються, щоб зупинити Таноса, який збирає Камені Вічности. За допомогою цих каменів та рукавиці Танос зможе змінювати реальність за своїм бажанням.[5]

Сюжет[ред. | ред. код]

Заволодівши Каменем Сили з планети Зандар, Танос разом з Чорним Орденом нападає на космічний корабель, в якому знаходяться Тор, його брат Локі, Халк, Геймдал і асгардійці, що залишилися в живих після Раґнароку. Корабель подає сигнал лиха. Танос катує Тора і погрожує вбити його, якщо Локі не віддасть йому Камінь Простору. Халк нападає на Таноса, але той перемагає, навіть не використавши камінь сили. Локі віддає тесеракт, і лиходій знищує куб, витягує камінь і вставляє в рукавичку. Геймдал з останніх сил через Біфрост відправляє Халка до Землі попередити про загрозу, після чого гине від рук Таноса. Танос посилає Чорний Орден — Кула Обсидіана, Ебонове Воло, Корвуса Ґлейва і Проксіму Міднайт знайти два інших камені, які знаходяться на Землі. Він вбиває Локі на очах у Тора, після чого знищує корабель.

Халк приземляється в храмі «Санктум Санкторум» в Нью-Йорк Сіті та перетворюється на Брюса Беннера. Він попереджає Доктора Стренджа і Вонга про те, що Танос прямує до Землі. Стрендж просить про допомогу Тоні Старка. Вонг розповідає Тоні про Камені Вічности — кристали, що володіють необмеженою силою і якими хоче заволодіти Танос. Вони знаходилися в різних куточках всесвіту: Камінь Душі у невідомому місці(у святині на планеті Вормір), Камінь Розуму (зі скіпетра Локі) розташований у лобі Віжена, Камінь Реальності у Колекціонера, а Камінь Часу знаходиться у Стренджа в Оці Агамото.

У Нью-Йорк прилітає один з кораблів Таноса, на якому знаходяться Ебонове Воло і Кул Обсидіан. Воло, володіючи телекінетичними здібностями, намагається забрати у Стренджа Камінь Часу. Однак йому це не вдається, і він викрадає його разом з Оком Агамото. Старк і прибулий на допомогу Пітер Паркер борються з Обсидіаном, після чого потрапляють на корабель. Воло катує Стренджа, щоб той зняв захист із Каменю. Пітер в костюмі Залізного павука, разом з Тоні придумують план дій. Після того, як Залізна людина пробиває отвір у кораблі, чаклуна викидає у відкритий космос, де він гине. Беннер зв'язується зі Стівом Роджерсом, який знає місцеперебування Віжена, а Вонг залишається охороняти Санктум Санторум.

Віжен зі своєю коханою, Вандою Максимовою, знаходяться в Шотландії. На них нападають Ґлейв і Проксіма і намагаються витягнути з його голови Камінь Розуму. Проте прибулі на допомогу Стів Роджерс, Сем Вілсон і Наташа Романова відбивають напад, після чого вони направляються доïдати Джеймса Роудиса на базу Месників. Віжен пропонує знищити камінь, тим самим порушивши план Таноса, однак це призведе до його загибелі. Беннер робить висновок про те, що є спосіб, при якому андроїд виживе. Вони вирішують звернутись до високорозвинених технологій Ваканди.

Вартові Галактики отримують сигнал лиха, після чого знаходять уламки корабля, зруйнованого Таносом, а також рятують Тора. Ґамора розповідає йому, що її батько з допомогою каменів збирається знищити половину мешканців всесвіту, щоб захистити її від перенаселення і зберегти рівновагу. Якщо Танос вставить всі шість каменів у свою Рукавичку Нескінченності, то здійснить свій план, клацнувши пальцями. Тор припускає, що тепер мета Таноса — Камінь Реальності, який знаходиться у Колекціонера на Ніденії. Оскільки Тору треба нову зброю для боротьби з титаном замість втраченого молота, він разом з Ракетою і Грутом летить на Нідавелір (тільки Ракета чув про це місце, тому Тор вирішив взяти його з собою). Своєю чергою Пітер Квілл, Ґамора, Дрекс і Богомолиця вирушають на Ніденію і виявляють, що Танос вже заволодів Каменем Реальності. Танос викрадає Ґамору, яка розкриває місцеперебування Каменя Душі, щоб позбавити свою зведену сестру Небулу від тортур. Вони вирушають на планету Вормір, де Танос дізнається від Червоного Черепа, що повинен принести в жертву людину, яку любить, щоб дістатися до Каменя Душі. Зі сльозами на очах він жертвує Ґаморою і таким чином отримує камінь.

Небула тікає з полону і просить Вартових зустріти її на Титані, батьківщині Таноса. Корабель Вола з Тоні, Пітером і Стренджем на борту прибуває туди ж. Приземлившись на Титані, вони зустрічають Зоряного Лорда, Дрекса і Богомолицю, після чого між ними розгортається бій (Вартові вважають Месників за прибічників Таноса), але непорозуміння вдається владнати, після чого герої почали розробляти план дій. Стрендж, використовуючи Камінь Часу, бачить 14 000 625 варіантів битви, з яких Танос програє лише в одному. Коли Танос прибуває на Титан, його зустрічає Стрендж, поки всі інші сховалися за планом. Танос пояснює свої плани бажанням забезпечити виживання Всесвіту, якому загрожує загибель. Починається битва і героям, спільними зусиллями, вдається знерухомити Таноса. У них майже виходить зняти рукавичку, однак коли стає відомо, що Танос вбив Ґамору, Пітер в гніві починає бити лиходія, тим самим виводячи його з-під контролю Богомолиці та він отямлюється. Танос легко перемагає кожного з них, а опісля сильно ранить Залізну людину. Погрожуючи вбити, він змушує Стренджа віддати Камінь Часу, тим самим зберігши життя Старку.

Тим часом Тор дістався до Нідавеліра, але зірка, необхідна для виготовлення зброї, згасла. Гном Ейтрі розповідає, як одного разу Танос атакував кузню і змусив викувати йому Рукавичку Нескінченності. Тор з допомогою Ракети власноруч запускає плавильну піч, однак енергія зірки майже вбиває його. Ейтрі робить для Тора нову зброю — сокиру Каменеборець, а Ґрут жертвує руку для руків'я.

Після прибуття в Ваканду Роджерс зустрічається з Бакі Барнсом, який отримав новий протез від короля Т'Чали. Сестра Т'Чали, Шурі починає витягувати камінь з голови Віжена, щоб Ванда змогла його знищити. Вторгається армія Таноса, і Месники борються з нею разом із силами Ваканди. Беннер, не в змозі перетворитися на Халка, б'ється в броні Старка — «Халкбастері». Тор, Ракета і Ґрут прибувають на землю (Каменеборець здатний відкрити Біфрост) і згуртовують захисників. Ванда разом з Чорною Вдовою та Окоє вбивають Проксіму, Бенер з допомогою «Халкбастера» вбиває Обсидіана, а Капітан Америка і Віжен — Корвуса. Прибуває Танос, і Віжен нагадує Червоній Відьмі про обіцянку знищити камінь в його голові, щоб він не потрапив в руки Таноса. Танос із легкістю перемагає усіх, хто вирішив захищати Ванду. Вона успішно справляється із завданням, але Танос повертає час назад, відновлює Віжена, а після вириває артефакт з його голови, вбиваючи його. Після того, як Танос поміщає останній камінь у рукавичку, на нього нападає Тор і ранить в груди. Але Танос робить клацання пальцями й телепортується. Незабаром Бакі перетворюється на пил і зникає. Те ж саме відбувається послідовно з Т'Чалою, Вандою, Соколом і Ґрутом. В цей же час на Титані також перетворюються на пил Дрекс, Богомолиця, Пітер Квілл і Доктор Стрендж. Старк намагається заспокоїти Пітера, обіцяючи йому, що все буде добре, але і він розпадається. У живих на планеті залишаються тільки Залізна Людина і Небула, яка повідомляє, що Танос все-таки здійснив свій план і стер половину населення всесвіту.

У Ваканді Стів Роджерс, усвідомивши, що накоїв Танос, вимовляє лише одну фразу: «Боже мій...». Танос переміщається на невідому мирну планету, де нарешті, відпочиває, після скоєного.

Сцена після титрів[ред. | ред. код]

У сцені після титрів Нік Ф'юрі та Марія Гіл стають свідками хаосу на вулицях Нью-Йорка через зникнення половини землян. На очах у Ф'юрі Гіл розсипається в пил. Нік також починає розлітатись на пил, однак встигає включити секретний пейджер. В останніх кадрах видно екран пристрою, на якому йде процес передачі повідомлення, а потім на весь екран розгортається емблема Капітана Марвел.

У ролях[ред. | ред. код]

Акторський склад[ред. | ред. код]

Лідер та покровитель Месників і самопроголошений геній, мільярдер, плейбой та філантроп з електромеханічними обладунками свого власного винаходу[6][7].
Месник і Король Асґарду, оснований на однойменному скандинавському міфологічному божеству[8].
Танеліір Тіван (Колекціонер) — один із Старійшин Всесвіту, який прийшов у самосвідомість мільярди років тому на планеті Cygnus X-1. Це надзвичайно впливовий персонаж, який володіє Споконвічною Владою. Спочатку з'явився у формі кволого, літнього гуманоїда, але пізніше набув сильнішого фізичного вигляду, який є його справжньою формою.
Месник і геніальний вчений, який, через вплив гамма-випромінювання, перетворюється на монстра, коли гнівається або хвилюється[9][10]. Персонаж завершує сюжетну арку, яка була розпочата в «Торі 3: Раґнарок» і «Месниках: Війна нескінченності»[11].
Супергерой-утікач та лідер фракції Месники. Будучи ветераном Другої світової війни, він досяг піку людських фізичних можливостей за допомогою експериментальної сироватки та опинився замороженим в анабіозі, перш ніж прокинутися в сучасному світі[8]. Попри те, що фільм не входив в початковий контракт Еванса з Marvel на шість появ, остання з яких мала статися в «Месниками: Війна нескінченності», актор погодився з'явитися у фільмі, «бо це мало сенс. Він завершить все»[12].
Висококваліфікована шпигунка, член фракції Месників Роджерса та колишній агент Щ.И.Т[13][14].
Колишній нейрохірург, який, на шляху до зцілення після автомобільної аварії, відкрив прихований світ магічних і альтернативних вимірів та став Майстром містичних мистецтв[15].
Колишній офіцер Повітряних сил США, який володіє обладунками Войовника і є Месником[16].
Підліток і Месник, який отримав надлюдські павучі здібності після укусу генетично модифікованого павука[17].
Король високорозвиненої африканської країни Ваканда, який здобув свої надздібності, проковтнувши «серцеподібну траву»[18].
Андроїд і Месник, створений зі штучного інтелекту ДЖАРВІС, Альтрона та Каменю розуму.
Член фракції Месників Роджерса, яка володіє магією, а також гіпнотичними та телекінетичними можливостями[19].
Член фракції Месників Роджерса і колишній парашутист-рятівник, навчений в армії повітряному бою, використовуючи спеціально розроблені механічні крила[20].
Висококваліфікований найманий убивця і союзник та кращий друг Роджерса, який відродився з промитими мізками після того, як вважався загиблим в бою під час Другої світової війни[21]. Барнс, раніше знаний як Зимовий солдат, отримав прізвисько Білий вовк, які йому дали люди Ваканди, котрі допомогли йому видалити програму ГІДРИ[22].
Названий брат Тора, оснований на однойменному скандинавському міфологічному божеству[23].
Асгардієць і колишній вартовий мосту Біфрест.
Один з майстрів містичного мистецтва, якому доручено захистити деякі з найцінніших реліквій і книг Камара-Тадж.
Король гномів Нідавелліра та зброяр.
Член Вартових з емпатійними силами[24].
Названа дочка Таноса, яка була вихована з Ґаморою як рідна сестра[25].
Член Вартових і воїн у пошуках помсти Таносу за вбивство його сім'ї[26].
Член Вартових, яка є сиротою з інопланетного світу, яка прагне спокутувати провину за минулі злочини. Вона була навчена Таносом бути якого особистою найманою вбивцею[27].
Член Вартових, який є генно-інженерним мисливцем та найманцем, є майстром зброї та тактики бою. Шон Ґанн був запрошений в якості захоплення рухів персонажа.
Член Вартових, який є деревоподібним гуманоїдом і спільником Єнота Ракети.
Наречена Старка і генеральний директор компанії «Старк Індастріс»[28].
Міжгалактичний деспот, який зібрав усі Камені нескінченності, та винищив половину всесвіту[29][30][31]. Окрім озвучення персонажа, Бролін також виконав захоплення руху на знімальному майданчику[32].
Напівлюдина, напівцелестіал і лідер Вартових Галактики, якого викрала з Землі в дитинстві та виростила група інопланетних злодіїв та контрабандистів під назвою Спустошувачі[19]
Колишній глава служби безпеки «Старк Індастріс» і водій та охоронець Тоні Старка[33]

На додаток, Данай Гуріра з'явилася у ролі Окоє, Аріана Грінблатт зіграла Ґамору в дитинстві, Летиція Райт виконала роль Шурі[34], Керрі Кондон озвучила штучний інтелект F.R.I.D.A.Y., Вільям Герт зіграв Тадеуса Росса, Стен Лі зявився з камео у ролі водія шкільного автобусу[35].

Український дубляж[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

У жовтні 2014 року студія Marvel оголосила дату виходу фільму «Месники: Війна нескінченності», розділеного на дві частини: «Частина 1» - 4 травня 2018 року, «Частина 2» - 3 травня 2019 року.[36] Режисерське крісло дилогії дісталося братам Ентоні та Джо Руссо. Як сценаристів студія запросила Крістофера Маркуса і Стівена МакФі. Основою для сюжету послужила серія коміксів «Рукавичка Нескінченності» Джима Старліна і «Нескінченність» Джонатана Хікмана. При зніманні режисери надихалися фільмами про пограбування 80-х років. Ентоні Руссо відзначав, що Танос полює за Камінням Нескінченності в стилі «бий і хапай».  У травні 2016 року брати Руссо заявили про намір поміняти назви картин, оскільки підзаголовки «Частина 1» і «Частина 2» вводять шанувальників в оману. Пізніше в липні студія Disney скоротила назву першої частини до «Месники: Війна нескінченності».

Фільмування[ред. | ред. код]

Знімання блокбастера почалися 23 січня в павільйонах студії Pinewood Atlanta Studios і закінчилися 14 липня 2017 року.  В якості оператора-постановника стрічки виступив Трент Опалок.  «Месники: Війна нескінченності» стали першою голлівудською кінострічкою, знятої повністю в цифровому форматі IMAX.  Знімання велося на камери Arri Alexa з дозволом 6,5K.  Стрічку було знято у форматі 2,39: 1 і конвертована в 1,90: 1 для показу в IMAX-кінотеатрах.  Також для знімання використовувалися моделі камер Red Weapon Dragon VV і Helium S35, що знімають в дозволі 8K. Натурні знімання проводилися на території Шотландії, Англії, Атланти й Нью-Йорка. Фінальна сцена, де Танос милується заходом, знімалася на рисових терасах Банауе в провінції Іфугао на Філіппінах.

Музика[ред. | ред. код]

У листопаді 2011 року стало відомо, що композитор Алан Сільвестрі, який написав музику до перших «Месників» у 2012 році, буде працювати над музичним супроводом «Війни нескінченності» і «Завершення».[37]  Сільвестрі почав писати партитуру в січні 2018 року і закінчив наприкінці березня. За словами композитора, робота над музикою дала йому абсолютно відмінний досвід від усього, над чим Алан працював раніше.  Альбом вийшов 27 квітня 2018 року на цифрових майданчиках і 18 травня на CD.  Випусковим лейблом стала компанія Hollywood Records у співпраці з Marvel Music.  Крім того, випущено спеціальне видання, до складу якого увійшли 30 композицій, зокрема розширені версії.

Вся музика написана Аланом Сільвестрі. ‘Avengers: Infinity War’ Soundtrack Details | Film Music Reporter (амер.). Архів оригіналу за 29 квітня 2018. Процитовано 22 липня 2019.</ref>

«Месники: Війна нескінченності» (Оригінальний саундтрек)
#НазваТривалість
1.«The Avengers»0:25
2.«Travel Delays»2:43
3.«Undying Fidelity»5:05
4.«He Won’t Come Out»2:31
5.«We Both Made Promises»2:22
6.«Help Arrives»4:21
7.«Hand Means Stop»2:37
8.«You Go Right»4:26
9.«Family Affairs»3:51
10.«What More Could I Lose?»3:36
11.«A Small Price»3:17
12.«Even for You»2:14
13.«More Power»4:07
14.«Charge!»3:28
15.«Forge»4:22
16.«Catch»6:04
17.«Haircut and Beard»3:02
18.«A Lot to Figure Out»2:01
19.«The End Game»2:17
20.«I Feel You»2:48
21.«What Did It Cost?»2:25
22.«Porch»0:59
23.«Infinity War»2:35
71:36

Випуск[ред. | ред. код]

Фільм розпочав свій міжнародний прокат 25 квітня 2018 року, перш ніж вийти у США 27 квітня в IMAX та 3D. Спочатку його планували випустити 4 травня.

Рекламна кампанія[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
1-й трейлер фільму «Месники: Війна нескінченності» на YouTube
2-й трейлер фільму «Месники: Війна нескінченності» на YouTube
  • Постери:
    1. Тизер-постер було опубліковано 28 листопада 2017 року.[38]
    2. Повноцінний постер з'явився 16 березня 2018 року.[39]
    3. Персональні постери персонажів фільму були опубліковані 4 квітня 2018 року.[40]
    4. Ексклюзивний промо-постер для IMAX було опубліковано 12 квітня 2018 року.[41]
  • Трейлери:
  1. Дебютний трейлер був представлений на шоу Good Morning America 28 листопада 2017 року.[42][43]
    Трейлер став найпопулярнішим в історії, набравши 230 млн переглядів за добу, і обігнавши показники трейлера жахів «Воно» (197 млн).[44]
  2. 16 березня 2018 року з'явився другий трейлер. Ролик зумів набрати 1 млн переглядів на YouTube за перші три години після виходу.[45][46]
    Ролик набрав 179 млн переглядів за перші 24 години і продемонстрував третій результат за всю історію, після першого трейлера «Війни нескінченності» і «Воно».
    Попередній рекорд належав трейлеру фентезі «Красуня і чудовисько», який набрав 128 млн переглядів[47].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Касові збори[ред. | ред. код]

«Месники: Війна нескінченності» зібрали $678,815,482 в США і Канаді та $,1,368,872,249 в решті світу, всього зібравши $,2,047,687,731.[48]  Картина посіла четверту сходинку в списку найкасовіших стрічок всіх часів; першу за підсумками прокату 2018 року, серед фільмів Marvel і кінокоміксів в історії.

За прем'єрний вікенд в загальносвітовому прокаті треті «Месники» зібрали $640,5 млн, продемонструвавши таким чином найбільший старт в історії кінопрокату. Раніше рекорд по зборах утримував «Форсаж 8» ($ 541,9 млн).  Картина подолала позначку в $1 млрд за 11 днів і побив результат сьомого епізоду «Зоряних воєн», який зібрав ту ж суму за 12 днів прокату.  Крім того, у другому вікенді покази в залах 4DX принесли $13,5 млн, що стало рекордним показником для цього формату.  12 червня 2018 року світові збори блокбастера через 48 днів перевищили $2 млрд. Заробивши $140 млн у всесвітньому прокаті в IMAX, фільм показав третій кращий результат після «Аватара» і «Пробудження сили», а також став найуспішнішим серед фільмів Marvel.[49]

Відгуки[ред. | ред. код]

Фільм отримав позитивні відгуки кінокритиків і глядачів.

  • На сайті Rotten Tomatoes рейтинг складає 84% з середнім балом 7,5 з 10, на основі 396 рецензій.[50]
  • На Metacritic – 68 балів зі 100 на основі 53 рецензій.[51]

Багато критики особливо високо оцінили акторську гру Джоша Броліна, який виконав роль Таноса.

  • Річард Ропер з «Chicago Sun-Times» назвав його виконання ролі найцікавішим у фільмі.[52]
  • Тодд Маккарті з «The Hollywood Reporter» описав, що «спокій Броліна надає персонажу несподівано резонансний емоційний вимір, який робить його набагато цікавішим, ніж просто товстою фігурою суперлиходія».[53]

Оглядач сайту mrpl.city Іван Синєпалов назвав стрічку найкращою серед тих, що вийшли в український прокат у 2018 році. Він стверджує, що «„Війна нескінченності“ у світі кінокоміксів — це як „Імперія завдає удару у відповідь“ у світі космоопери та наукової фантастики. Це стрічка, після якої популярність та якість жанру неминуче піде на спад, адже це взірець, який майже неможливо перевершити».[54]

Нагороди[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорії Нагороджений Результат Дж
2018 Golden Trailer Awards Кращий екшн "Millions" (Mocean) Номінація [55]
Кращий тизер "Balance" (Mocean) Номінація
Краща оригінальна композиція "Millions" (Mocean) Номінація
2018 MTV Movie & TV Awards Кращий фільм Месники: Війна нескінченності Номінація [56]
Кращий злодій Джош Бролін Номінація
Краща бійка Скарлет Йоханссон, Данай Гуріра, Елізабет Олсен проти Керрі Кун Номінація
44th People's Choice Awards Фільм 2018 року Месники: Війна нескінченності Перемога [57]
Екшн-фільм 2018 року Перемога
Чоловіча зірка фільму 2018 року Кріс Гемсворт Номінація
Роберт Дауні (молодший) Номінація
Жіноча зірка фільму 2018 року Скарлет Йоханссон Перемога
Зірка екшн-фільму 2018 року Кріс Гемсворт Номінація
2018 Teen Choice Awards Вибір екшн-фільму Месники: Війна нескінченності Перемога [58]
Вибір актору екшн-фільму Кріс Еванс Номінація
Роберт Дауні (молодший) Перемога
Том Голланд Номінація
Вибір акторки екшн-фільму Елізабет Олсен Номінація
Скарлет Йоханссон Перемога
Зої Салдана Номінація
Вибір злодія фільму Джош Бролін Номінація
Вибір пари Кріс Пратт та Зої Салдана Номінація
Вибір улюбленця Марк Руффало Номінація
2019 Оскар Найкращі візуальні ефекти Ден Делію, Келлі Порт, Рассел Ерл та Ден Судік Номінація [59]

Сиквел[ред. | ред. код]

«Месники: Завершення» вийшли 25 квітня 2019 року. Режисерами знову виступили Ентоні і Джо Руссо, а сценаристами - Крістофер Маркус і Стівен МакФі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Siegel L. EXCLUSIVE: Avengers: Infinity War Production Designer Teases Many, Many New Worlds // ComicBook — 2017.
  2. Avengers: Infinity War Is Second Most-Expensive Film Ever. ScreenRant (амер.). 19 квітня 2018. Архів оригіналу за 26 червня 2018. Процитовано 1 липня 2018.
  3. Avengers: Infinity War (2018) - Box Office Mojo. www.boxofficemojo.com (англ.). Архів оригіналу за 20 січня 2019. Процитовано 1 липня 2018.
  4. Репертуарний план B&H Film Distribution Company. bhfilms.com.ua (en-gb) . Архів оригіналу за 11 листопада 2017. Процитовано 4 березня 2018.
  5. Megan Peters (18 травня 2017). Avengers: Infinity War Synopsis Released (англ.) . Comicbook. Архів оригіналу за 19 травня 2017. Процитовано 30 листопада 2017.
  6. Robert Downey Jr. To Return As Marvel's Iron Man [Архівовано 24 червня 2013 у Wayback Machine.]. Marvel.com. 20 червня 2013. Архів оригіналу за 20 червня 2013. Процитовано 20 червня 2013. 
  7. Kit, Borys (21 квітня 2016). Robert Downey Jr. Joins 'Spider-Man: Homecoming'. The Hollywood Reporter. оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 21 квітня 2016. 
  8. а б Chitwood, Adam (14 квітня 2015). Chris Hemsworth Reveals the 3 Marvel Movies Left on His Contract. Collider. оригіналу за 15 квітня 2015. Процитовано 15 квітня 2015. 
  9. Sciretta, Peter (28 жовтня 2014). Watch: All Of Your Marvel Phase 3 Questions Answered By Marvel Head Kevin Feige. /Film. оригіналу за 30 жовтня 2014. Процитовано 30 жовтня 2014. 
  10. Butler, Tom (25 січня 2016). Mark Ruffalo Promises Epic Arc For Hulk Across Thor 3 and Infinity War. Yahoo!. оригіналу за 28 січня 2016. Процитовано 28 січня 2016. 
  11. Eisenberg, Eric (10 жовтня 2017). Apparently Mark Ruffalo And Kevin Feige Have Planned A Special Trilogy for the Hulk. Cinema Blend. оригіналу за 10 жовтня 2017. Процитовано 10 жовтня 2017. 
  12. Chris Evans Agreed to Avengers 4 Because It's 'Going to Wrap Everything Up'. Superhero Hype!. 11 червня 2017. оригіналу за 12 червня 2017. Процитовано 12 червня. 
  13. Welch, Alex (22 серпня 2017). Black Widow Heads to Japan in Avengers 4 Set Photos. Screen Rant. оригіналу за 22 серпня 2017. Процитовано 22 серпня 2017. 
  14. Mithaiwala, Mansoor (28 жовтня 2017). Robert Downey Jr. Announces Avengers 4 Return. Screen Rant. оригіналу за 4 листопада 2017. Процитовано 4 листопада 2017. 
  15. Collis, Clark (13 жовтня 2016). Doctor Strange will play a 'very, very important' role in the MCU, Marvel Studios president says. Entertainment Weekly. оригіналу за 14 жовтня 2016. Процитовано 14 жовтня 2016. 
  16. Damore, Meagan (21 вересня 2017). Paltrow Confirms Avengers 4 Role for Cheadle's War Machine. Comic Book Resources. оригіналу за 21 вересня 2017. Процитовано 21 вересня 2017. 
  17. Kit, Borys; Couch, Aaron (18 квітня 2017). Marvel's Kevin Feige on Why the Studio Won't Make R-Rated Movies, 'Guardians 2' and Joss Whedon's DC Move. The Hollywood Reporter. оригіналу за 18 квітня 2017. Процитовано 18 квітня 2017. 
  18. Perry, Spencer (26 жовтня 2017). More Avengers 4 Set Photos Featuring Hulk, Black Panther, and More. ComingSoon.net. оригіналу за 26 березня 2018. Процитовано 26 березня 2018. 
  19. а б Lincoln, Ross A. (29 липня 2016). Marvel's 'Avengers 3' Gets Official Title With Temp Name Hung On 'Avengers 4'. Deadline.com. Архів оригіналу за 31 липня 2016. Процитовано 30 липня 2016. 
  20. Palmer, Frank (20 березня 2017). Exclusive: Anthony Mackie Says FALCON Won't Die. Screen Geek. оригіналу за 22 березня 2017. Процитовано 21 березня 2017. 
  21. Ellwood, Gregory (11 вересня 2017). Sebastian Stan Says Marvel Studios Training Put To Good Use On 'I, Tonya' [Interview] [Архівовано 2018-07-25 у Wayback Machine.]. The Playlist. Процитовано 15 вересня 2017. 
  22. Breznican, Anthony (8 березня 2018). Behind the scenes of Avengers: Infinity War as new heroes unite — and others will end. Entertainment Weekly. оригіналу за 8 березня 2018. Процитовано 8 березня 2018. 
  23. Babbage, Rachel (1 листопада 2014). [Архівовано 2014-11-01 у Wayback Machine.]. Digital Spy. Архів оригіналу за 1 листопада 2014. Процитовано 2 листопада 2014. 
  24. Sandwell, Ian (29 вересня 2017). Another Guardians of the Galaxy star confirms they'll be coming back for Avengers 4. Digital Spy. оригіналу за 30 вересня 2017. Процитовано 30 вересня 2017. 
  25. McLean, Pauline (17 січня 2017). Karen Gillan on Tupperware Party, Inverness and Avengers. BBC News. оригіналу за 17 січня 2017. Процитовано 17 січня 2017. 
  26. Bautista, Dave [DaveBautista] (17 липня 2017). [Архівовано 2019-05-07 у Wayback Machine.](Твіт). Архів оригіналу за 25 липня, 2017. Процитовано 25 липня 2017 — через Twitter. 
  27. Deen, Sarah (24 квітня 2017). Has Guardians of the Galaxy star Zoe Saldana revealed the name of Avengers 4?. Metro. оригіналу за 24 квітня 2017. Процитовано 24 квітня 2017. 
  28. Damore, Meagan (22 серпня 2017). Avengers 4 Set Photos Capture Iron Man Character's Return. Comic Book Resources. оригіналу за 22 серпня 2017. Процитовано 22 серпня 2017. 
  29. Keyes, Rob (28 жовтня 2014). 'Avengers: Infinity War' Announced For 2018–19 in Two Parts. Screen Rant. Архів оригіналу за 29 жовтня 2014. Процитовано 2 листопада 2014. 
  30. Peters, Megan (19 травня 2017). Avengers: Infinity War Synopsis Released. ComicBook.com. оригіналу за 19 травня 2017. Процитовано 19 травня 2017. 
  31. Dolloff, Matt (30 липня 2017). Josh Brolin Announces Return For Avengers 4 Filming [Архівовано 4 листопада 2017 у Wayback Machine.]. Screen Rant. Архів оригіналу за 30 липня 2017. Процитовано 23 листопада 2017. 
  32. Busch, Jenna (1 лютого 2016). Josh Brolin on Playing Thanos in the Marvel Cinematic Universe. Superhero Hype!. оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 2 лютого 2016. 
  33. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою FavreauPaltrowAvengers4 не вказано текст
  34. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою BosemanWrightAvengers4 не вказано текст
  35. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою LeeCameo не вказано текст
  36. Marvel Announces BLACK PANTHER, CAPTAIN MARVEL, INHUMANS, AVENGERS: INFINITY WAR Films, CAP & THOR 3 Subtitles. Newsarama (англ.). Архів оригіналу за 28 жовтня 2014. Процитовано 22 липня 2019.
  37. Avengers Composer Alan Silvestri To Return For Infinity War. Marvel (англ.). Архів оригіналу за 10 липня 2019. Процитовано 22 липня 2019.
  38. Avengers: Infinity War Teaser Poster Officially Released. ScreenRant (амер.). 28 листопада 2017. Архів оригіналу за 4 лютого 2019. Процитовано 22 листопада 2018.
  39. Official 'Avengers: Infinity War' Poster Released. Marvel (англ.). Архів оригіналу за 10 серпня 2018. Процитовано 22 листопада 2018.
  40. 'Avengers: Infinity War’: First Wave of New Character Posters Include Iron Man and Shuri. Collider (амер.). 4 квітня 2018. Архів оригіналу за 17 листопада 2018. Процитовано 22 листопада 2018.
  41. Avengers: Infinity War's Latest IMAX Poster Is The Best One Yet. ScreenRant (амер.). 12 квітня 2018. Архів оригіналу за 9 лютого 2019. Процитовано 22 листопада 2018.
  42. Christine Dinh (29 листопада 2017). All Roads Lead to Thanos in First Official 'Avengers: Infinity War' Trailer (англ.) . Marvel. Архів оригіналу за 4 грудня 2017. Процитовано 30 листопада 2017.
  43. Rubin, Rebecca (29 листопада 2017). ‘Avengers: Infinity War’ Explosive First Trailer Arrives. Variety (амер.). Архів оригіналу за 30 листопада 2017. Процитовано 22 листопада 2018.
  44. Captain America's 'Infinity War' Beard Was Most Popular Part of Trailer. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 30 листопада 2017. Процитовано 22 листопада 2018.
  45. Christine Dinh (16 березня 2018). DESTINY ARRIVES WITH THE BRAND NEW 'AVENGERS: INFINITY WAR' TRAILER AND MOTION POSTER (англ.) . Marvel. Архів оригіналу за 16 березня 2018. Процитовано 16 березня 2018.
  46. Pallotta, Frank. 'Avengers: Infinity War' trailer assembles Marvel's mightiest heroes. CNN. Архів оригіналу за 16 березня 2018. Процитовано 22 листопада 2018.
  47. New 'Avengers: Infinity War' Trailer Nabs Third-Biggest Debut Ever. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 21 березня 2018. Процитовано 22 листопада 2018.
  48. Avengers: Infinity War (2018) - Box Office Mojo. www.boxofficemojo.com. Архів оригіналу за 21 квітня 2018. Процитовано 22 липня 2019.
  49. Tartaglione, Nancy; Tartaglione, Nancy (14 травня 2018). ‘Avengers: Infinity War’ Crushes $199M China Bow To Cross $1B Overseas; #5 WW Release Ever On $1.6B+ – International Box Office. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 14 травня 2018. Процитовано 22 липня 2019.
  50. Avengers: Infinity War (2018) (амер.), архів оригіналу за 10 серпня 2019, процитовано 22 листопада 2018
  51. Avengers: Infinity War, архів оригіналу за 17 січня 2018, процитовано 22 листопада 2018
  52. 'Avengers: Infinity War' unites Stark and Star-Lord in a massive Marvel mashup. Chicago Sun-Times (англ.). Архів оригіналу за 25 квітня 2018. Процитовано 22 листопада 2018.
  53. 'Avengers: Infinity War': Film Review. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 25 квітня 2018. Процитовано 22 листопада 2018.
  54. Іван Синєпалов (3 січня 2019). Топ-12 найкращих фільмів 2018 року, рекомендованих для перегляду маріупольців. mrpl.city. Архів оригіналу за 19 серпня 2019. Процитовано 27 травня 2019.
  55. Hipes, Patrick (9 травня 2018). Golden Trailer Award Nominations: 'The Shape Of Water', 'Hitman's Bodyguard' Top List. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 2 червня 2018. Процитовано 2 червня 2018.
  56. Hipes, Patrick (3 травня 2018). 2018 MTV MOVIE & TV AWARDS NOMINATIONS. MTV. Архів оригіналу за 3 травня 2018. Процитовано 3 травня 2018.
  57. Macke, Johnni (11 листопада 2018). People's Choice Awards 2018 Winners: The Complete List. E! Online. Архів оригіналу за 11 листопада 2018. Процитовано 12 листопада 2018.
  58. Teen Choice Awards: Winners List. The Hollywood Reporter. 12 серпня 2018. Архів оригіналу за 13 серпня 2018. Процитовано 12 серпня 2018.
  59. Лілія Зінченко. Оголошено номінантів на «Оскар–2019». Детектор медіа. 22 січня 2019. Архів оригіналу за 29 червня 2019. Процитовано 22.01.2019.

Посилання[ред. | ред. код]