Метарма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Метарма
Μεθάρμη
Міфологія давньогрецька
Місцевість Кіпр, Єгипет
Походження цариця
Батько Пігмаліон
Мати Галатея
Чоловік Кінір
Діти Мірра, Брезія, Орседіка, Лаогора, можливо Оксіпор
Пов'язані персонажі Афродіта

Метарма (дав.-гр. Μεθάρμη) — персонаж давньогрецької міфології, дружина кіпрського царя Кініра, дочка Пігмаліона і Галатеї, мати Мірри, Брезії, Орседіки, Лаогори, можливо Оксіпору.

Коли Метарма необачно похвалилася, що їхня з Кініром дочка Мірра гарніша, ніж богиня Афродіта, то та намовила дівчину закохатися у власного батька. Кінір не знаючи про це, став її коханцем, але довідавшись, хотів Мірру вбити, через що боги перетворили її на рослину, з якої через 9 місяців народився Адоніс. Проте й інші дочки Метарми і Кініра заявили, що вони красивіше Афродіти. Остання покарала їх, зобов'язав, відправляючи культ Астарти на Кіпрі, віддаватися за плату відвідувачам храму.

Згідно з іншими джерелами гнів Афродіти сестри накликали на себе тим, що жили разом з чужими чоловіками, у що важко повірити, знаючи, як не дотримувалась подружній вірності сама богиня.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Овідій, Metamorphoses, 10, 298-543. (лат.)
  • Аполлодор, Kronika 3, 14, 3-4. (гр.)
  • А. П. Кондрашов. Кто есть кто в мифологии Древней Греции и Рима. 1738 героев и мифов. РИПОЛ классик. — М., 2016. ISBN 978-5-386-09554-3 (рос.) с. 227