Метробудівників (станція метро, Харків)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Метробудівників
Загальні дані
Тип колонна трипрогінна мілкого закладення
Проєктна назва «Спортивна-2», «Плеханівська»
Стара назва «Метробудівників», «Метробудівників імені Г.І. Ващенка»
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Довжина 102 м
Ширина 12 м
Дата відкриття 6 травня 1995
Архітектор(и) В.А. Співачук, І.Т. Карпенко
Інженер(и)-конструктор(и) Р.І. Денисюк, Л.В. Коба
Пересадка на Спортивна (Холодногірсько-Заводська лінія)
Т 5, 8
Виходи до вулиця Георгія Тарасенка, вулиця Дмитра Коцюбайла
Час відкриття 6:00
Час закриття 0:00
Мапа
Олексіївська лінія
оборотні тупики
Доступ для осіб з інвалідністю
оборотні тупики
оборотний тупик
Каштанова (персп.)

«Метробудівників» (у 2000—2016 — «Метробудівників імені Г. І. Ващенка») — 22-га станція Харківського метрополітену. Кінцева станція Олексіївської лінії, розташована після станції «Захисників України». Відкрита 6 травня 1995 під назвою «Метробудівників». У липні 2000 станція була перейменована в «Метробудівників імені Г. І. Ващенка». 17 травня 2016 року рішенням Харківської обласної державної адміністрації станції було повернено початкове найменування[1]. Станція, коли була перспективною, на схемах мала обозначення під условною назвою «Плеханівська»[2], за вулицею на яку виконані входи/виходи.

Технічна характеристика[ред. | ред. код]

Колонна трипрогінна мілкого закладення з острівною прямою платформою. Споруджена зі збірних залізобетонних конструкцій на монолітному підмурівку.

Шість ескалаторних стрічок (по три з кожного боку) ведуть з центрального залу станції у величезний вестибюль, розташований прямо над платформою. Ескалатори сходяться до центру вестибюля, де починається підземний перехід на станцію «Спортивна» Холодногірсько-Заводської лінії, а з боків від ескалаторів розташовані АКП двох виходів самої станції. Службові приміщення знаходяться на балконах над колійними ділянками центрального залу.

Колійний розвиток[ред. | ред. код]

Один з чотирьох тупиків станції з'єднаний одноколійною ССГ до станції «Проспект Гагаріна» Холодногірсько-Заводської лінії .

Оздоблення[ред. | ред. код]

Стіни основних пасажирських приміщень оздоблено білим і сірим мармуром, підлога — полірованими плитами граніту. На колійних стінах застосовані металоемалеві плитки зеленого кольору в комбінації з пластмасовими елементами. Підлога пішохідних елементів — мозаїчні, стіни покриті керамічною плиткою.

Пересадка та вихід у місто[ред. | ред. код]

Пересадка на станцію Спортивну Холодногірсько-заводської лінії. Пересадний вузол має складну систему підземних переходів, в переході у напрямку від станції «Спортивна» до станції «Метробудівників» знаходиться тристрічковий ескалатор.

Розташована на розі вулиць Плеханівської та Державінської.

Див. також[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Харківська обласна державна адміністрація Розпорядження № 181 від 17 травня 2016 року «Про перейменування об'єктів топоніміки міста Харкова» (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 29 травня 2016. Процитовано 21 травня 2016.
  2. Брошура зі схемою „В магазины на метро“ МПС Харьковский метрополитен им. В. И. Ленина.(рос.)// РИО облполиграфиздата. ПК "Формат". КГТ. Тираж 200000. БЦ 06118. Заказ №3747

Посилання[ред. | ред. код]