Методій Раковецький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Методій Раковецький — єпископ Мукачівської єпархії у 1687—1689 роках.

Згадки про діяльність[ред. | ред. код]

У Державному архіві Закарпатської області у місті Берегове виявлено ряд грамот єпископа Методія Раковецького, що стосувалися заснування монастиря в Заріччі чи Зарічеві на Закарпатті. Знайдено також декілька договорі купівлі-продажу земель між представниками монастиря і жителями навколишніх сіл, датовані 1689 роком.

Перша з них була видана єпископом Методієм на початку 1689 року, у документі він пише (мову і стиль частково змінено):

Методій, милістю Божою єпископ православний Маковецький, Мукачівський, Спішський, Краснобрідський, Мараморошський і всієї землі Угорської. Повідомляю цим писанням, нашим архієрейським, всім християнам по грецькій вірі, між духовним і світським станом. Протопопам і попам і мирянам. Малому і старому. В Угочи в селі Заріччя Михайло — поп Заріцький за Божою допомогою і під захистом Святого Миколая вирішив заснувати монастир на власній землі. За дозволом пана Баркочія Георгія ішпана угоцького. Ми словом архієпископським благословляємо цю справу і закликаємо всіх допомогти у створенні монастиря.

Друга грамота єпископа Методія датується 25 квітня 1689 року. Це фактично звернення єпископа до духовенства і простого народу з проханням допомогти в організації монастиря.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]