Механізм свободи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Механізм Свободи» — це наукова книга Девіда Фрідмана, яка висвітлює його бачення анархо-капіталістичного суспільства. Книга була видана в 1973 році, друге видання — 1989 р., третє видання — 2014 р.

Огляд[ред. | ред. код]

Мета книги-показати, що право і його застосування не потребують державу, але можуть бути підтримані, непримусово, приватною ініціативою. Вона досліджує висновки лібертаріанської думки, описує приклади бездержавного суспільства (наприклад, Ісландська Співдружність), і пропонує особисте  судження автора про те, чому він став лібертаріанцем. Теми, що розглядаються в книзі, включають поліцентричне право, та надання суспільних благ (таких як військова оборона) у бездержавному суспільстві. Фрідман стверджує, що бездержавна правова система буде вигідна для суспільства в цілому, включаючи малозабезпечених людей. Хоча деякі книги, що підтримують подібні лібертаріанські та  анархо-капіталістичні погляди пропонують докази з точки зору моралі природного права, Фрідман (хоча він явно заперечує, що він-утилітарист)[1] тут виступає, головним чином, з точки зору наслідків запропонованої ним політики.[1] Фрідман припускає, що будь-що, що робить уряд, коштує принаймні вдвічі більше, ніж те, що робиться приватно.[2] Він пропонує як доказ приклад порівняння витрат Американської Поштової Служби, витрат комплексної доставки з витратами приватних перевізників та витрат Радянського уряду ринкових послуг на Заході.[3]

Сприйняття ідей лібертаріанцями[ред. | ред. код]

Інститут державних справ, центр лібертаріанської думки, розташований в Австралії, включив Апарат Свободи в список "ТОП-20 книг, які ти повинен прочитати до того як помреш" в 2006 році[3]. Журнал «Свобода» вніс книгу до списку ТОП-Десять кращих Лібертаріанських книг, вихваляючи Фрідманаза приділену увагу проблемам, пов'язаних із приватною національною системою оборони і спробам їх вирішення.[4][5]

Схожі книги[ред. | ред. код]

  • Проблема політичної влади Майкла Хьюмера, видана у січні 2013 року, досить детально будується на баченнях Фрідмана, щодо анархо-капіталістичного суспільства.
  • Теорія хаосу Роберт П. Мерфі
  • Порядок без закону: як сусіди вирішують суперечки Роберт Елліксон
  • «Для нової свободи: Лібертаріанський Маніфест» Мюррей Ротбард
  • «Ринок свободи» Морріс і Лінда Таннехилл
  • «Підприємство права: справедливість без держави» Брюс Л. Бенсон

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б The Libertarian Forum. Peden, Joseph R. ISSN 0047-4517Retrieved July 12, 2014 — via Ludwig von Mises Institute.
  2. «Anarcho-capitalism and Moral Philosophy: Deontological versus Consequentialist Ethics» [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] Retrieved July 12, 2014. Friedman states the 'law' that anything done by government costs at least twice as much as a privately provided equivalent.
  3. а б Shearmur, Jeremy. Institute of Public Affairs Review, July 2006, Vol. 58, Issue 2, p. 28, 1/3p (AN 22056148)
  4. Vavasour, Liam (September 2006). Cox, Stephen, ed. «Ten Great Books of Liberty» [Архівовано 10 травня 2019 у Wayback Machine.] (PDF). Liberty 20 (9): 21–33. Retrieved July 12, 2014.
  5. Kinsella, Stephan (August 3, 2006). «Top Ten Books of Liberty» [Архівовано 14 липня 2014 у Wayback Machine.] Ludwig von Mises Institute. Retrieved July 12, 2014.

Посилання[ред. | ред. код]