Миколай Лабунський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб «Заглоба»

Микола́й Лабу́нський гербу «Заглоба» (пол. Mikołaj Łabuński; ? — 13 жовтня 1467, замок єпископів у Чорнокозинцях) — кам'янецький католицький єпископ середини XV століття.

Біографія[ред. | ред. код]

На думку А. Бонецького та В. Абрагама, найправдоподібніше, що походив з Лабунів (Белзька земля).

Невдовзі після смерті єпископа Павела з Боянчиць отримав номінацію на посаду. 26 жовтня 1453 Папа Миколай V видав буллу щодо його призначення на цю посаду; цікаво, що в документі його ім'я — Пйотр. Ймовірно, мав два імені, з яких вживав Миколай. На момент номінації мав бенефіцію плебана у Коломиї та «вівтарію» у Краківській катедрі, які зберіг після призначення. 3 листопада 1454 своїм актом заснував капітулу з 8 каноніків при катедрі. У березні та квітні 1460 року перебував серед оточення короля у Львові.

Помер від чуми 13 жовтня[1] (за іншими даними 30 жовтня) 1467 року в замку в Чорнокозинцях (нині село Кам'янець-Подільського району) — літній резиденції біскупів. Був похований у Кам'янці-Подільському в катедральному костелі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kłoczowski J. Łabuński Mikołaj h. Zagłoba (zm. 1467)… — S. 177.

Література[ред. | ред. код]

  • Ульяновський Володимир. Історія церкви та релігійної думки в Україні: У трьох книгах. — Книга 2: Середина XV — кінець XVI ст. — К. : Либідь, 1994. — С. 131. (рос.)
  • Kłoczowski J. Łabuński Mikołaj h. Zagłoba (zm. 1467) // Polski Słownik Biograficzny. — Wrocław — Warszawa — Kraków : Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1973. — T. XVIII/2, XVIII. — S. 177. (пол.)
  • Сикора Э. Лица Каменца-Подольского. — Харьков, 2010. — С. 62. (рос.)