Миколаївська обласна бібліотечна асоціація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Миколаївська обласна бібліотечна асоціація (МОБА) — незалежна громадська організація, яка об'єднує працівників бібліотек усіх систем і відомств, ветеранів бібліотечної справи, викладачів і студентів навчальних закладів культури, а також читацький актив Миколаївської області.

Історія[ред. | ред. код]

Миколаївська обласна бібліотечна асоціація була створена у жовтні 1991 року. Це була перша подібна організація в Україні. Вона виникла на два роки раніше Української бібліотечної асоціації (УБА). Проблеми, що стояли перед бібліотеками на початку 90-х років 20 століття, вимагали об'єднання зусиль для спільних активних дій. Її засновником була відомома в Україні та за її межами, бібліотекознавець, доктор педагогічних наук Ірина Альбертівна Мейжис, яка і стала її першим головою. Потім (з 1998 по 2002 роки) МОБА очолювала директор ЦБС для дорослих Северин Людмила Степанівна. З травня 2002 року Миколаївську обласну бібліотечну асоціацію очолює директор ЦБС для дітей Семилєт Наталія Вікторівна.

У створенні Миколаївської обласної бібліотечної асоціації стояли також такі відомі у Миколаївській області бібліотечні фахівці: Хорунжий А. Ф., Бородовська С. В., Зубарєва Л. В., Неліна В. А., Добриніна Є. І., Садовська В. В. Возіян А. П. та інші.

Про МОБА[ред. | ред. код]

Місія — об'єднання та активізація інтелектуального і творчого потенціалу бібліотек Миколаївщини задля реалізації інтересів бібліотечної спільноти та розквіту бібліотечної справи як запоруки успіху у вихованні, освіті і сприянні духовному розвитку користувачів бібліотек.

Мета діяльності — підвищення ролі і статусу бібліотек у суспільстві, сприяння забезпеченню прав користувачів на якісне бібліотечне та інформаційно-бібліографічне обслуговування.

Завдання:

  • забезпечення гарантії вільного і рівного доступу громадян до інформаційних ресурсів;
  • привернення уваги суспільства до проблем бібліотек;
  • піклування про збереження і зміцнення існуючих бібліотек та відкриття нових.

Напрями діяльності:

  • здійснення громадського моніторингу за станом бібліотечної справи в області;
  • активне впровадження найкращого бібліотечного досвіду та втілення інновацій;
  • організація соціологічних досліджень щодо читацьких потреб та можливостей їх задоволення;
  • широке обговорення нагальних проблем бібліотечної практики серед фахівців та громадськості;
  • створення та забезпечення системи захисту соціальних інтересів бібліотекарів і бібліотек;
  • удосконалення системи безперервної освіти працівників бібліотек;
  • рекламно-інформаційна діяльність.

Діяльність[ред. | ред. код]

Під егідою МОБА створено проект Ресурси бібліотек міста Миколаєва. Запропонований сервіс дає можливість доступу до електронних каталогів бібліотек — учасниць проекту. МОБА — активний член журі при підбитті підсумків обласних конкурсів різної тематики серед районних і сільських бібліотек. Введена іменна номінація МОБА, переможці якої отримують призи. Протягом багатьох років МОБА є колективним членом Української бібліотечної асоціації. Є активним учасником усіх проектів та ініціатив УБА: конференцій, чатів, флешмобів, поїздок з метою обміну досвідом.

Члени МОБА[ред. | ред. код]

До МОБА входять бібліотеки всіх систем і відомств Миколаївщини. Крім індивідуальних членів публічних бібліотек, її колективними членами є Миколаївська науково-педагогічна бібліотека, Обласна наукова медична бібліотека, бібліотека Національного університету кораблебудування, Науково-методичний центр з освіти при управлінні освіти виконкому Миколаївської міської ради, представники шкільних бібліотек, спеціальних середніх навчальних закладів, Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв, Вищого училища культури.

Посилання[ред. | ред. код]