Білик Микола Ілліч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Микола Білик)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Білик Микола Ілліч
Народився 20 травня 1953(1953-05-20) (70 років)
с. Топорівці Новоселицького району Чернівецької області.
Національність українець
Громадянство Україна Україна
Жанр монументальна скульптура, станкова скульптура
Навчання Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва
Покровитель Д. Крвавич
Нагороди

Народний художник України

Бі́лик Мико́ла Іллі́ч (20 травня 1953, с. Топорівці) — український скульптор. Народний художник України, член-кореспондент Національної академії мистецтв України. Доцент Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука.

Біографія[ред. | ред. код]

Микола Білик народився 20 травня 1953 року в селі Топорівці Новоселицького району Чернівецької області. У 19681972 роках навчався у Вижницькому училищі прикладного мистецтва. У 1980 році закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Творчу працю розпочав у виробничому об'єднанні «Художник». З 1994 року викладає скульптуру, композицію та роботу в матеріалі у Київському державному інституті декоративно-вжиткового мистецтва та дизайну ім. М. Бойчука.

Член Національної спілки художників України з 1986 року. У 2017 році отримав звання «Народний художник України».

З 1981 року бере активну участь у республіканських, всесоюзних і міжнародних виставках в Росії, Україні, Німеччині, Франції та США. Персональні виставки проводилися у Києві, Мюнхені (Німеччина), Чикаго (США), Вашинґтоні (США).

З 1988 року брав участь у симпозіумах скульпторів в містах Ямпіль, Тернопіль, Харків, Луцьк, Бейрут (Ліван). У 1988 році був керівником Міжнародного симпозіуму в Ямполі, де отримав I премію. У 1991 році став лауреатом Міжнародного бієнале «Львів-91» (перша премія в галузі скульптури).

З 1980 року живе і працює в Києві. Його твори представлені в колекціях Міністерства культури і мистецтв України, у музеях Чернівців, Львова, Чернігова, Черкас, Переяслава, а також у Німеччині, Канаді, США, Бельгії, Нідерландах, Франції.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — українська майстриня декоративного мистецтва (художній текстиль) Наталія Валентинівна Борисенко, донька українського скульптора Валентина Борисенка. Син — український скульптор Назар Білик.

Твори[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]