Мирослава Сопілка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мирослава Сопілка
Псевдонім Мирослава Сопілка
Народилася 29 серпня 1897(1897-08-29)
Винники
Померла 28 листопада 1937(1937-11-28) (40 років)
Київ
Поховання Державний історико-меморіальний Лук'янівський заповідник
Країна  Австро-Угорщина
 ЗУНР
Діяльність поетеса
Мова творів українська
Членство Горно і Західна Україна

CMNS: Мирослава Сопілка у Вікісховищі

Мирослава Сопілка (справжнє ім'я Юлія Семенівна Мисько-Пастушенко, 29 серпня 1897(18970829), Винники, Львівська область — 28 листопада 1937, Київ) — українська поетеса та прозаїк доби розстріляного відродження.

Біографія[ред. | ред. код]

Мирослава Сопілка була українською поетесою та прозаїкнею періоду «Розстріляного відродження». Вона народилася 27 серпня 1897 року в передмісті Винників — Маріївці, поблизу Львова. Зростаючи у багатодітній сім’ї бідного селянина, вона отримала лише початкову освіту, але активно читала українських класиків. Згодом Сопілка працювала модисткою (швачкою) і в львівській друкарні, де отримала вплив революційних ідей​​.

Вона вийшла заміж за Михайла Пастушенка, з яким мала двох дітей, Богдана та Віру. В 1928  році в журналі «Вікна» були опубліковані її перші твори, що поклали початок її літературній кар'єрі.

У кінці 1930 року переїхала в Радянську Україну, спочатку в м. Кам'янець-Подільський, де працювала у краєзнавчому музеї. Потім (1932 ) переселилась у Харків. Мирослава Сопілка була членкинею літературної організації «Західна Україна». Книга поезій «Роботящим рукам» (1931). Виступала і як прозаїк, залишивши велику повість «Затишне місто Забобонники».

12 травня 1929 року була серед засновників літературної групи «Горно» — з нею Василь Бобинський, Андрій Волощак, Олександр Гаврилюк, Ярослав Галан, Петро Козланюк, Ярослав Кондра, Ніна Матулівна, Степан Тудор.[1]

В 1934 році Сопілка оселилася в Ірпені під Києвом.

Мирослава Сопілка була заарештована у першій половині 1937 року разом зі своїм чоловіком Михайлом Пастушенком. Під час допитів ні вона, ні її чоловік нічим не скомпрометували себе і відкинули всі звинувачення слідства. Особлива нарада при НКВС СРСР засудила подружжя до розстрілу. Обох було розстріляно: Михайла 18 листопада, а Мирославу — 22 листопада 1937 року. Найімовірніше її тіло було таємно поховане на Лук'янівському кладовищі[2]. Тривалий час про її долю нічого не було відомо, офіційно вважалось, що вона померла на засланні 18 листопада 1942 року[3].

У кінці 1950-х років у Хрущовську відлигу члени Спілки письменників домоглися посмертної реабілітації Мирослави Сопілки. Судово-слідчу справу переглянули у 1958 році. Участь у процесі реабілітації поетеси брали Олесь Гончар, Юрій Смолич.

У місті Винниках є вулиця Мирослави Сопілки.

1973 року вийшла збірка вибраних творів Мирослави Сопілки «До сонця».

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]