Мисливський ніж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мисливський ніж

Мисливський ніж — коротка клинкова, одно- або півторасічна холодна зброя, що використовується для мисливських цілей[1] (добивання, обробки та зняття шкіри із здобичі). Мисливський ніж є придатним для добивання дичини і зняття шкури з дичини. Багато моделей ножів мають виражений скіс обуха, який виводить кінчик ножа ближче до середньої лінії руків'я. Така форма є зручною для колольного удару, але знижує інструментальні можливості ножа[2].

У багатьох сучасних моделях практично зникла гарда, її функції виконує невеликий виступ або западина на нижній частині руків'я. На американських ножах можна зустріти і яскраво виражені підпальцеві виїмки, наприклад на ножах фірми Kershaw Knives. Ці підпальцеві виїмки виглядають гарно, але вони не зовсім зручні, тому що не дають можливості оптимізувати хват ножа в залежності від виконуваної роботи. Крім того, на рукоятці занадто багато металу[3]. З'являються моделі зі спеціальними клинками, на обуху яких розташований шкуродерний гак, це робить ніж менш універсальним, але оптимізує його для виконання основної функції. У деяких конструкціях крім звичайного заточення з'являються ділянки із серейторною заточкою, що при зменшеній довжині клинка підвищує ріжучі можливості ножа.

Конструкція та матеріали[ред. | ред. код]

Мисливський ніж дамаської сталі із гаком для зняття шкури

Мисливські ножі повинні бути зносостійкими і зберігати заточення протягом тривалого часу. Майже всі вони мають фіксоване лезо, поширеними елементами є загострені гаки для зняття шкур. Хороший мисливський ніж повинен бути зручним, якісним і практичним. Ручки, як правило, зроблені з дерева або кістки. Дамаська сталь є достатньо поширеним варіантом для мисливського ножа, оскільки вона достатньо міцна та не руйнується, коли ніж стикається із кісткою тварини[4].

Законодавство[ред. | ред. код]

Згідно із законодавством України громадяни мають право зберігати і носити ножі господарсько-побутового призначення без дозволу МВС. Для носіння і зберігання холодної зброї необхідний дозвіл. Мисливській ніж не обов'язково є холодною зброєю[5], тому при покупці вимагайте копію висновку експертизи («сертифікату») у продавця.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Нож и его элементы. Терминология. Архів оригіналу за 6 лютого 2018. Процитовано 30 січня 2018. 
  2. Справочник технического переводчика: охотничий нож
  3. Современный охотничий нож. Архів оригіналу за 27 липня 2017. Процитовано 30 січня 2018. 
  4. Mitrachi, Allen. Knife Types. Архів оригіналу за 28 жовтня 2020. Процитовано 28 січня 2019.  (англ.)
  5. Методика криміналістичного дослідження холодної зброї та конструктивно схожих з нею виробів. Затверджена рішенням розширеного засідання секції НКМР міністерства юстиції України з проблем трасології та судової балістики із залученням членів Координаційної ради з питань судової експертизи. Архів оригіналу за 23 липня 2020. Процитовано 28 січня 2019.