Митрополит чеських земель і Словаччини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Архієпископ Празький (або Пряшівський), митрополит Православної церкви в чеських землях та в Словаччині - офіційний титул предстоятеля Православної церкви в чеських землях і в Словаччині, однієї з наймолодших православних автокефальних Церков.

Історія[ред. | ред. код]

Історія моравсько-чеського православ'я сходить до 9 століття, хоча благословення на автокефалію отримано аж у 20 столітті. Благословення надала Російська православна церква у 1951 році сьогодні вже неіснуючій Православній церкві в Чехословаччині (чесь. Pravoslavná církev v Československu). У диптиху Церков Православна церква в Чехословаччині стоїть на чотирнадцятому місці перед Православною церквою України та після Польської православної церкви. 27 серпня в 1998 році автокефальність нової Церкви (Православна церква чеських земель та Словаччини) підтвердила константинопольська церква (Константинопольський патріархат).

Особливості[ред. | ред. код]

Згідно зі Статутом нової Православної церкви в чеських землях і в Словаччині юрисдикція Церкви поширюється на дві незалежні держави: Чехію і Словаччину, а її предстоятелем може бути вибраний як Архієпископ празький (головна кафедра Чехії), так і Архієпископ пряшівський (головна кафедра Словаччини). У зв'язку з цим загальний титул предстоятеля Православної церкви в чеських землях і в Словаччині звучить як Архієпископ празький, митрополит чеських земель та Словаччини або Архієпископ пряшівський, митрополит чеських земель та Словаччини, у залежності від того, хто був обраний предстоятелем: Архієпископ празький чи Архієпископ пряшівський.

Список митрополитів[ред. | ред. код]

  1. Єлевферій (Веніамін Воронцов) (8 грудня 195128 листопада 1955)
  2. Іоан (Михайло Кухтін) (17 травня 19561964)
  3. Дорофей (Дмитро Филип) (25 жовтня 196430 грудня 1999)
  4. Миколай (Мікулаш Коцвар) (200030 січня 2006)
  5. Христофор (Радім Пулец) (28 травня 2006 - 12 квітня 2013)
  6. Ростислав (Ондрей Ґонт) (11 січня 2014 — )

Див. також[ред. | ред. код]