Михайлівська церква (Великий Крупіль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Михайлівська церква
50°29′40″ пн. ш. 31°30′40″ сх. д. / 50.49444° пн. ш. 31.51111° сх. д. / 50.49444; 31.51111Координати: 50°29′40″ пн. ш. 31°30′40″ сх. д. / 50.49444° пн. ш. 31.51111° сх. д. / 50.49444; 31.51111
Тип споруди церква
Розташування Україна УкраїнаВеликий Крупіль
Засновник Поміщик Бутович
Початок будівництва 1878
Кінець будівництва 1878
Зруйновано 1929
Стиль невідомий
Належність УПЦ(МП)
Адреса с. Великий Крупіль, вул. Набережна
Епонім Архангел Михаїл
Михайлівська церква (Великий Крупіль). Карта розташування: Україна
Михайлівська церква (Великий Крупіль)
Михайлівська церква (Великий Крупіль) (Україна)
Мапа

Михайлівська церква у Великому Круполі — втрачена пам'ятка церковної архітектури Лівобережної України кінця XIX століття.

Історія[ред. | ред. код]

Іллінська церква стоїть приблизно на тому місці, де і Михайлівська

Михайлівська церква була не першою на цьому місці над Крупільським ставком. Ще до неї тут існувала стара «ветхая» церква, на честь кого вона була освячена і коли збудована, невідомо. Відомо лише, що вона була дерев'яною та розібрана 1878 року «за ветхостью». Ця стара церква стояла ще з XVIII століття та, скоріш за все, була збудована Родіоном Дмитрашком, коли він наново засновував Крукпіль.

Поміщик Великого Круполя Бутович був відомий своїм активним будівництвом у селі, тож 1878 року стара церква була розібрана, а на її місці у тому ж році зведена нова. Як розповідають і досі селяни похилого віку, вона була дуже красивою та високою - принаймні, була вища за дуже схожу на неї пізнішу церкву в Лукашах, яка збереглася донині і є пам'яткою дерев'яної архітектури. При церкві діяло спершу народно-парафіяльне (ще раніше діяло земське училище), а з 1900 року - народне училище. Існувала також бібліотека.

Після встановлення радянської влади школа була відділена від церкви, а саму церкву незабаром закрили. Тут за активної участі працівників Київської кінофабрики, що мала тоді шефство над Круполем, був влаштований сільський клуб, в якому влаштовували покази фільмів та вистав, сільські гуляння. 1929 року на одну із вистав було запрошено Український селянський театр. За однією із версій, члени театру вирішили зігрітися та розпалили у грубі церковні папери, чи то церкву підпалили, але за півгодини дерев'яна споруда була знищена вогнем. В селі й досі очевидці подій та їх нащадки говорять, що церква загорілася не сама. Уранці наступного дня в селі були заворушення, пов'язані з погрозами частини населення розправитися із паліями.

1902 року церква мала 2441 чоловік парафіян із навколишніх сіл, настоятель церкви - Дмитрій Філянський. 1912 року парафіян було вже 2342, священик - Олександр Курдиновський, псаломщик - Андрій Москаленко, церковним старостою був козак Федір Цирупик. У роки Української революції поблизу церкви знаходилися могили полеглих.

Фундамент згорілої церкви був настільки міцний, що простояв ще кілька десятиліть, і жителі поступово його розібрали. Після Другої світової війни на цьому місці був збудований магазин, що нині облаштований під Іллінську церкву.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література та джерела[ред. | ред. код]