Ми — хлопці з Бандерштадту

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ми — хлопці з Бандерштадту
Студійний альбом
Виконавець Брати Гадюкіни
Дата випуску 1991
Записаний 1991
Жанр рок-музика
Тривалість 34:44
Лейбл Аудіо Україна (1992)
Lavina music (2002)
Хронологія Брати Гадюкіни
Попередній
←
Всьо чотко!
(1989)
Було не любити
(1994)
Наступний
→

«Ми — хлопці з Бандерштадту» — другий студійний альбом львівського гурту «Брати Гадюкіни», виданий 1991 року. Він містив вісім пісень, що поєднували панк-рок, регі, блюз-рок та ска, та іронічні тексти галицьким суржиком, написані фронтменом гурту Сергієм Кузьмінським. Головним хітом стала однойменна композиція «Ми — хлопці з Бандерштадту», присвячена львівським батярам, яку неодноразово переспівували інші рок-гурти.

Платівка вважається одним із кращих українських альбомів 1991 року, а чільна композиція не лише зробила з «Братів Гадюкіних» зірок української рок-музики, але й подарувала Львову неформальну назву «Бандерштадт».

Про альбом[ред. | ред. код]

Передумови[ред. | ред. код]

Наприкінці 1991 року львівський гурт «Брати Гадюкіни» вже був непогано відомий українському глядачеві. Засновані за три роки до цього[1], «Гади» пройшли шлях від виконання російськомовного рок-н-ролу до іронічних пісень, що поєднували регі, блюз-рок, панк-рок та ска, з іронічними текстами галицьким суржиком, написаними вокалістом Сергієм Кузьмінським, або просто «Кузею». За словами музикантів, коли вони виступали на фестивалі «Червона рута ‘89», то їхні пісні вже знали[2]. Це не дивно, бо 1989 року дебютний магнітоальбом гурту «Всьо чотко!» було видано не тільки в Україні, але й в сусідній Польщі (під назвою «Наша відповідь Кобзонові»)[3]. «Гади» виступали у Москві на фестивалі «Сирок '89», який зібрав найкращи інді-гурти СРСР, вразивши всіх українськомовною частиною програми, після чого їх навіть запросили на «Різдвяні зустрічі» Алли Пугачової[4].

Запис альбому[ред. | ред. код]

З матеріалом з дебютного альбому «Всьо чотко» «Брати Гадюкіни» виступали приблизно півтора року. Поступово в їхньому концертному репертуарі почали з'являтися нові пісні, такі як «Коровай», «Сорок пачок Верховини» та «Місячне сяйво твого тіла». До основного складу гурту, в який входили Сергій Кузьмінський (вокал, клавішні), Олекса Гамбург (бас-гітара), Андрій Партика (соло-гітара), Ігор Мельничук (клавішні) та Михайло Лундін (ударні), додалися три музиканти, що грали на мідних духових інструментах[4].

1991 року було вирішено записати нові пісні для нового альбому. Запис проходив на студії компанії «Аудіо Україна». На той момент бас-гітарист Олекса Гамбург залишив гурт, тому його партії виконав Ігор Мельничук, а за клавішні сів Петро Крохмальов[4].

Вихід альбому[ред. | ред. код]

Нова збірка пісень «Гадів» вийшла наприкінці 1991 року, отримавши назву «Ми — хлопці з Бандерштадту». Завдяки лейблу «Аудіо Україна», створеному після розпаду СРСР, альбом вийшов не лише на звичних касетах, але й на вінілових платівках. Це сталося тому, що звукозаписувальна компанія змогла зберегти частину замовлень, які планувалося видати ще на радянській «Мелодії». Альбом «Братів Гадюкіних» отримав порядковий номер 0040, до нього ж на лейблі виходили записи таких виконавців, як Богдан Базиликут (0001), Віталій Білоножко, Тарас Петриненко, Іво Бобул, Руся та інші. Грамофонні платівки на додачу до касет отримував далеко не кожен виконавець — окрім «Братів Гадюкіних», на вінілі вийшли, зокрема, альбом Алли Кудлай та рок-опера «Біла ворона» Юрія Рибчинського та Геннадія Татарченка, — а друкувалися платівки на Апрелєвському заводі, розташованому в Московській області[5].

Зміст альбому[ред. | ред. код]

Обкладинка та назва[ред. | ред. код]

Обкладинка альбому «Ми — хлопці з Бандерштадту» була витримана в червоно-чорних кольорах, які вперше з'явилися в символіці Легіону Українських січових стрільців, що боролися за незалежність країни ще 1916 року; 1941 року аналогічні кольори замість жовто-блакитних обрали для свого прапору представники ОУН[6]. Складалося враження, ніби до червоного прапору СРСР було підшито смугу чорної тканини[7].

Як касета, так і грамофонна платівка складалися з двох різноколірних частин, причому «червона» містила серп і молот, державну емблему СРСР, а «чорна» — тризуб незалежної України. Назва альбому була набрана готичним шрифтом, притаманним старовинним німецьким виданням, підкреслюючи походження місцевості, з якою себе жартома ідентифікували виконавці («штадт» в німецьких топонімах перекладався як «місто», через що «Бандерштадт» означав «місто Бандери»). Нарешті, літера «А» в назві «Брати Гадюкіни» була обведена колом, демонструючи вірність ідеалам анархізму та спорідненість жанру «анархо-панку»[8].

Музика та тексти[ред. | ред. код]

Платівка містила вісім пісень, які продовжували музичну стилістику, представлену на дебютному альбомі гурту. Основною відмінністю стало більш активне використання синтезаторів, так званої «йоніки», а також більш винахідливі «аранжації», в яких традиційні рок-інструменти — електричні гітари, бас-гітара та ударні — поєднувалися з мідними духовими інструментами: трубою, тромбоном і саксофоном. Більшість текстів містили політично-соціальну сатиру на тогочасну Україну, зокрема, «Червона фіра», в якій йшлося про колишніх комуністів, комсомольців, що перефарбувались з червоного у жовто-синій та співали «засвіт встали козаченьки» на мотив «наш паровоз вперьод лєтіт». Були на альбомі й аполітичні пісні, на кшталт ліричної «Місячне сяйво твого тіла», на яку навіть було знято відеокліп[8][9].

Головним хітом альбому стала чільна композиція «Ми — хлопці з Бандерштадту». Розпочинаючись зі звучання галицьких сурм, до яких додаються традиційні рокові «перевантажені» гітари, пісня поєднує народні мотиви із рок-н-рольною стилістикою. У тексті згадуються львівські батяри (угор. betyár — «розбійник»), життєрадісні розбишаки, «шляхетні волоцюги», що жили у Львові 1930-х років[10].

Критичні відгуки[ред. | ред. код]

В санкт-петербурзькому журналі Rock Fuzz (№ 9, 1993 рік) припустили, що Бандерштадт — це «місто, в якому стріляють комуняк», але визнали, що «Брати Гадюкіни» не мають до цього відношення. Колектив музикантів назвали «спритними хлопцями, у яких „всьо чотко“, що разом з бабами, папіросами та групою підтримки вирішили „сколихнути“… всю Україну новим альбомом». Оглядач також звернув увагу, що оформлення альбому (поєднання червоних та чорних кольорів) нагадує сценічні образи музикантів, а альбом краще за все слухати із сусідами, як це зробила Алла Пугачова[11].

2019 року випускова редакторка сайту «Лірум» Катерина Ятель включила декілька пісень з «Бандерштадту» до свого списку улюблених композицій «Братів Гадюкіних». На її думку, «Місячне сяйво твого тіла» стала зразком інтимної лірики у творчості «Гадів» (попри іронічні метафори, згадування тюремних нар і домовини, та характерний відеокліп), а чільна «Ми — хлопці з Бандерштадту», яка стала своєрідним гімном не лише львівських батяр, але й футбольних вболівальників місцевих «Карпат», поєднує дві протилежні концепції — націоналізм та анархізм[12].

В рецензії на збірку «Краще», опублікованій на сайті «Наш НеФормат» 2020 року, Геннадій Шостак відзначив три композиції з «Бандерштадту». Лірична «Місячне сяйво твого тіло», на його думку, підтверджує, що людина може бути щасливою лише якщо знайде свою другу половинку. В «Мамуню, рихтуйте весілля» він знайшов відсилання до аварії на Чорнобильській АЕС, наслідки якої й має зменшити весілля, бо алкоголь знешкодить радіацію. Нарешті, «Ми — хлопці з Бандерштадту» було визнано джерелом неологізму «Бандерштадт», який після виходу альбому став розповсюдженим серед молоді та національно налаштованих верств населення країни[13].

Історичне значення[ред. | ред. код]

Попри популярність, що прийшла до «Братів Гадюкіних» із виходом альбому, подальша долі рок-гурту — хоча і досить типова для рок-виконавців — вийшла сумною. Фронтмен гурту Сергій Кузьмінський підсів на наркотики, і в другій половині 1990-х «Гади» припинили концертну діяльність, встигнувши випустити після «Бандерштадту» лише два студійних альбоми. 2009 року після тривалої хвороби «Кузя» пішов з життя, проте його творчість в складі «Братів Гадюкіних» й досі входить до найкращих зразків української музики часів Незалежності[9].

«Ми — хлопці з Бандерштадту» вважається одним з кращих українських альбомів 1991 року, а чільна композиція не лише зробила з «Братів Гадюкіних» рок-зірок, але й подарувала Львову неформальну назву «Бандерштадт», яка закріпилася за ним назавжди[14][9]. Пісня «Хлопці з Бандерштадту» стала справжньою візитівкою гурту. Кавер-версію цієї пісні записували рок-гурти «Кому вниз» та «Мертвий півень», а на честь «міста Бандери» було засновано фестиваль альтернативної музики «Бандерштат», який щорічно проходив на Волині з 2007 року[9][15].

Список пісень[ред. | ред. код]

Червона сторона[ред. | ред. код]

#НазваТривалість
1.«На Україні лад і спокій»4:01
2.«Мамуню, рехтуйте весілля»3:40
3.«Червона фіра»6:20
4.«Коровай»4:07

Чорна сторона[ред. | ред. код]

#НазваТривалість
5.«Сорок пачок Верховини»3:14
6.«Мужчина та'як я»3:36
7.«Місячне сяйво твого тіла»4:36
8.«Ми — хлопці з Бандерштадту»5:29
Примітки
  • напис на звороті конверта LP — «Червоно-сіре» (англ. Red-Grey), на наклейці — «Червона фіра».
  • написи на звороті конверта та наклейці LP — «Ми — хлопці з Бандерштату»

Учасники запису[ред. | ред. код]

  • Аранжація — Брати Гадюкіни
  • Сергій Кузьмінський — спів, йоніка, устна гармоніка, перкусія, орекстровий бубен
  • Андрій Партика — гітара, устна гармоніка, стрічковий ревербератор
  • Ігор Мельничук — бас-гітара, підспів
  • Михайло Лундін — ударні, підспів
  • Павло Крохмальов — йоніки
  • Мідна група підтримки (пиво, баби і папіроси):
    • Олег Качечка — трубка
    • Богдан Ватащук (Мордент) — тромбон
    • Степан Коваль (Зьома) — саксофон
  • Продюсерство — Брати Гадюкіни
  • Директор групи — Олена Мархасева
  • Екзек'юців продюсер: Юрій Яковлев
  • Дизайн — Юрій Жигун
  • Тексти — А. Партика (треки 6), С. Кузьмінський
  • Музика — І. Мельничук (треки 6, 7), А. Партика (треки 6), Брати Гадюкіни (треки 1, 5), С. Кузьмінський (треки 2—4, 7, 8)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гурт. Офіційний сайт Братів Гадюкіних. Офіційний сайт Братів Гадюкіних (англ.). Процитовано 12 березня 2024.
  2. Гурт «Брати Гадюкіни» про фестиваль «Червона Рута-89» #shorts (uk-UA) , процитовано 12 березня 2024
  3. Брати Гадюкіни – Всьо Чотко!. Discogs.
  4. а б в Євтушенко, Олександр. БРАТИ ГАДЮКІНИ | Українська музика та сучасна рок-культура. Рок-антологія «Легенди химерного краю». Процитовано 20 березня 2024.
  5. К 25летию независимости мы заморочились и создали список самых интересных виниловых лейблов Украины. Enjoy!. Facebook - Vinyl Grooves. 24 серпня 2016. Процитовано 12 березня 2024.
  6. Звідки в українців взявся червоно-чорний прапор?. Провсе (укр.). 1 листопада 2022. Процитовано 12 березня 2024.
  7. Пам'яті Сергія Кузьминського. texty.org.ua (укр.). 2010. Процитовано 21 березня 2024.
  8. а б Брати Гадюкіни – Ми - Хлопці З Бандершtаtу. Discogs.
  9. а б в г Горобчук, Богдан-Олег (10 серпня 2021). 30 альбомів України: найкраща наша музика часів незалежності | Новини Еспресо. espreso.tv (укр.). Процитовано 12 березня 2024.
  10. Хіпстери-трикстери 30-х. Хто такі батяри, через яких сваряться у Львові. tvoemisto.tv. Процитовано 12 березня 2024.
  11. А-Ку. БРАТИ ГАДЮКІНИ - "Ми - Хлопці З Бандерштадту". "Rock Fuzz" (СПб) №9'1993. Процитовано 20 березня 2024.
  12. Ятель, Катерина (20 лютого 2019). 12 улюблених пісень гурту Брати Гадюкіни – за версією LiRoom. Лірум (укр.). Процитовано 20 березня 2024.
  13. Шостак, Геннадий. БРАТИ ГАДЮКІНИ - "Краще" | Рецензии | Наш НеФормат. www.nneformat.ru. Процитовано 20 березня 2024.
  14. Межва, Леся (3 листопада 2013). У Львові відкрився "Бандерштат". Gazeta.ua (укр.). Процитовано 12 березня 2024.
  15. Бандерштат 2022 - фестиваль українського духу. 5-7 серпня - Луцьк. Купити квитки на Бандерштат. Бандерштат 2022 - фестиваль українського духу (укр.). Процитовано 12 березня 2024.