Мобула

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мобула

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Скати (Batoidea)
Ряд: Орлякоподібні (Myliobatiformes)
Родина: Мантові (Mobulidae)
Рід: Мобула (Mobula)
(Rafinesque, 1810)
Посилання
Вікісховище: Mobula
Віківиди: Mobula
ITIS: 160995
NCBI: 86365
Fossilworks: 34740

Мобула (Mobula) — рід скатів родини Мантові (Mobulidae). Має 9 видів. Інша назва «малий морський диявол» або «риба-диявол».

Опис[ред. | ред. код]

За будовою представники цього роду схожі на скатів з роду Манта. Голова велика та широка. Загальна ширина коливається від 1 до 5,2 м, вага може сягати 500 кг. Рот розташований на нижній поверхні голови, зуби є на обох щелепах. З боків голови присутні плавці-«роги» як у мант. Проте вони менші. Хвіст може бути наділений шипом-жалом. Зяброві щілини розташовані на нижній стороні, доволі широкі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічаються на глибинах від 150 до 2000 м. Мобули живуть невеликими зграйками в товщі води. Вони швидко плавають, змахуючи крилоподібними плавниками. Мобули часто вистрибують з води, іноді здійснюючи один за іншим цілу серію стрибків. Живляться планктонними ракоподібними і дрібною рибою. При спокійному плаванні головні плавники у них виставлені вперед, але, переслідуючи зграю риб, вони утворюють з цих плавників подобу лійки, через яку здобич направляється до рота.

Це яйцеживородні скати. Парування відбувається в товщі води. Самиця мобул виношує тільки одного ембріона, що отримує поживну маткову рідину тим же шляхом, як і зародок скатів-хвостоколів.

Рожеве м'ясо мобул дуже смачне, але вони ніде не виловлюються у великій кількості. Витягнений з води скат нерідко видає досить музичні звуки, схожі на дзвін.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у тропічних та субтропічних морях усіх океанів.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Kurt Fiedler: Lehrbuch der Speziellen Zoologie, Band II, Teil 2: Fische, Gustav Fischer Verlag Jena, 1991, ISBN 3-334-00339-6