Мови Ватикану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мови в Ватикані)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Італійський напис на будівлі Ватиканських музеїв

Ватикан — місто-держава, що виникла в 1929 році.

У Ватикані відсутня встановлена законом офіційна мова. Тим не менш, відповідно до параграфа 2 Legge sulle fonti del diritto від 7 червня 1929 року, закони та правові акти держави публікуються на італійській мові (такі як Supplemento per le leggi e disposizioni dello Stato della Citta del Vaticano — додаток до Acta Apostolicae Sedis)[1].

На офіційному сайті Ватикану використовуються, крім італійської, англійська, французька, іспанська та німецька мови[2], але не латинська і португальська, використовувані на офіційному сайті Святого Престолу[3].

У межах держави використовується велика кількість мов. Так, солдати Ватиканської швейцарської гвардії приносять клятву на офіційній мові їх рідного кантону: німецькою, французькою або італійською[4]. Газета Святого Престолу l'osservatore Romano, що публікується в Італії, видається англійською, німецькою, французькою, польською, португальською та іспанською мовами. У липні 2008 року до них приєдналася мова малайялам[5].

Найважливіші документи Святого Престолу, опубліковані в Acta Apostolicae Sedis, написані латинською мовою. З моменту виникнення держави акти пишуться також італійською, грецькою, німецькою та французькою мовами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Текст перших семи пунктів опублікований тут. [Архівовано 2010-12-27 у Wayback Machine.]
  2. Офіційний сайт Ватикану. Архів оригіналу за 2 листопада 2010. Процитовано 23 червня 2016.
  3. Офіційний сайт [Архівовано 2013-03-14 у Wayback Machine.] Римської курії
  4. На вебсайті використовується також англійська мова. Архів оригіналу за 22 червня 2008. Процитовано 23 червня 2016.
  5. Новини Ватикану. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 23 червня 2016.