Могила-Роблениця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Могила-Роблениця — скіфський курган на території Бахмацького району Чернігівської області поблизу села Голінка.

Розташування і розмір[ред. | ред. код]

Могила-Роблениця розташована у трьох кілометрах на захід від села Голінка у бік Григорівки. На осінь 2015 Могила-Роблениця була заввишки чотири метри, у діаметрі — 20 метрів. Щороку підточується сільськогосподарською технікою.

Проводилися археологічні розкопки, на самому кургані глибокі ями, залишені після досліджень Могили.

Специфіка[ред. | ред. код]

Скіфські кургани зустрічаються на території всієї лівобережної України. Кургани північніше міста Ромни у науці відомі як Посульські, хоча лежать доволі далеок на північ.

Могила-Роблениця між сучасними селами Бахмацького району — Григорівка та Голінка — належить до північної околиці Посульської групи курганів і розташована неподалік пересохлої річки Голінка басейну річки Ромен. За свідченням археологів, більшість курганів на території Бахмацького району споруджено в VI—V століттях до Різдва Христова.

Могила-Роблениця ще у 19 столітті була розташована у цілій групі скифських курганів, при чому поруч розташований ще один курган, розораний у 1950-их роках ХХ століття.

За більш як дві з половиною тисячі років більшість курганів довкола Могили-Роблениці розорано і зрівняно із землею, в ареалі цієї археологічної пам'ятки ще прочитуються до двох десятків курганів, переважно між селами Голінка та Гайворон, а також поблизу Терешихи та селища Восьме Березня.

Народні повір'я про Могилу-Робленицю[ред. | ред. код]

У довколишніх селах Могила-Роблениця користується недоброю репутацією (погане місце) і тепер більшість місцевої молоді навіть не знають про її існування. Щоправда, збереглися перекази про використання цього кургану у магічних вправах мешканців села Голінка. Зокрема, місцеві чаклунки рекомендували безплідним парам або тим, хто страждав на імпотенцію, здійснити статевий акт на Могилі-Роблениці. Це мало допомогти у сімейному житті.

Література[ред. | ред. код]

  • Краю наш роменський: Краєзн. нарис /Упоряд. Г. В. Діброва, О. В. Іващенко, В. В. Панченко — Суми: Вид. «Слобожанщина», 2002. — 104с.
  • Кухарчук Ю. Знахідки доби палеоліту на Роменщині //Сумська старовина. — 1997. — № 1. — С.3-10.