Модератор (IT)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Модер)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Модера́тор (лат. moderor — зменшую, стримую) — користувач, який має ширші права порівняно зі звичайними користувачами на суспільних інтернет-ресурсах (чатах, форумах, конференціях), зокрема хоча б одне з прав:

  • право видаляти чужі повідомлення;
  • право редагувати чужі повідомлення;
  • право видаляти сторінки користувачів;
  • обмежувати користувачів у правах редагування та перегляду сайту (банити).

Модератори також можуть відповідати на загальні питання, а також реагувати на конкретні скарги користувачів.

Точний перелік повноважень і обов'язків модератора на кожному сайті свій. Найчастіше модератор відповідає за дотримання користувачами правил сайту. Наприклад, очищення сайтів від спаму, спамботів тощо.[1]

Обов'язком модератора є управління повсякденними справами форуму чи дискусійного майданчика, що стосуються потоку користувацьких дописів та комунікації. Відносна ефективність цього управління користувачами безпосередньо впливає на якість інтернет-ресурсу загалом, його привабливість і користь як спільноти взаємопов'язаних між собою користувачів.

Приклади[ред. | ред. код]

На багатьох сайтах модератори діють як неоплачувані волонтери, що викликає суперечки та напруженість у суспільстві. На Reddit деякі модератори відкрито висловлювали невдоволення тим, що їхню неоплачувану працю недооцінюють, тоді як інші користувачі сайту звинувачували модераторів у зловживанні спеціальними привілеями доступу для того, щоб діяти як «особи, задіяні у змові» «дрібних тиранів».[2] На 4chan модератори зазнають значних насмішок і презирства. Там їх часто називають прибиральниками (або, ще більш зневажливо, «дженні» (англ. jannie; утворено від janitor +‎ -ie)), зважаючи на те, що їхня робота рівнозначна прибиранню сумнозвісного шітпостингу на іміджбордах.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Abimbola, Oladosu Olakunle; Mercy, Okikiola Folasade; Osarenren, Alakiri Harrison; Esther, Oladiboye Olasunkanmi (30 березня 2014). Social Interactions and Query Analysis in an Online Forum. American Journal of Networks and Communications (англ.). Т. 3, № 1. с. 13. doi:10.11648/j.ajnc.20140301.12. ISSN 2326-8964. Процитовано 5 травня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  2. Chen, Adrian (21 липня 2015). When the Internet's 'Moderators' Are Anything But. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 19 липня 2021.
  3. The Man Who Helped Turn 4chan Into the Internet's Racist Engine. www.vice.com (англ.). Vice. Процитовано 19 липня 2021.