Моздок-Малгобецька операція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Моздок-Малгобецька операція
Моздок-Малгобекская операция
Битва за Кавказ
Німецько-радянська війна
Німецькі танкові війська висуваються долиною на рубіж переходу в атаку. Північний Кавказ. Вересень 1942 року
Німецькі танкові війська висуваються долиною на рубіж переходу в атаку. Північний Кавказ. Вересень 1942 року

Німецькі танкові війська висуваються долиною на рубіж переходу в атаку. Північний Кавказ. Вересень 1942 року
Координати: 43°45′00″ пн. ш. 44°39′00″ сх. д. / 43.750000000028° пн. ш. 44.65000000002777369445539080° сх. д. / 43.750000000028; 44.65000000002777369445539080
Дата: 1 — 28 вересня 1942
Місце: Моздок, Малгобек
Результат: не визначений результат
Територіальні зміни: військами Червоної армії зірвана спроба вермахту захопити нафтові райони Грозного та Баку
Сторони
СРСР СРСР Третій Рейх Третій Рейх
Командувачі
СРСР Масленников І. І.
СРСР Петров І. Ю.
СРСР Коротеєв К. А.
СРСР Козлов П. М.
СРСР Хоменко В. О.
СРСР Вершинін К. А.
Третій Рейх Евальд фон Кляйст
Третій Рейх Ебергард фон Маккензен
Третій Рейх Ойген Отт
Третій Рейх Курт Пфлюгбайль
Третій Рейх Трауготт Герр
Третій Рейх Фелікс Штайнер
Третій Рейх Герман Рекнагель
Військові формування
СРСР Північна група військ (Закавказький фронт) Третій Рейх 1-ша танкова армія

Моздок-Малгобецька операція (рос. Моздок-Малгобекская операция) — фронтова оборонна операція радянських військ Північної групи військ Закавказького фронту (генерал-лейтенант Масленников І. І.) у ході стратегічної битви за Кавказ у 1942 році.

Зовнішні зображення
Мапа боїв Моздок-Малгобецької операції

Історія[ред. | ред. код]

Передумови[ред. | ред. код]

До кінця літа 1942 року війська німецького вермахту успішно наступали за планом операції «Едельвейс» на південному фланзі німецько-радянського фронту; 25 серпня був окупований Моздок, 31 числа — Прохладний, і німецькі війська вийшли на рубіж ПрохладнийМоздокІщерська. Німецьке командування намагалося продовжити свій наступ та прорватися до нафтових районів Кавказу. На напрямку головного удару 1-ї танкової армії генерал-полковника Евальда фон Кляйста групи армій «А» оборонялися війська Північної групи військ генерал-лейтенанта Масленникова І. І. (37-ма, 9-та, 44-та і 58-ма армії, 11-й гвардійський стрілецький корпус, 4-та повітряна армія). Радянські війська, використовуючи природні перешкоди, створили глибоко ешелоновану оборону по рубежу річок Баксан, Терек, прикриваючи направлення на Орджонікідзе, Грозний. Головний удар німецьких військ завдавався силами двох танкових і двох піхотних дивізій на Моздок-Малгобекському напрямку, де утримувала оборону 9-та армія генерал-майора Коротеєва К. А.. Німці мали тут перевагу в артилерії більш ніж у 6 разів і в танках більш ніж у 4 рази.

Склад сторін[ред. | ред. код]

СРСР[ред. | ред. код]

Німеччина[ред. | ред. код]

Кінний ескадрон капітана Качеровського В. Л. атакує противника в районі поблизу Моздока. Вересень 1942 року

Хід битви[ред. | ред. код]

У ніч на 1 вересня німецькі війська розпочали операцію, завдавши відволікаючі удари східніше Моздока, а наступного дня, зосередивши проти однієї стрілецької дивізії і двох стрілецьких бригад 9-ї армії 4 дивізії і 200 танків, форсували Терек (на південь від Моздока) і вклинилися в оборону радянських військ на глибину до 12 км. До району прориву радянське командування висунуло частини і з'єднання з резерву і з ділянок, які не були атаковані. 3 вересня до найзагрозливішого напрямку прориву вермахту підійшли з'єднання 11-го гвардійського стрілецького корпусу, які за підтримки авіації 4-ї повітряної армії відкинули німецькі війська на 9 км на північ. 12 вересня німці здобули Малгобек.

До 19 вересня німецьке командування було вимушено припинити наступ на Малгобек. Водночас, для посилення моздокського угруповання вермахту з туапсинського напрямку була перекинута моторизована дивізія СС «Вікінг», яка була введена в бій на ділянці наступу 13-ї танкової дивізії генерал-майора Трауготта Герра. 25 вересня після введення дивізії СС «Вікінг» у першу лінію наступ на Малгобек був відновлений.

До 29 вересня німецькі війська захопили Терек, Плановське, Ельхотово, Ілларіоновку. Однак, опір радянських військ, та втрати, зазнані німецькими військами 1-ї танкової армії в боях у районі Моздока, Малгобека і Ельхотово, змусили німецьке командування відмовитися від наступу на грозненському напрямку і перейти до оборони.

Наслідки[ред. | ред. код]

У результаті проведення Моздок-Малгобецької операції німецьке командування не змогло досягти визначеної мети щодо прориву до Грозненського і Бакинського нафтових районів, а також було позбавлено можливості здійснити маневр силами і посилити резервами групу армій «A», під час нагальної потреби у живій силі та техніці в ході битви за Кавказ. Водночас, німці не мали можливості послабити групу армій «А» і за рахунок неї посилити групу армій «B», що вела наступ на Сталінград. Таким чином, хід і наслідки Моздок-Малгобецької операції значно вплинули на зрив німецького плану ведення війни на Кавказі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Посилання[ред. | ред. код]

Відео[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Матиев Т. Х. Малгобекский бастион. Поворотный момент битвы за Кавказ (сентябрь-октябрь 1942 г.).. — М.: Центрполиграф, 2016.