Мойра Браун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мойра Браун
англ. Moira Brown
Народилася
Монреаль, Квебек
Країна  Канада
Діяльність морський біолог
Alma mater Університет Макгілла
Університет Гуелфа
Галузь відновлювані ресурси
Науковий ступінь доктор наук
Нагороди «Gulf of Maine Visionary Award» (2002)
«Canadian Environment Awards» (2003)
«International Fund for Animal Welfare Lifetime Achievement Awards» (2006)

CMNS: Мойра Браун у Вікісховищі

Мойра Браун (англ. Moira Brown) — канадська біологиня, дослідниця китів у Північній Атлантиці.

Браун є керівницею ініціативи зоозахисників у переконанні канадського уряду, судноплавства та науковців щодо необхідності захисту китів і боротьби з ударними кораблями китобоїв у затоці Фунді. Мойра вже понад 30 років займається дослідженнями китів[1].

Раннє життя та освіта[ред. | ред. код]

Мойра Браун народилася в Монреалі, Квебек. Здобула вищу освіту в Університеті Макгілла.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Браун викладала фізичне виховання протягом чотирьох років у школах в районі Західного острова Монреаля, Квебек. Потім вона вступила до Університету Макгілла в Монреалі для вивчення відновлюваних ресурсів і закінчила навчання в ступені бакалавра.

Вона працювала науковим співробітником в Міністерстві рибальства та океанів Канади[en] в рамках проекту про історію китобійного промислу. У 1985 році Мойра почала працювати добровольцем в акваріумі Нової Англії[en], вивчаючи біологію популяції Eubalaena australis в затоці Фунді, а потім і в затоці Кейп-Код[2]. Її дослідження з правильної генетики китів почалися в 1988 році.

Після роботи з вивчення китів протягом десяти років, Мойра повернулася до університету, щоб отримати ступінь доктора в Університеті Гуелфа в Онтаріо.

Браун працювала в Коледжі Атлантики[en] в Бар-Харборі, штат Мен, протягом трьох років, а потім стала директором Центру прибережних досліджень в Провінстаун, штат Массачусетс, протягом семи років працювала над збереженням морських ссавців та їх екосистеми.

Після п'ятирічних зусиль Браун та її колег, Міжнародна морська організація в 2003 році змінила транспортні смуги, щоб уникнути вимирання морських видів[3].

У 2004 році Браун стала старшим науковим співробітником в Акваріумі Нової Англії в Бостоні, штат Массачусетс[4][5], де вона і зараз проводить роботи з збереження морської природи, спрямовані на зменшення загроз, пов'язаних з людиною, для правильної популяції китів у канадських водах.

У 2016 році Мойра стала співголовою групи з поліпшення довкілля для eubalaena australis (укр. Кит південний австралійський). Вона також є членом Канадського інституту китів[6].

Зображення двох китів, дослідженням яких займається Мойра Браун

Фотографії[ред. | ред. код]

Eubalaena glacialis

Практика ідентифікації китів шляхом фотографії була вперше розроблена в 1970-х роках і широко використовується під час сучасних досліджень китів. Кожен eubalaena australis має фізичні особливості, які роблять його унікальним і відрізняються від інших. Природні позначки кожного кита фотографуються, а інформація зберігається в комп'ютерній базі даних.

Каталог Eubalaena australis в акваріумі Нової Англії був створений Скоттом Краусом у 1990 році[7]. Він містить інформацію, яка стосується більш ніж 30 000 спостережень за китами більш ніж 500 окремих китів з 1935 року. Браун є однією з багатьох вчених, які внесли свій внесок до бази даних[8].

Вчені та дослідники використовували цю інформацію для оцінки чисельності популяції: у 2007 році популяція eubalaena australis оцінювалася на мітці в 400 китів. Вони можуть визначити, коли і де індивідуальний кит подорожував протягом свого життя, а також контролювати демографічні показники популяції китів, репродуктивні зусилля, смертність, поведінку, закономірності міграції та частоту виникнення рубців й іншої шкоди здоров'ю від рук людини. Результати, отримані в результаті цього дослідження, можуть бути використані для виявлення проблем, пов'язаних з видами, та реалізації стратегій відновлення флори, таких як схема поділу руху затоки Фанді, що була запроваджена у 2003 році.

Профілювання ДНК і криміналістичний центр[ред. | ред. код]

Центр профілактики ДНК та криміналістики ДНК у Канаді запровадив генетичне профілювання з високою роздільною здатністю для вивчення eubalaena australis в Північній Атлантиці. Дослідники вивчають зменшення чисельності населення китів, що знаходяться під загрозою зникнення, як історичного, так і сучасного аналізу.

Браун є членом групи дослідників, які намагаються з'ясувати, чому кількість популяцій китів настільки різко скоротилася. Одна з теорій полягала в тому, що баскський китобійний промисел в XVI і XVII століттях в затоці Святого Лаврентія призвів до величезного скорочення популяції китів та інших представників флори в цьому середовищі про живання. У 1978 році, у Ред-Бей, Ньюфаундленді і Лабрадорі, під час розслідування китобійних центрів протоки Бель-Айл Канадський музей природи проаналізував морфологію і генетику кісток, після порівняння їх з ДНК північноатлантичного кита, вони прийшли до висновку, що баски в основному полювали на китів, а не суто на eubalaena australis.

Нагороди[ред. | ред. код]

Реалізуючи захист морських ссавців в Канаді, Браун була визнана наступними нагородами:

  • 2002 — «Gulf of Maine Visionary Award»[9];
  • 2003 — «Canadian Environment Awards»;
  • 2006 — «International Fund for Animal Welfare Lifetime Achievement Awards».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «North Atlantic right whales rebound in Bay of Fundy» [Архівовано 19 травня 2021 у Wayback Machine.] // CBC News
  2. "Right whale sightings still on the decline in Bay of Fund [Архівовано 8 листопада 2020 у Wayback Machine.] // CBC News
  3. Whales Win Right-of-Way! // National Geographic Channel (архів)
  4. Zodiacs and Crossbows: I Spent a Day Chasing Whales to Learn How to Study Them [Архівовано 20 грудня 2016 у Wayback Machine.] // Motherboard
  5. App offers inside track on whales // The Chronicle Herald (архів)
  6. Right whale freed from fishing gear in Bay of Fundy [Архівовано 19 вересня 2020 у Wayback Machine.] // CBC News
  7. Commission baleinière internationale; International Whaling Commission (1996). Report of the Commission - International Whaling Commission. The Commission. с. 674. Архів оригіналу за 4 вересня 2021. Процитовано 12 червня 2019.
  8. Bruce E. Beans; Larry Niles (2003). Endangered and Threatened Wildlife of New Jersey. Rutgers University Press. с. 22–. ISBN 978-0-8135-3209-7. Архів оригіналу за 4 вересня 2021. Процитовано 12 червня 2019.
  9. Eyes on the future [Архівовано 3 березня 2016 у Wayback Machine.] // Gulf Maine Times

Посилання[ред. | ред. код]