Мокека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мокека
Тип Рагу
Походження Бразилія
Регіон чи країна Еспіриту-Санту
Входить у національні кухні Бразильська кухня
Температура подачі Гарячий
Необхідні компоненти морепродукти, риба, креветки, цибуля, часник, помідори, кінза та коріандр
Варіації Мокека капіксаба, мокека баяна

Моке́ка (МФА[moˈkɛkɐ] або МФА[muˈkɛkɐ], залежно від діалекту, також пишеться muqueca) — бразильське рагу з морепродуктів. Його повільно готують у теракотовій касолі. Мокеку можна приготувати з креветками або рибою як основою з помідорами, цибулею, часником, лаймом та коріандром. Назва мокека походить від терміну mu'keka в мові мбунду. Повний набір страви — рибне рагу, печеня з банана да тера (той самий процес тушкування риби, але з бананом да тера), пірао та білий рис. Кожен у своїй глиняному горщику.

Мокека капіксаба[ред. | ред. код]

Традиційною мокекою визнана мокека капіксаба і походить зі штату Еспіриту-Санту. Це поєднання бразильської та португальської кухні. Вважається більш м'якою і легкою версією мокеки. Замість пальмової олії використовуються легкі олії, такі як оливкова олія первинного віджиму (як у бахійській версії). Додають пігмент урукуми, і його завжди готують у традиційному глиняному горщику. Мокеку капіксабу можна приготувати з рибою, креветками, крабами, морським крабом або омарами. Повний набір страви включає печеню з банана да тера (банан) як гарнір, а також пірао та білий рис — кожен у своєму глиняному горщику. Зазвичай страва заправляється цибулею, помідорами, коріандром та цибулею. Зазвичай він супроводжується пірао[1], який є пастою, приготовленою з борошна, коренів маніоки («farinha de mandioca») та підливою з рагу.

Горщик капіксаба[ред. | ред. код]

Горщики капіксаба, спеціальні панелі де баро, виготовляються з чорної глини та глазуровані соком мангрових дерев. Після формування та випалювання сік повторно наноситься. Це чорнить глину і робить її водостійкою. Перед використанням горщик потрібно пару разів обробити олією.

Ці горщики дуже важливі для Віторії, і в місті проживає низова організація виробників горщиків, відома як Associacao Das Paneleiras De Goiabeiras.[2]

Мокека баяна[ред. | ред. код]

Мокека баяна була розвинута у штаті Баїя, Бразилія. На нього дедалі вплинули африканські та португальські кухні, додавши пальмову олію денде та кокосове молоко відповідно. Традиційні інгредієнти залишаються незмінними зі стравою, яку зазвичай прикрашають подрібненим коріандром, а потім подають з рисом та фарофою.[3]

У популярній культурі[ред. | ред. код]

  • Мокека була показана в серіалі Netflix, Вулична їжа 2 сезон, який зосереджувався на Латиноамериканській вуличній їжі.[4]

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Comidas Típicas: A Cidade: Prefeitura de Vitória. Архів оригіналу за 11 травня 2021. Процитовано 2 березня 2021.
  2. Cookware from Goiabeiras, Vitória. Capixaba da Gema. Архів оригіналу за 1 березня 2021.
  3. Moqueca Baiana | Traditional Stew From Bahia | TasteAtlas. www.tasteatlas.com. Архів оригіналу за 3 березня 2021. Процитовано 15 травня 2020.
  4. Anderson, John. ‘Street Food: Latin America’ Review: A Platter of Vicarious Delights. The Wall Street Journal. Dow Jones & Company, Inc. Архів оригіналу за 17 вересня 2020. Процитовано 9 вересня 2020.