Молекулярний мотор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Схематичне зображення переміщення димеру кінезину вздовж мікротрубочки.

Молекулярні мотори — біологічні молекулярні машини, діяльність яких забезпечує рух молекулярних об'єктів в живих організмах чи у спеціально створених середовищах. Загалом кажучи, мотор (двигун) визначається як пристрій, що споживає енергію в будь-якій формі і перетворює її на рух або механічну роботу[1]. Наприклад, багато заснованих на білках молекулярних моторів використовують хімічну енергію, що вивільняється за рахунок гідролізу АТФ. Інші білкові мотори використовують електричну енергію, що отримується за рахунок утворення різниці концентрацій іонів з двох боків клітинної або мітохондріальної мембрани[2]. За енергійною ефективністю ці мотори дуже часто трапляються кращими за зараз доступні штучні двигуни. Одна важлива різниця між молекулярними і макроскопічними моторами полягає в тому, що молекулярні мотори діють в оточеннях, де теплові коливання істотні в порівнянні із направленим рухом мотора.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Molecular machines and motors - Latest research and news | Nature. www.nature.com. Архів оригіналу за 6 лютого 2022. Процитовано 6 лютого 2022.
  2. Junge, Wolfgang (27 квітня 1999). ATP synthase and other motor proteins. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. Т. 96, № 9. с. 4735—4737. ISSN 0027-8424. PMID 10220358. Процитовано 6 лютого 2022.