Молитовник Гертруди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Христос коронує Куніґунду і Ярополка
Кодекс Гертруди, кін. X ст.
Чівідале, Італія

Ко́декс Гертру́ди (також відомий як Кодекс Егберта, Кодекс Тріра та Молитовник Гертруди) — ілюмінований рукопис, написаний в Середні віки, що зберігається в муніципальному музеї міста Чивідале, Італія.

В рукопису є зображення коронування Ярополка Ізяславича та його дружини Папою Римським (на гравюрі зображені Св. Петро та Ісус Христос).

Спочатку Псалтир створили ченці абатства Рейхенау в кінці X століття для архієпископа Егберта з Тріра. В середині XI століття книга перейшла до Гертруди, чоловіком якої був Ізяслав Ярославович I. Вона додала до кодексу свій латинський молитовник (близько 90 молитов, ймовірно записаних рукою самої Гертруди [1]), а після прибуття Гертруди до Києва в рукопис додано п'ять мініатюр візантійського письма.[2] У результаті книга стала являти собою дивовижне сплетіння романських і латинських традицій. Додані в Києві мініатюри є оригінальними місцевими роботами, так на одній вміщено зображення шанованої київської ікони Богородиці «Печерська».

Іноді Кодекс розглядається як підтвердження прояву інтересу Короля Русі Ізяслава стосовно римо-католицької церкви. Характерною особливістю книги є широкий життєпис Апостола Петра, якого шанували Гертруда та її син Король Русі Ярополк. При хрещенні Ярополк отримав ім'я Петро. Відомо, що Ярополк перший побудував церкву Святого Петра в Києві й помістив зображення святого на своїх монетах.

У 1075 році скинутий з трону батько відрядив його до Рима, щоб отримати підтримку Папи Римського й відновити своє правління над Руссю завдяки заступництву Святого Петра («patrocinium beati Petri»). Папа Римський Григорій VII коронував Ярополка на Короля Русі та надав йому лен на Руське Королівство. Є також два листи Папи Григорія VII, адресовані королю Польщі й Святославу II Київському, в яких Папа намагався напоумити їх і змусити повернути трон Ізяславу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Назаренко А. В. «Зело неподібно правовірним». Міжконфесійні шлюби на Русі в XI-XII ст. Архів оригіналу за 23 грудня 2010. Процитовано 5 квітня 2011. 
  2. Книжкова мініатюра Стародавньої Русі. Архів оригіналу за 26 грудня 2013. Процитовано 5 квітня 2011. 

Література[ред. | ред. код]

  • Орлова М. А. «О некоторых приемах убранства Молитвенника Гертруды // От Царьграда до Белого моря». Сб. статей по средневековому искусству в честь Э. С. Смирновой. — М.: Северный Паломник, 2007. — С. 311—332. (рос.)