Молява Богдан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Богдан Молява (Молявка) - Військовий та політичний діяч Війська Запорозького.

Біографія[ред. | ред. код]

Служив в Київському полку. В реєстрі 1649 року згаданий як козак Київської сотні Самійла Білецького. В 1654 році сотник київський. В жовтні 1656 року висланий Богданом Хмельницьким разом з Павлом Яненком-Хмельницьким для розгляду конфлікту цеху козелецьких шевців і самих шевців. В 1659-1660 роках київський полковий осавул. Наказний київський полковник (травень 1660-1661).

В червні 1660 року командував трьома тисячами козаків у поході разом із московськими військами Андріяна на повітовий центр Берестейського воєводства - Пинськ. Брав участь у штурмі міста 25 червня. Займався організацією збору податків і чиншу у підконтрольній козацтву східній частині Пинського повіту.

Визнав владу Юрія Хмельницького. В січні 1661 року брав участь у поході Стефана Чарнецького на Лівобережжя. В уяві проросійських козаків "Ляхам піддався було". Полонений під час облоги Ніжина Василем Золотаренком. Відправлений в Москву. За царським наказом висланий в Тобольськ. Звідти переведений на службу пішим козаком в Наримський остріг.

Літературний персонаж[ред. | ред. код]

Згаданий у історичних оповіданнях Миколи Костомарова. Літературний герой оповідання "Чорний Гетьман" російського письменника Олександра Трубнікова.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Акты, относящиеся к истории Южной и Западной России, М., 1872, т.7, стр. 323.
  • Кривошея В. Козацька еліта в національній революції середини XVII ст. (Гетьманат Юрія Хмельницького) // Наукові записки Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України., К., 2008, Вип. 39, стр.28.