Монастир Хоккі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Монастир Хоккі
Координати: 34°37′22″ пн. ш. 135°44′46″ сх. д. / 34.6229861° пн. ш. 135.7462222° сх. д. / 34.6229861; 135.7462222
Адреса префектура Нара, містечко Ікаруґа, квартал Окамото 1873
Титул гора Окамото[1]
Інші назви монастир Окамото[2], монастир Ікедзіріні[3]
Секта Сьотоку
Святиня статуя одинадцятиликої Каннон
Засновано 638
Засновник принц Ямасіро

Монасти́р Хо́ккі або Хо́ккі-дзі (яп. 法起寺, ほっきじ, МФА[hok̚.kʲi d͡ʑi], «монастир заснування Закону») — буддистський монастир в Японії. Належить секті Сьотоку. Розташований за адресою: префектура Нара, містечко Ікаруґа, квартал Окамото 1873. Монастирський титул — гора Окамото[1]. Заснований 638 року. Головною святинею монастиря є статуя одинадцятиликої Каннон. До цінних пам'яток належать триярусна пагода (національний скарб Японії) і статуя бодгісаттви, що стоїть (важлива культурна пам'ятка Японії). Один з семи великих монастирів, які були засновані Принцом Сьотоку. З 1993 року зарахований до Світової спадщини ЮНЕСКО, як «пам'ятник буддійської культури».

Історія[ред. | ред. код]

Триярусна паґода

Хоккідзі розташований у місті Ікаруґа, яке було стародавньою імператорською резиденцією. Район міста містить багато іниших старовинних храмів, що мають відношення до Принца Сьотоку, як то Хорюдзі. Хоккідзі розташований на північному-сході від східного архітектурного комплексу Хорюдзі, у передгір'ях Окаяма.

Проведені навколо земель монастиря розкопки, виявили залишки будівлі, стовпи якої були вкопані у землею (тобто не було ніякого кам'яного фундаменту), підтверджуючи, що інша будівля займала цю ділянку до побудови на ній Хоккідзі. Храм зведений так, що «золотий зал» і пагода вирівнюються уздовж східно-західної осі, подібно до західного комплексу Хорю-дзі. Проте, «золота зала» Хоккідзі знаходиться на заході, а башта — на сході. Цей вид розташування храму відомий як «стиль Хоккідзі».

Культурне значення[ред. | ред. код]

Лише оригінальна будівля, що лишилася, — 24-метрова пагода, котра є найстарішою в Японії, вважається національним скарбом. Лекційний зал складається з 1694 кострукцій, а зал Сьотендо, із 1863.

Храм містить 3,5-метрову дерев'яну статую Авалокітешвари, створену наприкінці 10 століття. Її мідне зображення, створене в 11 столітті, наразі зберігається у Національному Музеї Нара.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. яп. 岡本山
  2. 岡本寺
  3. 池後尼寺

Джерела та література[ред. | ред. код]

Монастир Хоккі // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Монастир Хоккі